Alla inlägg under oktober 2013
Antal: 8 personer
Ingredienser:
2 strimlade purjolökar
2 msk smör
250 g mild Gorgonzola
5 dl mellangrädde
ev salt och svartpeppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 kycklingfiléer
½ paket sidfläsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör eller olivolja
3 msk ajvar relish (paprikapasta som finns att köpa på burk)
2 tsk torkad timjan
1½ liter hönsbuljong
1 dl dinkelmakaroner
1 dl kokta vita bönor
1 ask röda coctailtomater
En näve haricots verts skurna i bitar
50 g färsk spenat
Salt
Svartpeppar
Dekoration:
Några kvistar färsk timjan
Gör så här:
Skär kycklingen och fläsket i mindre bitar.Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl tinade björnbär
1-2 msk socker
1 dl grekisk yoghurt
Apelsinskalrasp
Gör så här:
Lägg björnbär i botten, strö över socker, klicka grekisk yoghurt över och apelsinskalrasp på toppen.
Antal: 50 stycken
Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
3/4 dl mandel (50 g)
5 bittermandlar
Pensling:
½-1 äggvita
Garnering:
Pärlsocker
Hackad mandel
Gör så här:
Skålla, skala och mal eller finfördela mandeln och bittermandeln i en matberedare eller mixer.
Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.
Blanda i mandeln.
I maskin:
Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.
Blanda allt till en deg.
Ta upp den bakbordet.
Knåda ihop den om det behövs.
För hand:
Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.
Gör en fördjupning i mitten.
Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.
Finfördela det med en kniv eller stekspade.
Arbeta snabbt samman degen.
Rulla ut degen i fingertjocka längder.
Lägg dem tätt intill varandra.
Pensla dem med lättvispad äggvita.
Strö på pärlsocker blandat med mandel.
Dela längderna i 3-4 cm långa bitar.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.
Låt kakorna kallna på galler.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 6 månader.
Tips!
Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.
I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.
Ingredienser:
6 gröna paprikor
6 röda paprikor
6 gula lökar, medelstora
1½ dl ättiksprit (12 %) + 3 dl vatten
2½ dl socker
1 msk salt
2 bitar muskotblomma
Gör så här:
Klyv, kärna ur och skölj paprikorna, skala löken.
Strimla paprikorna, grovhacka löken, i matberedare eller för hand.
Koka upp lagen.
Lägg i paprika och lök.
Koka upp och koka 3 min.
Lägg salladen i rena varma glasburkar, sätt genast på lock.
Förvara svalt.
Färdig att äta efter ca 1 dygn.
Hållbarhet ca 1 år men mister en del av sin fräscha färg vid lång förvaring.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
10 urkärnade och klyftade plommon
2 strimlade rödlökar
2 msk olivolja
2 msk smör
70 g rucola
½ citron, pressad saft
2 msk flytande honung
1 msk grovt mortlad rosépeppar
1 msk flingsalt
Gör så här:
Lägg plommon och rödlök i en het stekpanna med olja och smör och stek i cirka 5 minuter.
Blanda med rucolan, pressa över citron och ringla över honung.
Krydda med rosépeppar och flingsalt.
Ingredienser:
1 msk strösocker
1 tsk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
½ tsk mald kanel
½ tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad och smulad mejram
2 tsk torkad och smulad oregano
1 tsk torkad och smulad timjan
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna i en burk.Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|