Alla inlägg under oktober 2013

Av Maria - 7 oktober 2013 22:15

Antal: beror på storleken av kakorna

Ugn: 175°C


Ingredienser:

300 g smör

5 dl socker

2 dl havregryn

4 ägg

3 dl vetemjöl

1½ dl kakao

1 msk vaniljsocker


Gör så här:

Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg.
Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 175°C.
Kakan får gärna vara lite "kladdkakeseg" när den kommer ut.
Skär den i rutor när den svalnat lite.

ANNONS
Av Maria - 7 oktober 2013 19:45

Antal: ca 15 st

 

Första steget - degen:

15 g jäst

3 dl rumstempererat vatten

½ dl kallpressad rapsolja

10 g salt

ca 300 g specialmjöl

lite grovt havssalt eller sesamsfrön att strö över

 

Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Knåda degen blank och gör ca 20 cm långa "korvar" av degen.

För samman ändarna gör en ring av varje korv.

Jäs bröden 15-20 minuter. De får inte ha jäst för mycket utan ska vara ganska fasta när du trycker på degen.

 

Andra steget - gräddningen:

Först kokas bröden och sedan gräddas de i ånga 250°C & 210°C.

Häll upp vatten i en stor gryta. Det ska vara så mycket vatten att man kan koka flera bagels åt gången. När vattnet småputtrar läggs några bagels i taget i, inge för många eftersom de sväller kraftigt. Vänd på bröden efter ett par minuter så att hela bageln blir kokt. De flyter upp till ytan när de är färdigkokta.

Lyft upp bröden och låt dem rinna av samt strö över lite grovt havssalt eller till ex sesamfrön. Lägg bröden på smord plåt och sätt in dem i ugnen på 250°C.

Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan. Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler.

ANNONS
Av Maria - 7 oktober 2013 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 kycklingfiléer

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

olivolja

1 ägg

1 dl kesella (10%)

½ kruka färsk basilika

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 grön squash

1 gul squash

1 dl färskriven parmesanost


Tomatsås:

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

olivolja

1 burk krossade tomater

1 lagerblad

1 tsk torkad oregano

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Gör först tomatsåsen:
Finhacka lök och vitlök och bryn den gyllenbrun i en kastrull med olivolja.
Tillsätt tomater, lagerblad, oregano, salt och peppar.
Låt koka på svag värme i minst 20 mintuer.

Mixa kycklingfiléerna i en matberedare till en färs.
Finhacka lök och vitlök och stek gyllenbrun i en stekpanna med lite olivolja.
Finhacka den gula och gröna squasen.
Lägg i löken och kycklingfärsen i en bunke och blanda ner ägg, kesella, hackad basilika, hackade squashen, parmesanost, salt och peppar.
Forma färsen till biffar och bryn dem runt om i en stekpanna med olivolja i några minuter.
Lägg över biffarna i tomatsåsen och låt koka i 10 minuter.
Servera biffarna med Grön bulgursallad.

Av Maria - 7 oktober 2013 15:00

Antal: 15-20 stycken

Vila: ½-1 timme

Ugn: 225 grader, 7-8 minuter


Ingredienser:

1½ dl vetemjöl

½ tsk hjorthornssalt

½ tsk salt

50 g margarin eller smör

1/4 dl vatten


Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna.

Finfördela matfettet i blandningen.

Häll i vattnet och arbeta snabbt samman en smidig deg.

Låt den vila i kylskåpet ½-1 timme.


Kavla ut degen till en rektangelulär platta.

Sporra eller skär ut fyrkantiga kex.

Nagga dem eller använd en kruskavel mot slutet av kavlingen.

Lägg kexen på smord plåt eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kexen mitt i ugnen i 225 grader, 7-8 minuter.

Låt kexen kallna på plåten.


Förvaring:

I tättslutande burk på torr plats, 2-3 veckor.

Av Maria - 7 oktober 2013 09:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl hallon

½ dl balsamvinäger

1 tsk honung

1½ dl olivolja

Salt

Malen svartpeppar


Gör så här:

Lägg hallonen tillsammans med balsamvinäger i en kastrull, låt sjuda upp.

Låt vinägern svalna.

Sila bort hallonen eller blanda samman vinägern med hallonen kvar.

Blanda med övriga ingredienser.


Vinägrett med härlig sötma från hallon och honung.




Av Maria - 6 oktober 2013 22:00

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:

3 stora apelsiner

1 liter vitvinsvinäger

1 liten apelsin


Gör så här:

Skala de 3 stora apelsinerna tunt utan att med något av det vita.

Lägg skalet i en stor ren glasburk och häll på lite vinäger.

Skär itu de 3 apelsinerna och pressa ut juicen, häll den i glasburken, rör om och häll i resten av vinägern, skaka om och förslut.

Låt den stå på en sval mörk plats i 3 veckor.

Skaka om den då och då.

Sila av vinägern och fyll på flaskor.

Skala nu en liten apelsin i tunna strimlor utan få att få med det vita och lägg 3 stycken i varje flaska.

Av Maria - 6 oktober 2013 19:45

Antal: 2 formbröd

Jästid: 30 minuter.

Ugn: 200 grader, ca 25 minuter.


Ingredienser:

40 g jäst

7 dl mjölk

1 tsk salt

4 1/2 dl gramhamsmjöl (270 g)

6 dl vetemjöl (360 g)


Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader = fingervarmt, slå den över den smulade jästen och saltet i degbunke.

Tillsätt mjölet och rör om väl.

Degen skall ha lös konsistens.

Häll i formar, smorda och strödda med gramhamsmjöl, och låt jäsa en halvtimma.

Grädda.

Av Maria - 6 oktober 2013 17:00

Antal: 8 stycken


Ingredienser:

Olivolja

8 skivor bröd (baka gärna majsbröd eller välj något annat nyttigt bröd)

2 vitlöksklyftor

2 msk hackade färska örter, tex basilika, persilja eller timjan

Skalet av 1 citron

1 liten squash

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek brödskivorna på bägge sidor.
Finhacka vitlök och örter och riv citronen.
Skär tunna skivor av squashen och stek den tillsammans med vitlök och rivet citronskal i olivolja.
Strö på örter, salt och peppar.
Fördela squashen på brödskivorna och servera med soppa.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se