Alla inlägg under oktober 2013
Ingredienser:
Grönkål, svartkål eller liknande
Olivolja
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär bort stammarna på bladen och skär därefter bladen i mindre bitar.
Ringla över lite olivolja och blanda runt med händerna.
Strö över salt.
Rosta i ugnen tills de är krispiga, 10-15 minuter.
Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur tills de ska användas.
Ingredienser:
4 st morötter, stora
½ l vatten
1 st hönsbuljong
½ tsk sambal oelek
2 dl vispgrädde
2 dl yoghurt
1-2 msk honung
8 st green shell musslor
1 pkt parmesanost
1 st citron, saft
Gör så här:
Soppa:
Stek morötterna i smör eller olja för att få fram smaken, koka upp vatten och buljong och ha morötter och sambal oeleken.
Koka tills morötterna är riktigt mjuka.
Mixa med stavmixer och lägg i 2 dl grädde.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer sambal oelek om du vill ha mer sting på soppan!
Blanda yoghurt med honung, häll soppan i vackra glas och klicka på yoghurten och dekorera med någon färsk ört.
Parmesanostgratinerade Green shells till soppan:
Lägg musslorna på en plåt salta peppra och pressa på citron.
Riv sedan rikligt med parmesanost på och in mitt i ugnen på 220 grader några minuter, bara tills dom fått färg.
Ingredienser:
Skal av ca 10 apelsiner
5 dl vatten
12 dl socker
1 tsk citronsyra
2 krm natriumbensoat
Gör så här:
Det går att torka apelsinskalen och på så sätt samla ihop tillräckligt många.
Låt de torkade ligga i kallt vatten 1 dygn innan de kokas.
Häll av vattnet.
Koka skalen i vatten tills de mjuknat, 3/4-1 timme.
Tag upp och låt dem rinna av.
Mät upp vatten och socker till lagen.
Lägg i skalen och koka på svag värme ca 15 min.
Tag upp och lägg skalen i glasburkar.
Koka ihop lagen på stark värme 5-10 min.
Tillsätt citronsyra och ev natriumbensoat.
(Natriumbensoat behövs inte om burkarna ska förvaras i kylskåp.)
Häll lagen över skalen och sätt genast på lock. Förvara svalt.
Skalen har lång hållbarhet.
Skär ev bort det vita på skalen när de ska användas.
Skalen kan användas både som smaksättning och garnering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|