Alla inlägg under oktober 2013
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
400 g djupfryst hackad spenat
1½ dl majonnäs
3 dl gräddfil eller crème fraiche
Salt
Vitpeppar
1½ tsk osötad senap
2 msk hackad dill eller gräslök
1 tsk smulad dragon eller körvel
½ krm riven muskotnöt
½ pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Tina spenaten i en kastrull på svag värme eller i mikrovågsugn.
Låt den rinna av i sil och pressa ur det mesta av vätskan.
Blanda spenaten med majonnäs och gräddfil eller crème fraiche.
Smaka av med salt, peppar och ev senap.
Blanda i finhackad dill eller gräslök.
Smaksätt gärna dessutom med lite smulad dragon, körvel, riven muskotnöt eller skalad, pressad vitlök.
Servering:
Servera till inkokt, stekt, friterad eller rökt fisk, skinka eller kassler.
Antal: ca 25 knäckebröd
Jästid: 45 min
Ugn: 250 grader ca 5 minuter
Ingredienser:
50 g färsk jäst
5 dl rumsvarm mjölk
1 msk honung eller sirap
2 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk anis
1 tsk hel kummin
180 g vetemjöl (3 dl)
165 g rågmjöl (3 dl)
390 g grahamsmjöl (6 dl)
ca 1 dl mjöl till utbaket
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Häll på mjölken och blanda tills jästen löst sig.
Tillsätt honung/sirap, salt samt stötta eller malda kryddor i degvätskan.
Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blir mjuk och elastisk.
Knåda i 3-4 minuter.
Låt degen jäsa i bunke under bakduk i 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Kavla ut runda tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.
Lägg så många kakor som får plats på en plåt.
Grädda dem genast i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills de fått färg och känns torra.
Det går att grädda två plåtar samtidigt, byt då plats på dem när de översta kakorna blivit ljusbruna.
Låt svalna på galler utan bakduk.
4-6 portioner
100 g smör
100 g socker
100 g mörk choklad
3 stycken ägg
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa samman äggen i en bunke. Smält smör, socker och choklad. Häll därefter ner äggen till chokladsmeten och vispa samman ordentligt. Klä en bakform med avtagbarkant med bakplåtspapper.
Smörj bakplåtspappret och kanterna på formen med smör och häll ner smeten i formen. Ugnsbaka i 20-30 minuter eller tills kakan stelnat. Prova gärna med en sticka för att avgöra om den är klar eller inte. Ta ut kakan och låt den svalna helt. Den kommer sjunka ihop litegrann.
Den här kakan gör sig bättre dagen efter, så låt den gärna sätta sig i kylskåpet över natten.
Fläderkräm
1,5 dl vispgrädde
2 msk socker
1 dl outspädd flädersaft
2 äggulor
1 msk maizena
Koka upp grädde, socker och saft i en kastrull. Under tiden vispa ägg och maizena fluffigt i en bunke. Häll sakta den varma gräddblandningen över de vispade äggen och vispa med en elvisp under tiden.
När allt är blandat häll tillbaka krämen i kastrullen och ställ den åter på plattan. Låt krämen sjuda tills den tjocknar. Låt sedan svalna helt.
Kokosgrädde
1 dl vispgrädde
1 burk kylskåpskall kokosmjölk
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Vispa grädden. Vänd den kylskåpskalla kokosmjölken upp och ner och öppna den underifrån. Häll av vattnet och gröp sedan ur grädden som är kvar i burken och häll ner den i vispgrädden. Vispa ytterligare i 3-5 minuter, tills mjuka toppar bildas. Vispa därefter ner florsocker och 1 tsk vaniljsocker.
Du behöver också:
Färska bär
SERVERA SÅ HÄR:
Bryt chokladkakan i mindre bitar genom att dra isär den med händerna. Gärna i olika storlekar på bitarna. I glappen mellan bitarna varvar du klickar av fläderkräm och kokosgrädde. Toppa med färska bär.
