Alla inlägg under oktober 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ röd chili
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 tomater
1/4 burk passerade tomater
1 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
½ lime
1 krm malen kummin
2 krm oregano
2 krm salt
Gör så här:
Kärna ur och hacka chilin.
Skala och finhacka den gula löken och vitlöken.
Hacka tomaterna.
Blanda chili, lök och tomater med passerade tomater, olivolja och limesaft.
Smaka av med kummin, oregano och salt.
Låt stå kallt minst 3 timmar.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, 15 minuter + 40 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
4½ dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
1 stort kylskåpskallt ägg
250 g ricotta
4 ägg
3 dl grädde
200 g riven ost, tex prästost
75 g fetaost
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
tabasco
250 g körsbärstomater i olika färger
1 kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
Gör så här:
Pajdegen:
Sätt ugnen på 225°.
Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med kniv.
Kör till en smulig massa.
Tillsätt ägget och kör till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten.
Nagga bottnen och kanterna med en gaffel.
Låt pajen vila i frysen ca 15 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 min.
Fyllning:
Lägg ricottan i en bunke.
Blanda i äggen, ett i taget.
Blanda i grädde, riven ost, smulad fetaost, salt och peppar.
Smaka av med tabasco.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.
Lägg över folie om pajen börjar få för mycket färg.
Låt vila ca 30 min.
Marinerade tomater:
Dela tomaterna och strimla persiljan fint.
Blanda tomaterna med strösocker och salt.
Ringla över vinäger och olja.
Låt marinera ca 10 min.
Toppa pajen med tomaterna vid servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stycken hamburgerbröd
Lammburgaren:
500 g lammfärs
1 ägg
1 msk hackad färsk rosmarin
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör
½ gul squash
Olivolja
En näve röda mangoldblad
½ rödlök
Rosmarinkvistar
Fetacrème:
1 dl crème fraiche
100 g fetaost
4 torkade osvalvade aprikoser
10 svarta kärnfria oliver
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Gör först crèmen: Lägg créme fraiche i en bunke och smula ner fetaost. Hacka aprikoser och oliver och blanda ner i crémen. Smaka av med salt och peppar.Antal: 2 portioner
Ingredienser:
350 g morötter, palsternacka eller rotselleri
1 msk margarin eller smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk (3%)
1 krm salt
Hackad persilja
Gör så här:
Tag gärna 2-3 sorters rotsaker, tillsammans 300-400 g.
Skala rotsakerna.
Skär morot i tunna skivor, palsternacka eller selleri i strimlor.
Fräs dem i fettet i en gryta eller stekpanna tills de blivit glansiga.
Strö över mjölet och rör om.
Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning, späd ev med lite vatten om det blir för tjockt.
Koka stuvningen ca 5 min.
Smaka av med salt och strö över rikligt med persilja.
Servera till stekt korv, bacon eller fläsk, köttbullar eller pannbiff.
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1½ dl mandelmjöl
½ dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
½ dl pofiber
1 msk havrekli
1 tsk malen kardemumma
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg bakplåtspapper på en bakplåt.
Vispa äggen med elvisp 1-2 minuter tills de blir fluffiga.
Tillsätt fiberhusk och vispa ihop snabbt, låt stå 5 minuter och svälla.
Blanda mandelmjöl, krossade linfrön, solrosfrön, pofiber, havrekli och kardemumma.
Vänd ner mjölblandningen i äggvispet.
Rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Klicka ut smeten i 6-8 högar på bakplåten och platta till dem.
Grädda i 10-12 minuter.
Förvara bröden i kylen.
Antal: 10 portioner
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Pajskal:
100 g smör eller magarin
2 dl (120 g) vetemjöl
2 msk strö rörsocker
1 krm bakpulver
1/2 krm salt
Fyllning:
2-3 apelsiner
200 g mandelmassa
2 ägg
2 msk rörsocker
Gör så här:
Pajdeg:
Smält matfettet i en kastrull.
Blanda vetemjöl, rörsocker, bakpulver och salt i en bunke.
Tillsätt matfettet och rör ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Kanten på degen behöver bara vara ca 2 cm hög.
Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Fyllning:
Skölj och riv skalet av en apelsin.
Skala apelsinerna och skiva dem tunt.
Riv mandelmassan.
Vispa ner äggen i mandelmassan.
Rör i apelsinskalet.
Häll smeten på pajdegen.
Lägg på apelsinskivorna lite omlott och strö på rörsockret.
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
Låt pajen svalna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl mathavre
1 zucchini
1 gul paprika
1 röd chili
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
150 g fetaost
Salt
Grovmalen svartpeppar
Ev. färsk basilika
Gör så här:
Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen.
Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor.
Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Dela, kärna ev. ur och skiva eller hacka chilin.
Hetta upp olja i en stekpanna.
Stek grönsakerna på hög värme 2-3 minuter.
Skala och pressa eller riv ner vitlöken i stekpannan.
Smula fetaosten och blanda med mathavren i en skål.
Vänd ner de stekta grönsakerna.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ev. ner hackad färsk basilika.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
800 g torskfilé
2 finhackade gröna paprikor
2 finhackade röda paprikor
3 finhackade gula lökar
2 finhackade chili
6 finhackade tomater
1 dl hackad färsk koriander
1 dl olivolja
0.5 krm salt
4 dl kokosmjölk
100 g skalade räkor
3 dl ris
6 dl kokosmjölk
Gör så här:
Lägg alla grönsaker i en bunke, blanda ner olivoljan och salta. Flytta hälften av grönsakerna till en traktörpanna. Lägg på fiskfiléerna och täck med resten av grönsakshacket. Häll över kokosmjölken. Låt koka under lock på svag värme tills fisken är kokt och grönsakerna mjuka. Strö över räkorna och låt dem bli varma utan att koka. Servera fiskgrytan med kokosris.
Kokosris:
Skölj riset. Värm kokosmjölken till kokpunkten och blanda i riset. Koka på svag värme tills riset är torrt, ca 20 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|