Alla inlägg under oktober 2013

Av Maria - 9 oktober 2013 17:15

Antal: 5 portioner


Ingredienser:

1 paprika
1 gul lök
250 g vitkål
½ dl vinäger
1 dl vatten
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl olja

 

Gör så här:

Kärna ur paprikan och skölj den.

Skala löken.

Strimla vitkål, paprika och lök mycket tunt.

Blanda vinäger, vatten, salt och peppar och tillsätt oljan.

Lägg grönsakerna i en skål och häll över olja-vinägerblandningen.

Blanda om.

Häll på kallt vatten tills det täcker salladen.

Låt stå över natten.

Ta upp salladen ur vattnet, låt den rinna av väl och servera.

Om man får sallad kvar går det bra att förvara den i vatten i kylskåpet 3-4 dagar.

ANNONS
Av Maria - 9 oktober 2013 15:00

Antal: 25 stycken

Vila: 1-2 timmar i kylskåp

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

50 g margarin eler smör

3 msk socker

1 äggula

ca 2 dl vetemjöl

1 krm hjorthornssalt


Garnering:

200-225 g mandelmassa

1 msk vetemjöl

1-1½ äggvitor


Pensling:

Ägg


Fyllning och garnering:

1/4 -½ dl hallonsylt

2 dl florsocker

1½-2 msk vatten


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till bottnarna i en matberedare eller på bakbordet, men spara ½ dl av mjölet till utbakningen.

Låt gärna degen ligga inlindad i plastfolie i kylskåpet 1-2 timmar.


Riv mandelmassan och blanda den med mjölet.

Tillsätt äggvitan, lite i taget och rör tills smeten känns mjuk och smidig.


Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta med runt eller ovalt mått ut kakor, ca 6 cm i diameter.

Lägg kakorna på bakplåtspapper elelr smord plåt.

Spritsa en fin, krusig mandelkant runtom kanten på mördegskakorna.

Pensla mandelkanten med ägg.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen, i 175 grader, ca 12 minuter eller tills kakorna fått vacker färg.

Låt kakorna kallna på galler.

Bred hallonsylt som fyllning i spegeln.

Rör samman florsockret och vattnet till en smidig glasyr.

Bred ett tunt lager över hallonsylten.


Förvaring:

Svalt i burk ca 1 vecka.

I frys ca 3 månader utan fyllning och glasyr.

Lägg smörgåspapper eller plastfolie mellan kakorna vid förvaring i burk så fastnar inte kakorna vid varandra.

ANNONS
Av Maria - 9 oktober 2013 14:00

Antal: ca 20 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 250 grader, 6-8 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl vatten eller mjölk

½ dl olja

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

½ tsk hjorthornsalt

1-1,1 liter (600-660 g) glutenfri mjölblandning


Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.

Värm vatten eller mjölk och olja till fingervärme, 37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

Blanda ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter.

Tillsätt salt och hjorthornssalt.

Blanda ner hälften av mjölet.

Arbeta degen kraftigt, helst i maskin.

Tillsätt resten av mjölet, men spar lite till utbakningen.

Fortsätt arbeta degen tills den blir slät, smidig och släpper bunkens kanter.

Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.


Utbakningen:

Strö resteen av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl.

Dela degen.

Forma varje del till en längd.

Platta till den så att den blir 10-12 cm bred.

Skär bitar tvärs över med en vass kniv.

Lägg degbitarna med snittytan upp på bakplåtspappersklädd plåt.

Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.


Gräddning:

Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 6-8 minuter.

Låt korvbröden kallna under bakduk.

Av Maria - 8 oktober 2013 22:30

Antal: beror på storleken av kakorna

Ugn: 175°C, 5 + 20-25 minuter


Ingredienser:

Pajskal:

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

125 g smör

2 msk vatten


Fyllning:

200 g mandelmassa

100 g smör, rumsvarmt

4 ägg

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3-4 äpplen


Glasyr:

1 dl florsocker

vatten


Gör så här:

Pajdegen: Hacka ihop smör, socker och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg som får vila i ungefär en halvtimma.
Klä sedam em liten långpanna (ca 25x40cm) med degen och förgrädda detta pajskal i 175 grader i ca fem minuter.
Fyllningen: Smöret till fyllningen bör vara rumsvarmt. Riv madelmasan och blanda den med smöret och äggen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner blandningen i smeten.
Skala, kärna och klyfta äpplena. Häll smeten i pajskalet och lägg i äppelklyftorna i smeten, gärna i något fint mönster om kankan kommer attt serveras hel. Grädda den i 20-25 minuter och bred glasyren över den när den har svalnat.

