Alla inlägg under oktober 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 ägg
1 dl dinkelmjöl
2 dl sojamjölk
Salt
2 dl majskorn, använd gärna färsk majs som först kokas 5-10 minuter, burkmajs funkar med
2 morötter
75 g spenat
Purjokräm:
1 purjolök
1½ msk olja
2 dl lätt créme fraiche
Salt
Peppar
Gör så här:
Vispa ihop ägg, mjöl och mjölk.
Salta.
Rör ihop med majskornen.
Riv morötterna och rör ner i smeten.
Fräs spenaten någon minut och rör ner i smeten.
Låt smeten stå medan du gör purjokrämen.
Hacka purjon.
Fräs mjuk i olja.
Rör ihop med créme fraiche.
Salta och peppra.
Skeda upp smeten i plättlägg eller stekpanna.
Fräs ett par minuter på varje sida.
Servera med purjokrämen.
Spenat!
Spenat räknas som "superföda".
Järn, A- och C-vitamin är bara några av nyttigheterna i den goda grönsaken.
Tips!
Plättar är en perfekt bas för alla möjliga grönsaker och örtkryddor.
Ös ner det du har, servera med en god sås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
6 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk solrosolja
2 msk indisk currypasta
3 msk curry
2 burkar kokosmjölk
2 msk kycklingfond
1 kanelstång
3 stjärnanis
1 litet blomkålshuvud
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar.Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 färska eller djupfrysta majskolvar
1½ liter vatten
2 tsk salt
Gör så här:
Tag bort ev bladhölje och trådar på kolvarna.
Skölj de färska majskolvarna.
Koka upp vattnet, tillsätt saltet.
Lägg i kolvarna, som ska täckas av vattnet.
Koka dem mjuka under lock 5-10 minuter.
Lossa ett korn och pröva.
Kokas de för länge blir de hårda.
Tag upp majskolvarna och låt dem rinna av.
Stick en gaffel eller "majshållare" i kortändarna på kolvarna och ät dem direkt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g färsk spenat
2 ägg
2 msk mjölk
2 tsk potatismjöl
2 krm salt
0.5 krm svartpeppar
1 krm riven muskotnöt
Gör så här:
Skölj färsk spenat noga, "smält" den i en kastrull några minuter, häll sedan av det mesta av vätskan. Finfördela i matberedare eller mixer.
Eller tina djupfryst spenat och låt den rinna av.
Blanda ner äggen och potatismjölet utrört i mjölken samt kryddorna.
Smaka av.
Tillagning på spisen:
Fördela blandningen i 4 välsmorda formar.
Koka dem i en låg, vid kastrull i vattenbad 20-25 minuter.
Tillagning i mikrovågsugn:
Fördela som ovan i formar som är lämpade för mikrovågsugn.
Täck över och laga på full effekt 3-4 minuter.
Låt formarna stå ett par minuter innan de stjälps upp.
Antal: ca 80 kakor
Jästid: ca 30 minuter + 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör eller magarin
3 dl mellangrädde (27%)
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
1 tsk anis
ca 10 dl vetemjöl
Fritering:
2 paket kokosfett att steka i
Garnering:
Strösocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt grädden.
Värm till fingervarmt och häll över jästen.
Rör tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt, ägg, anis och mjöl.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda lätt ihop degen och kavla ut den till ca ½ cm tjock platta.
Sporra ut kammar, ca 3x6 cm, och lägg dem på plåt att jäsa ca 30 minuter.
Hetta upp fettet i en liten gryta.
Prova med en degbit som ska få fin färg efter 1 minut när fettet har rätt temperatur, ca 180 grader.
Koka några kakor i taget.
Låt rinna av på kökspapper på galler.
Strö med socker.
Kakorna kan frysas ett par månader.
Ljummas då i ugn före servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg älgkött (bringa, högrev eller stek)
2 gula lökar
2 morötter
Smör till stekning
Salt
Malen svartpeppar
½ msk vetemjöl
7-8 dl vatten
3 lagerblad
6 kryddpepparkorn
5-6 enbär
Picklad polkabeta:
½ dl ättika
1 dl strösocker
1½ dl vatten
½ tsk gula senapsfrön
2 polkabetor
Till servering:
Kokt, mjölig potatis
Färska blad av libbsticka, blekselleri eller bladpersilja
Gör så här:
Skär köttet i ca 4 cm stora bitar.
Skala och skär löken och morötterna i bitar.
Bryn köttet i smör runtom i en stor gjutjärnsgryta, salta och peppra.
Pudra köttet med vetemjöl och häll på vatten så att det täcker köttet.
Tillsätt kryddorna och låt allt sjuda under lock i 20 minuter.
Lägg i löken och morötterna och sjud ytterligare i ca 40 minuter tills köttet känns mört.
Rör om då och då i botten.
Smaka av med salt.
Picklad polkabeta:
Rör ihop alla ingredienser utom betorna.
Tvätta betorna ordentligt och hyvla dem tunt.
Lägg ner i lagen.
Servera kalopsen i en skål eller direkt från grytan med polkabetorna och potatis.
Garnera med libbsticka, selleri eller baldpersilja.
Tips!
Om du inte får tag på älgkött kan du använda nötkött.
Ingredienser:
2 kg squash, pumpa, Asiagurka - vit slanggurka eller stor Västeråsgurka
3 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
1 msk salt
3 bitar muskotblomma
1 tsk vitpepparkorn
1 msk senapsfrö, brunt eller gult
6 dl socker (ca 500 g)
Gör så här:
Skala och klyv squash, pumpa eller gurkor.
Tag bort kärnhuset med en sked.
Dela stora halvor i klyftor och sedan i 2-3 cm tjocka skivor.
Blanda ättika, vatten och salt i en bunke.
Lägg i bitarna, rör om, lägg på en tallrik och låt dem stå och safta sig ett dygn.
Häll av lagen i en rymlig gryta.
Tillsätt kryddor och socker och koka upp.
Lägg sedan i grönsakerna, hälften åt gången, och koka på svag värme tills de är mjuka, 5-10 min.
Tag upp dem med hålslev och lägg dem i rena varma glasburkar.
Koka ihop lagen några minuter på kraftig värme.
Häll den het över grönsakerna och sätt genast på lock.
Förvara burkarna svalt.
Grönsakerna är färdiga att äta efter 3-4 veckor. Hållbarhet ca 1 år.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|