Alla inlägg under oktober 2013
Antal: 5 portioner
Ingredienser:
1 paprika
1 gul lök
250 g vitkål
½ dl vinäger
1 dl vatten
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl olja
Gör så här:
Kärna ur paprikan och skölj den.
Skala löken.
Strimla vitkål, paprika och lök mycket tunt.
Blanda vinäger, vatten, salt och peppar och tillsätt oljan.
Lägg grönsakerna i en skål och häll över olja-vinägerblandningen.
Blanda om.
Häll på kallt vatten tills det täcker salladen.
Låt stå över natten.
Ta upp salladen ur vattnet, låt den rinna av väl och servera.
Om man får sallad kvar går det bra att förvara den i vatten i kylskåpet 3-4 dagar.
Antal: 25 stycken
Vila: 1-2 timmar i kylskåp
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
50 g margarin eler smör
3 msk socker
1 äggula
ca 2 dl vetemjöl
1 krm hjorthornssalt
Garnering:
200-225 g mandelmassa
1 msk vetemjöl
1-1½ äggvitor
Pensling:
Ägg
Fyllning och garnering:
1/4 -½ dl hallonsylt
2 dl florsocker
1½-2 msk vatten
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till bottnarna i en matberedare eller på bakbordet, men spara ½ dl av mjölet till utbakningen.
Låt gärna degen ligga inlindad i plastfolie i kylskåpet 1-2 timmar.
Riv mandelmassan och blanda den med mjölet.
Tillsätt äggvitan, lite i taget och rör tills smeten känns mjuk och smidig.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta med runt eller ovalt mått ut kakor, ca 6 cm i diameter.
Lägg kakorna på bakplåtspapper elelr smord plåt.
Spritsa en fin, krusig mandelkant runtom kanten på mördegskakorna.
Pensla mandelkanten med ägg.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen, i 175 grader, ca 12 minuter eller tills kakorna fått vacker färg.
Låt kakorna kallna på galler.
Bred hallonsylt som fyllning i spegeln.
Rör samman florsockret och vattnet till en smidig glasyr.
Bred ett tunt lager över hallonsylten.
Förvaring:
Svalt i burk ca 1 vecka.
I frys ca 3 månader utan fyllning och glasyr.
Lägg smörgåspapper eller plastfolie mellan kakorna vid förvaring i burk så fastnar inte kakorna vid varandra.
Antal: ca 20 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, 6-8 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten eller mjölk
½ dl olja
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
½ tsk hjorthornsalt
1-1,1 liter (600-660 g) glutenfri mjölblandning
Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.
Värm vatten eller mjölk och olja till fingervärme, 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
Blanda ner fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
Tillsätt salt och hjorthornssalt.
Blanda ner hälften av mjölet.
Arbeta degen kraftigt, helst i maskin.
Tillsätt resten av mjölet, men spar lite till utbakningen.
Fortsätt arbeta degen tills den blir slät, smidig och släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Utbakningen:
Strö resteen av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl.
Dela degen.
Forma varje del till en längd.
Platta till den så att den blir 10-12 cm bred.
Skär bitar tvärs över med en vass kniv.
Lägg degbitarna med snittytan upp på bakplåtspappersklädd plåt.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Gräddning:
Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 6-8 minuter.
Låt korvbröden kallna under bakduk.
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 175°C, 5 + 20-25 minuter
Ingredienser:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-4 äpplen
Glasyr:
1 dl florsocker
vatten
Gör så här:
Pajdegen: Hacka ihop smör, socker och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg som får vila i ungefär en halvtimma.Antal: ca 24 stycken rutor
Ingredienser:
Kaksmeten:
5 morötter (ca 500 g)
3 dl majsolja
5 dl råsocker
5 dl vetemjöl (300 g)
2 tsk mald kanel
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 ägg
Frosting:
400 g naturell färskost
3 dl florsocker
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
100 g marsipan
lite röd och gul hushållsfärg
eventuellt morotsblast
Gör så här:
Kakan: Sätt ugnen på 225°C. Skala och finriv morötterna. Vispa ihop olja och socker. Blanda mjölet med kanel, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda ner mjölblandingen, ägg och morötter i oljan.
Häll smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt den kallna.
Frosting: Vispa ihop färskost, florsocker, smör och vaniljsocker. Bred frostingen på kakan och skär kakan i portionsbitar.
Garnering: Knåda ihop marsipanen med lite röd och gul färg så att den blir orange. Forma till små minimorötter. Lägg en morot på varje ruta och garnera eventuellt med lite morotsblast.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 kokta, kalla potatisar
4 vitlöksklyftor
½ g saffran
1 msk hett vatten
½ dl olja
1 krm salt
½ krm peppar
Gör så här:
Skala potatisen.
Lägg den tillsammans med den skalade vitlöken i en matberedare monterad med metallkniven och finfördela alltsammans.
Tillsätt oljan under maskinens gång.
Häll ner saffranet utrört med vattnet.
Smaka av med salt och peppar.
Vila: ca 1 timme i kylskåp
Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
Smaktillsats:
T.ex kardemumma, citronskal, kanel
Gör så här:
Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.
I maskin:
Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.
Blanda allt till en deg.
Ta upp den bakbordet.
Knåda ihop den om det behövs.
För hand:
Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.
Gör en fördjupning i mitten.
Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.
Finfördela det med en kniv eller stekspade.
Arbeta snabbt samman degen.
Låt degen vila inlindad i plast- eller aluminiumfolie i kylskåp ca 1 timme.
Baka ut degen, se respektive kaksort.
Lägg kakorna på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.
Låt kakorna kallna på galler.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 6 månader.
Tips!
Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.
I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.
Grundrecept som passar utmärkt till enkla mördegskakor.
Smeten kan smaksättas allt efter egen önskan med t.ex kardemumma, citron, kanel.
Forma sedan degen till bollar, pinnar, rullar eller något liknade.
Antal: ca 16 stycken
Jäsning: 30-40 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, ca 12-14 minuter
Ingredienser:
50 g smör
5 dl mjölk, solhavre eller vatten
5 dl (175 g) havregryn (rent havre)
½ dl linfrö
1 tsk salt
1 tsk hel anis
1 tsk hel fänkål
50 g jäst
1 msk vatten
ca 5½ dl (330 g) glutenfri mjölblandning
Pensling och garnering:
1 ägg
Havregryn (rent havre)
Linfrön
Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till kokpunkten.
Mät upp havregryn, linfrö och salt i en bunke.
Stöt brödkryddorna och tillsätt dem.
Häll på det heta degspadet, rör om och låt stå till blandningen är fingervarm, 37 grader, kontrollera helst med termometer så att det är för varmt.
Rör ut jästen i lite vatten och blanda ner den i havregröten.
Tillsätt mjölet.
Arbeta degen rikigt kraftigt i maskin.
Täck över med en plastfilm och låt jäsa 30-40 minuter.
Utbakning:
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den helt lätt.
Dela den i ca 16 jämnstora bitar.
Forma till bullar och platta dem ganska rejält eller kavla ut dem.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
Täck över och jäs i 30 minuter.
Gräddning:
Pensla med uppvispat ägg och strö på lite havregryn och linförn.
Grädda högt upp i ugnen, 250 grader, 12-14 minuter.
Låt bröden svalna under bakduk.
Gör mjölkfri:
Välj solhavre eller vatten istället för mjölk, mjölkfritt magarin istället för smör och använd semper glutenfria lågproteinmix.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|