Alla inlägg under oktober 2013

Av Maria - 11 oktober 2013 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6 gröna, gula och röda paprikor
1½ liter vatten
2 tsk salt

 

Till dragonvingrätten:

½ dl äppelcidervinäger
½ tsk salt
2 krm svartpeppar eller vitpeppar
1 tsk dragon
1 tsk körvel
1½ dl matolja

 

Gör så här:

Dela paprikorna i fyra delar.

Ta bort kärnorna och det vita inuti.

Koka upp vatten med lite salt.

Lägg i paprikabitarna och förväll dem ca 3 minuter.

Häll av vattnet och låt paprikorna rinna av i durkslag.

Lägg dem sedan i en skål eller glasburk.

Blanda vinäger, salt, peppar, dragon och körvel i en skål.

Droppa ner oljan under vispning. Häll vinägretten över de varma paprikorna.

Ställ svalt ett par timmar.

ANNONS
Av Maria - 10 oktober 2013 22:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, 20 minuter


Ingredienser:

600 g rödspättafilé

10 filéer anjovis

3 dl mjölk

½ dl hackad dill

4 tomater

3 msk sesamfrö

2 msk pumpafrö

2 msk pressad citronsaft

Salt

Peppar


Grönkålssallad:

Grönkål

Strö över granatäpplen

Apelsin

Selleri


Gör så här:

Skölj och skär tomaterna i bitar.
Blanda mjölk, dill och tomater i bitar.
Vik spättafiléerna dubbla.
Lägg dem i ugnsfast form.
Salta och peppra.
Häll över mjölk, tomat och dillblandningen.
Strö över sesam- och pumpafrön.
Grädda i 200°C i 20 minuter.
Grönkålssallad: använd de inre gröna bladen på grönkålen. Lägg dem i kokhett vatten i 1 minut. Kyl dem sedan snabbt i iskallt vatten. Hacka bladen fint. Lägg i de övriga ingredienserna till salladen.
Servera fisken med grönkålssalladen.

ANNONS
Av Maria - 10 oktober 2013 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

520 g torskfilé

4 portioner basmatisris

1 hönsbuljongtärning

1/2 msk curry

Salt

Peppar

1 msk olja

1 1/2 dl matlagningsgrädde

1 citron

2 morötter

65 g fräsk babyspenat


Gör så här:

Tina fisken. 

Koka riset i buljongen enligt anvisningen på förpackningen.

Dela fisken i ungefär 5 cm stora bitar och krydda med curry, salt och peppar.

Stek fisken ca 3 minuter på varje sida i oljan i en en stekpanna, slå på grädden mot slutet.

Skär citronen i klyftor. 

Skala och skär morötterna i stavar.

Vänd ner spenaten i riset när det är klart.

Servera currytorsken med ris, morötter och citronklyftor.

Av Maria - 10 oktober 2013 14:15

Antal: 1 bröd


Ingredienser:
1 ägg 

1 dl mandelmjöl

1 krm salt

25 g smält smör


Gör så här:

Vispa ägget hårt i en bunke.

Tillsätt mandelmjöl, salt och det smälta smöret.

Blanda noga.

Bred ut på en liten tallrik och kör i mikron ca 2 minuter på full effekt.

Brödet är klart när "degen" har stelnat.

Vill du att undersidan skall bli mer fast vänder du brödet och kör ytterligare 25 sekunder i mikron.

Av Maria - 10 oktober 2013 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g räkor med skal

500 g fiskfilé, tex kolja och lax

1 purjolök

1 stor fänkål

1 vitlöksklyfta

Smör

2½ dl hönsbuljong

2 dl créme fraiche gourmet, Saffran & tomat

Rivet skal av ½ apelsin

2 msk färsk timjan, eller 1 tsk torkad


Gör så här:

Skala räkorna.
Skär fisken och purjolöken i stora bitar och fänkålen i  mindre bitar.
Fräs purjolök, fänkål och finhackad vitlök i smör i en stekpanna.
Häll på buljong och créme fraiche.
Låt det koka upp.
Lägg i fisken och låt sjuda på svag värme ca 5 minuter.
Lägg i räkorna och krydda med apelsinskal och timjan.

Av Maria - 10 oktober 2013 09:45

Ugn: 150 grader, 45 minuter + 50 grader, ett par timmar


Ingredienser:

½ dl solroskärnor

½ dl pumpakärnor

½ dl skalade sesafrön

½ dl chiafrön

½ dl hela linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

½ dl rapsolja

2½ sl kokande vatten

½ tsk salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla ingredienserna i en bunke.

Koka upp vattnet och blanda med oljan.

Häll vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.

Låt stå och svälla en stund och häll sedan upp på en plåt med bakplåtspapper.

Sprid ut till en tunn kaka över hela plåten med baksidan av en stekspade av metall.

Grädda ca 45 minuter.


Ta ut och markera bitar med degskrapan.

Sänk temperaturen till 50 grader och låt stå och torka i ett par timmar, gärna med ugnsluckan glänt.

Förvara brödet i en tättslutande ask eller burk.

Bakat · LCHF
Av Maria - 9 oktober 2013 22:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färsk spenat

2 dl grovhackade pecannötter

4 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 dl hackade torkade aprikoser

Salt

Malen vitpeppar

Saften av en halv citron


Gör så här:

Börja med att ansa spenaten och skära bort grova bladnerver.
Hacka de torkade aprikoserna.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Hacka pecannötterna.
Fräs vitlöken i smöret.
Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter.
Lägg i aprikoserna och spenaten och sautera hastigt.
Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaften.

Av Maria - 9 oktober 2013 20:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

1 gul paprika

1 aubergine

1 msk solrosolja

3 dl sötpotatis i bitar

4 hela nejlikor

½ msk korianderfrön

½ msk curry

1 tsk gurkmeja

1 tsk chiliflakes

1 burk hela tomater

1 burk kokosmjölk

Saft av 1 lime

Salt

Svartpeppar

500 g laxfilé


Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök.
Skär paprika och aubergine i mindre bitar.
Hetta upp en gryta med olja och lägg i lök, grönsaker, sötpotatis och alla kryddor.
Bryn alltihop i några minuter och tillsätt sedan tomater och kokosmjölk.
Pressa limen och smaka av med salt och peppar.
Låt koka i 15 minuter.
Skär laxfilén i mindre bitar och tillsätt i grytan och sjud i ytterligar 3 minuter.
Servera grytan med en klick turkisk yoghurt.
Dekorera gärna med några kronblad från en ätlig blomma, tex ringblomma.



Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se