Alla inlägg under oktober 2013

Av Maria - 30 oktober 2013 17:00

Antal: 8 personer


Ingredienser:

2 strimlade purjolökar
2 msk smör
250 g mild Gorgonzola
5 dl mellangrädde
ev salt och svartpeppar


Gör så här:

Fräs purjolök i smör i en kastrull tills den är mjuk utan att ta färg, ca 3 min.
Tillsätt gorgonzola i bitar och låt den smälta.
Häll på grädden och koka ca 3 min.
Smaka av med ev salt och svartpeppar.

ANNONS
Av Maria - 30 oktober 2013 12:00

4 portioner 
 
BBQ köttbullar 
 
500 g nötfärs 
1 ägg 
1,5 tsk paprikapulver 
1 pressad vitlöksklyfta 
Salt & peppar 
 
1 dl bbqsås (välj din favorit) 
1 msk flytande honung 
 
Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda samman nötfärs, ägg, paprikapulver, basilika och vitlök. Krydda med lite salt och peppar. 
 
Rulla färsen till 12 lika stora bollar. Lägg därefter ner 6 stycken av köttbullarna till det kokande vattnet och låt de koka med i 5 minuter. Plocka upp köttbullarna och lägg dem på en tallrik. Upprepa samma procedur med de andra köttbullarna. 
 
Rör under tiden samman bbqsås och honung i en bunke. När köttbullarna kokat klart och svalnat litegrann vänder du försiktigt ner dem i bbqsåsen. Se till så att alla täcks av såsen. 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Lägg köttbullarna i en ugnsform eller på en bakplåtsklädd plåt. När det är cirka 5-10 minuter kvar innan middagen är klar, stoppa in köttbullarna i ugnen och låt de bli varma. 
 
Polenta 
 
4 dl polenta 
16 dl vatten (kan eventuellt behövas mer) 
0,75 dl riven parmesan 
1 majskolv, kokad eller grillad (alt en burk med majskorn) 
 
Mät upp vattnet i en kastrull. Låt det koka upp och vispa därefter ner 1 dl av polentan i taget till vattnet. Sänk värmen och krydda rikligt med salt och peppar. Låt det sjuda i cirka 5 minuter eller tills polentan börjar tjockna. Om du upplever att polentan känns för tjock kan du späda med mer vatten. När polentan har börjat tjockna häller du i den rivna parmesanen och ställer kastrullen åt sidan. 
 
Rör ner majskornen till polentan. 
 
Du behöver också: 
 
Smulad fetaost 
Hyvlad gurka eller zucchini 
Skivad rödlök 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Fördela ut polentan på 4 stycken tallrikar. Toppa med köttbullar, smulad fetaost, hyvlad zucchini/gurka och skivad rödlök. Servera direkt!

ANNONS
Av Maria - 29 oktober 2013 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 kycklingfiléer

½ paket sidfläsk

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Smör eller olivolja

3 msk ajvar relish (paprikapasta som finns att köpa på burk)

2 tsk torkad timjan

1½ liter hönsbuljong

1 dl dinkelmakaroner

1 dl kokta vita bönor

1 ask röda coctailtomater

En näve haricots verts skurna i bitar

50 g färsk spenat

Salt

Svartpeppar


Dekoration:

Några kvistar färsk timjan


Gör så här:

Skär kycklingen och fläsket i mindre bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp en stor kastrull med lite smör eller olja och bryn kyckling, fläsk, lök och vitlök i några minuter.
Tillsätt ajvar relish och torkad timjan.
Häll på buljong och makaroner och låt koka i 10 minuter.
Tillsätt bönor, tomater, haricots verts och spenat och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Dekorera med färsk timjan.

Av Maria - 29 oktober 2013 16:15

Antal: 1 portion


Ingredienser:

1 dl tinade björnbär

1-2 msk socker

1 dl grekisk yoghurt

Apelsinskalrasp


Gör så här:

Lägg björnbär i botten, strö över socker, klicka grekisk yoghurt över och apelsinskalrasp på toppen.

Av Maria - 29 oktober 2013 14:45




Antal: 50 stycken

Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

4½ dl vetemjöl

1 dl socker

200 g smör eller margarin

3/4 dl mandel (50 g)

5 bittermandlar


Pensling:

½-1 äggvita


Garnering:

Pärlsocker

Hackad mandel


Gör så här:

Skålla, skala och mal eller finfördela mandeln och bittermandeln i en matberedare eller mixer.


Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.

Blanda i mandeln.


I maskin:

Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.

Blanda allt till en deg.

Ta upp den bakbordet.

Knåda ihop den om det behövs.


För hand:

Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.

Gör en fördjupning i mitten.

Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.

Finfördela det med en kniv eller stekspade.

Arbeta snabbt samman degen.


Rulla ut degen i fingertjocka längder.

Lägg dem tätt intill varandra.

Pensla dem med lättvispad äggvita.

Strö på pärlsocker blandat med mandel.

Dela längderna i 3-4 cm långa bitar.

Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.

Låt kakorna kallna på galler.


Förvaring:
I burk 10-14 dagar.

I frys ca 6 månader.


Tips!

Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.

I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.




Av Maria - 29 oktober 2013 11:45

Ingredienser:

6 gröna paprikor
6 röda paprikor
6 gula lökar, medelstora

 

Lag:

1½ dl ättiksprit (12 %) + 3 dl vatten
2½ dl socker
1 msk salt
2 bitar muskotblomma

 

Gör så här:

Klyv, kärna ur och skölj paprikorna, skala löken.

Strimla paprikorna, grovhacka löken, i matberedare eller för hand.

Koka upp lagen.

Lägg i paprika och lök.

Koka upp och koka 3 min.

Lägg salladen i rena varma glasburkar, sätt genast på lock.

Förvara svalt.

Färdig att äta efter ca 1 dygn.

Hållbarhet ca 1 år men mister en del av sin fräscha färg vid lång förvaring.

Av Maria - 29 oktober 2013 09:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

10 urkärnade och klyftade plommon
2 strimlade rödlökar
2 msk olivolja
2 msk smör
70 g rucola
½ citron, pressad saft
2 msk flytande honung
1 msk grovt mortlad rosépeppar
1 msk flingsalt

 

Gör så här:
Lägg plommon och rödlök i en het stekpanna med olja och smör och stek i cirka 5 minuter.

Blanda med rucolan, pressa över citron och ringla över honung.

Krydda med rosépeppar och flingsalt.




Av Maria - 28 oktober 2013 16:45

Ingredienser:

1 msk strösocker

1 tsk flingsalt

1 tsk mald svartpeppar

2 tsk lökpulver

2 tsk vitlökspulver

½ tsk mald kanel

½ tsk mald muskotnöt

1 tsk torkad och smulad mejram

2 tsk torkad och smulad oregano

1 tsk torkad och smulad timjan

 

 

Gör så här:

Blanda samman ingredienserna i en burk.
Gnid in fisken med rub 15 minuter innan den skall grillas.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se