Av Maria - 8 oktober 2013 20:00

Antal: ca 24 stycken rutor


Ingredienser:


Kaksmeten:

5 morötter (ca 500 g)

3 dl majsolja

5 dl råsocker

5 dl vetemjöl (300 g)

2 tsk mald kanel

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

4 ägg


Frosting:

400 g naturell färskost

3 dl florsocker

50 g smör, rumsvarmt

2 tsk vaniljsocker


Garnering:

100 g marsipan

lite röd och gul hushållsfärg

eventuellt morotsblast


Gör så här:

Kakan: Sätt ugnen på 225°C. Skala och finriv morötterna. Vispa ihop olja och socker. Blanda mjölet med kanel, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda ner mjölblandingen, ägg och morötter i oljan.
Häll smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt den kallna.
Frosting: Vispa ihop färskost, florsocker, smör och vaniljsocker. Bred frostingen på kakan och skär kakan i portionsbitar.
Garnering: Knåda ihop marsipanen med lite röd och gul färg så att den blir orange. Forma till små minimorötter. Lägg en morot på varje ruta och garnera eventuellt med lite morotsblast.

Av Maria - 8 oktober 2013 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 kokta, kalla potatisar
4 vitlöksklyftor
½ g saffran
1 msk hett vatten
½ dl olja
1 krm salt
½ krm peppar

 

Gör så här:

Skala potatisen.

Lägg den tillsammans med den skalade vitlöken i en matberedare monterad med metallkniven och finfördela alltsammans.

Tillsätt oljan under maskinens gång.

Häll ner saffranet utrört med vattnet.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 8 oktober 2013 14:00

Vila: ca 1 timme i kylskåp

Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

4½ dl vetemjöl

1 dl socker

200 g margarin eller smör


Smaktillsats:

T.ex kardemumma, citronskal, kanel


Gör så här:

Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.


I maskin:

Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.

Blanda allt till en deg.

Ta upp den bakbordet.

Knåda ihop den om det behövs.


För hand:

Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.

Gör en fördjupning i mitten.

Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.

Finfördela det med en kniv eller stekspade.

Arbeta snabbt samman degen.


Låt degen vila inlindad i plast- eller aluminiumfolie i kylskåp ca 1 timme.


Baka ut degen, se respektive kaksort.

Lägg kakorna på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.

Låt kakorna kallna på galler.


Förvaring:
I burk 10-14 dagar.

I frys ca 6 månader.


Tips!

Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.

I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.

 

Grundrecept som passar utmärkt till enkla mördegskakor.

Smeten kan smaksättas allt efter egen önskan med t.ex kardemumma, citron, kanel.

Forma sedan degen till bollar, pinnar, rullar eller något liknade.

Av Maria - 8 oktober 2013 13:15

Antal: ca 16 stycken

Jäsning: 30-40 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 250 grader, ca 12-14 minuter


Ingredienser:

50 g smör

5 dl mjölk, solhavre eller vatten

5 dl (175 g) havregryn (rent havre)

½ dl linfrö

1 tsk salt

1 tsk hel anis

1 tsk hel fänkål

50 g jäst

1 msk vatten

ca 5½ dl (330 g) glutenfri mjölblandning


Pensling och garnering:

1 ägg

Havregryn (rent havre)

Linfrön


Gör så här:

Smält matfettet i en kastrull.

Tillsätt mjölken och värm till kokpunkten.

Mät upp havregryn, linfrö och salt i en bunke.

Stöt brödkryddorna och tillsätt dem.

Häll på det heta degspadet, rör om och låt stå till blandningen är fingervarm, 37 grader, kontrollera helst med termometer så att det är för varmt.

Rör ut jästen i lite vatten och blanda ner den i havregröten.

Tillsätt mjölet.

Arbeta degen rikigt kraftigt i maskin.

Täck över med en plastfilm och låt jäsa 30-40 minuter.


Utbakning:

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den helt lätt.

Dela den i ca 16 jämnstora bitar.

Forma till bullar och platta dem ganska rejält eller kavla ut dem.

Lägg dem på bakpappersklädd plåt.

Täck över och jäs i 30 minuter.


Gräddning:

Pensla med uppvispat ägg och strö på lite havregryn och linförn.

Grädda högt upp i ugnen, 250 grader, 12-14 minuter.

Låt bröden svalna under bakduk.


Gör mjölkfri:

Välj solhavre eller vatten istället för mjölk, mjölkfritt magarin istället för smör och använd semper glutenfria lågproteinmix.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se