Alla inlägg under oktober 2013
Antal:4 portioner
Ingredienser:
500 g räkor med skal
70 g färsk spenat
½ gurka
1 morot
2 avokodo
1 dl kokosflingor
200 g gravad lax
Dressing:
2 msk olivolja
Saften av 1 lime
1 dl jordnötter
1 tsk grön currypasta
½ dl kokoksmjölk
1 vitlöksklyfta
Salt
Gör så här:
Skala räkorna.
Skölj spenaten, låt rinna av ordentligt och klappa den gärna torr med en ren kökshanduk.
Kärna ur gurkan och skär den i bitar.
Riv eller skär moroten i tunna strimlor.
Kärna ur, skala och skiva avokadorna.
Rosta kokosflingorna lätt gyllenbruna i en torr stekpanna.
Det bränns ganska lätt - det bästa är att ha på medelstark värme och röra runt med en stekspade eller träslev under tiden.
Dressingen: Mixa olivolja, limesaft, jordnötter, currypasta och kokosmjölk till en slät sås. Pressa eller riv vitlöken i såsen och smaka av med salt.
Lägg först laxskivor på fyra tallrikar och sedan spenat, avokado, morot, gurka och räkor.
Häll på dressingen och strö över kokosflingorna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
Salt
Svartpeppar
Salviapesto:
1 kruka färsk salvia
1 dl pumpafrön
2 vitlöksklyftor
1½ dl riven färsk parmesanost
1 dl olivolja
Saften av ½ citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.Ingredienser:
1 kg kiwi
2½ dl vatten
1 kg syltsocker
Gör så här:
Skala kiwin och skär den i små bitar eller kör den i mixer.Ingredienser:
1 kg (drygt) rimmad och lättrökt svinkarré utan ben
Vatten
1 msk smör
3 kkp (kaffekoppar) varm buljong eller vatten
Lite potatismjöl
Gör så här:
Karrén lägges ned i varmt vatten och förvälles ett par minuter, den rökta smaken blir mildare.
Den brynes därefter på vanligt sätt och spädes med buljong eller kokakde vatten i små portioner så att skyn blir så stark som möjligt.
Karrén får så steka tills den är mör.
Den skäres upp i tunna skivor och serveringsfatet garneras med legymer.
Såsen silas och skummas och avredes med lite potatismjöl till en tunn klar sås, avsmakad med vanliga kryddor.
Antal: 50 stycken
Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
3-4 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
Pensling:
½-1 äggvita
Garnering:
Pärlsocker
Hackad mandel
Gör så här:
Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.
Blanda i vanillinsockret.
I maskin:
Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.
Blanda allt till en deg.
Ta upp den bakbordet.
Knåda ihop den om det behövs.
För hand:
Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.
Gör en fördjupning i mitten.
Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.
Finfördela det med en kniv eller stekspade.
Arbeta snabbt samman degen.
Rulla ut degen i fingertjocka längder.
Lägg dem tätt intill varandra.
Pensla dem med lättvispad äggvita.
Strö på pärlsocker blandat med mandel.
Dela längderna i 3-4 cm långa bitar.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.
Låt kakorna kallna på galler.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 6 månader.
Tips!
Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.
I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
½ dl vitvinsväger, tex på chardonnay eller champagne
1 msk schalottenlök
1½ dl olja, raps- eller olivolja
1 krm vitpeppar
Ev. 1 krm salt
Gör så här:
Finhacka löken och blanda alla ingredienser i en bunke.
Vispa ihop vinägretten.
Den här vinägretten är fin att smaksätt med torkade eller färska örter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, 10 minuter
Ingredienser:
4 dl fullkorns dinkelmjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten
1 ägg
Sesamfrön till formen
Gör så här:
Blanda ihop degen, låt den vila i kylskåp i 30 minuter.Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|