Alla inlägg under oktober 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg strimlat rödkål
½ strimlad rödlök
2 msk smör
1 tsk mortlad kummin
1 dl vitt vin
Vildsvinsskinka, eller rökt sidfläsk
1 msk honung, eller socker
0.5 tsk salt
2 dl yoghurt, 10 %
½ dl hackad persilja
½ dl hackad färsk mynta
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Fräs kål och lök i smöret.
Rör om då och då.
Tillsätt resten av ingredienserna och koka ihop cirka 15 minuter.
Servera med till exempel pannbiff och yoghurtsås i pitabröd.
Yoghurtsås:
Blanda alla ingredienser till såsen.
Ingredienser:
1,5 dl mannagryn
1 liter (drygt) mjölk
1,5 msk socker
3 ägg
9 bittermandlar
3 msk kärnfria russin
Gör så här:
Mjölken kokas upp, grynen röras i och få koka 15 minuter till gröt som får svalna. Sockret, äggen samt den skållade och rivna bittermandeln och de sköjda russinen blandas i.
Smeten slås i smord och brödbeströdd pajform och gräddas i god ugnsvärme omkring 3/4 timme.
Mängd: ca 2 liter
Ugn: 200 grader, ca 5 minuter + 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
2 dl hasselnötter
2 dl mandel
1½ dl pumpakärnor
5 dl dinkelflingor
5 dl havregryn
1 dl honung
½ sl majsolja eller annan neutral olja
1 dl vatten
2½ dl torkad frukt, t.ex russin, tranbär och blåbär
Gör så här:
Sprid hasselnötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen, 200 grader, ca 5 minuter.
Lägg nötterna i en ren kökshanduk och gnugga dem genom tyget så att skalet lossnar.
Hacka mandeln grovt.
Lägg mandel, pumpakärnor, dinkelflingor och havregryn på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda honung, olja och vatten i en skål och ringla det över grynen.
Blanda ordenligt.
Rosta blandningen mitt i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter, rör om då och då.
Ta ut plåten, låt svalna och blanda med hasselnötter och torkad frukt.
Dinkelflingor kan bytas ut mot havregryn eller andra gryn om man vill.
Även den torkade frukten kan varieras, blanda ner den efter att grynen rostats i ugnen, annars bränns den.
Antal: ca 25 rutor
Ingredienser:
50 g smör
2 msk kakao
5 dl strösocker
2 dl matlagningsgrädde
1 krm pepparmyntsolja
1½ krm salt
100 g mörk cholklad (60-70 % kakaohalt)
2 msk ljus sirap
Topping:
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
1 tsk smör
Garnering:
10-15 polkagrisar, fint krossade
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till fudgen i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp över låg värme under omrörning tills allt sockret löst sig.
Skrapa ner ev. socker från kanterna med hjälp av en slickepott.
Öka värmen något och låt massan koka tills den når 113 grader (det tar oftast 15 minuter) och kyl sedan av kastrullen i ett kallt vattenbad.
Låt stå och svalna ca 10 minuter.
Vispa fudgen kraftigt tills den börjar bli matt, ca 10 minute.
Plasta under tiden en rektangulär eller kvadratisk form, ca 20-30 cm med plastfolie.
Stjälp upp massan i formen och tryck ut den jämnt.
Låt stå i kylen någon timme för att stelna.
Smält under tiden chokladen tillsammans med vispgrädden över ett vattenbad.
Rör i smöret och häll därefter toppingen över den stelnade fudgen.
Krossa polkagrisarna grovt i en mortel eller lägg dem i dubbla plastpåsar och slå mot en bänk.
Strö krosset över toppingen och ställ in formen ytterligare en stund i kylen.
När den vita chokladen stelnat, lyft ur fudgen och skär den i mindre bitar med en vass kniv.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl majonnäs
1½ dl pickles
2 tsk curry
Salt
Malen vitpeppar
Gör så här:
Lägg majonnäsen i en skål.
Hacka picklesen och blanda ner i majonnäsen.
Tillsätt curry, salt och peppar och blanda ihop ordentligt.
Jättgod på smörrebröd med rostbiff och rostad lök eller till panerad fisk.
Om du vill kan du tillsätta ett par matskedar finhackat äpple i såsen.
Ingredienser:
1 kg vitkål
1 äpplen
1 gula lökar
4 tsk salt
1 msk kummin
1½ dl vassla
Gör så här:
Pröva med 1-2 kg vitkål första gången.
Gör först vassla som ska sätta fart på syrningen:
Häll rumsvarm fil eller yoghurt i en kaffebryggtratt med filter eller i en silduk.
Låt stå 3-4 timmar eller över natten.
Av 1 liter fil eller naturell yoghurt får man ca 5 dl avrunnen vassla.
Massan i silen kan användas som Färskost - Kvarg eller Mager filsås.
Finfördela grönsakerna:
Tag bort ev fula ytterblad på kålen.
Skär ut stocken och riv den fint.
Skär kålen i klyftor.
Riv den grovt eller strimla den fint.
Det kan göras i matberedare, råkostkvarn eller på rivjärn.
Äpplena kan rivas eller strimlas tillsammans med kålen eller skäras i kärnfria klyftor och tunna skivor. Skala och skär löken i tunna skivor eller hacka den grovt.
Varva kålen med lök, äpple, salt och kummin i syrningskärlet, lite i taget.
Packa ihop den med knytnäven eller tex en potatisstöt, så kraftigt att vätska dras ur.
Vätskan ska inte hällas av.
Kontrollera efter någon timme att kålen saftat sig så att lagen står över tallriken.
Fyll annars på med en svag saltlag (1 krm salt till 1 dl vatten).
Låt syrningskärlet stå rumsvarmt (ca 20°C) i 5-7 dygn, därefter gärna något svalare (16-18°C) i 1-2 veckor.
Ös sedan över kål och lag i rena glasburkar och sätt på lock.
Förvara dem i kylskåp eller sval källare (4-8°C), men inte fryskallt.
Efter ca 4 veckors mognadstid har kålen full arom.
Den håller sig sedan 4-6 månader om den förvaras svalt.
Obs! Lyft på tallriken efter 4-5 dagars syrning och kontrollera att kålen har frisk syrlig lukt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
4 tortillabröd (ca 20 cm)
1 zucchini
4 stora tomater
Svartpeppar
125 g mozzarella eller riven lagrad ost (max 17%)
8-12 skivor parmaskinka eller salami
Rucolasallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva zucchini på längden med osthyvel.
Skär tomaterna och mozzarellan i skivor.
Lägg ut tortillabröden på plåtar med bakplåtspapper.
Fördela zucchini och tomater på bröden.
Krydda med svartpeppar och lägg på osten.
Sätt in högt i ugnen ca 5 minuter.
Lägg på skinka/salami och rucolasallad vid serveringen.
Ingredienser:
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vatten
50 g glukos
21 gelatinblad
5 äggvitor (ca 150 g)
1 1/2 msk likör eller annan smaksättning (kan uteslutas)
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt.
Koka upp socker, vatten och glukos till 131 grader.
Vispa äggvitorna styvt.
Häll den varma sockerlagen över äggvitorna under kraftig vispning - det här momentet kräver elvisp.
Rör runt med vispen, så att så mycket luft som möjligt kommer in i smeten.
Smält de urkramade gelatinbladen i en kastrull tillsammans med smaksättningen.
Häll gelatinblandningen i marängsmeten och vispa ihop med elvispen.
Häll upp smeten i form, klädd med bakplåtspapper.
Låt svalna.
Skär i kuber som rullas i florsocker.
Ät dem som de är eller lägg dem på grillen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|