Ugn: 225 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
½ dl skalade sesamfrön
½ dl solrosfrön
½ dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
3 dl riven ost
3 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda alla ingredienser och klicka ut i muffinsformar.
Grädda ca 12 minuter eller tills bullarna fått färg.
Förvara brödet i kylen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g små gula lökar
kokt vatten
2 msk margarin eller smör
½ tsk salt
Vatten
4 gula lökar, stora (ca 500 g)
2 msk margarin eller smör
2 msk vatten
½ tsk salt
Timjan
Gör så här:
Helstekt:
Lägg lökarna i hett vatten så att skalet mjuknar.
Skala dem.
Lägg dem i kokande vatten och förväll dem 2-4 min.
Häll upp dem i ett durkslag, låt dem rinna av.
Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna eller gryta.
Lägg i lökarna och stek dem gulbruna runt om på ej för stark värme.
Passa dem noga och vänd dem så att de får jämn färg.
Salta, späd med lite vatten och efterstek under lock tills de känns mjuka, pröva med provnål.
Löken kan också stekas i ugn, tex tillsammans med en stek.
Skala och förväll lökarna som ovan.
Låt dem sedan steka bredvid köttet ca 30 min.
Vänd dem och ös med skyn ett par gånger under stekningen.
Servera helstekt lök som smörgåsrätt eller till stekta kötträtter eller med tex kokt råris och svampsås som "grön" måltid.
I skivor:
Skala löken, klyv den och skär den i tunna skivor.
Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna.
Stek löken på ganska svag värme under omrörning tills den blivit guldgul.
Späd med lite vatten i pannan, tillsätt salt och ev timjan och efterstek under lock tills löken är mjuk. Servera till biffar, stekt fläsk, stekt salt sill.
Både hel och skivad lök kan tillagas i mikrovågsugn.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 tomater
2 morötter
2 avokado
½ gurka
2 selleristjälkar
saften av ½ citron
1 msk honung
1 msk olivolja
2 msk hackad färsk bladpersilja
Salt
Svartpeppar
200 g chévreost
Persiljekvistar
Gör så här:
Skålla och skala tomaterna.Antal: 8 bitar
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
100 g smör
100 g mörk choklad, 70- eller 85-procentig
1 dl vispgrädde
2 ägg
1 msk kakao
Till formen:
Smör
Mandelmjöl, kokosflingor eller hackade nötter
Tillbehör:
Grädde
Bär
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Bryt ner chokladen och rör ned i det varma smöret, tills det smält.
Vispa ägg och grädde till skum.
Rör ner kakao och vänd ihop chokladsmöret med äggrädden.
Smörj en pajform, gärna med löstagbar kant, och "bröa" med mandelmjöl, kokosflingor eller hackade nötter.
Grädda i 200 grader i 8-10 minuter.
Kakan får gärna vara kladdig i mitten.
Låt svalna och servera med grädde och bär.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
Ostås:
3 dl créme fraiche
250 g mascarpone
2 dl färskriven parmesan, ca 50 g
Salt
Svartpeppar ur kvarn
Lasagne:
1 burk färdig tomatsås, ca 400 g
200 g färska lasagneplattor
1 kruka basilika, hackade blad
250 g salami, coppa eller god rökt skinka, i skivor
Salt
Nymalen svartpeppar
300 g körsbärstomater i halvor
2 påsar mozzarella á ca 125 g
Olivolja till servering
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Ostsås:
Blanda créme fraiche, mascarpone och parmesan.
Smaksätt med salt och peppar.
Lasagne:
Häll några skedar tomatsås i botten på en ugnsform - den ska knappt täcka botten.
Klicka ut lite ostås ovanpå.
Lägg ut ett lager pastaplattor och fortsätt sedan att varva pastaplattor, tomatsåsm ostsås, hackad basilika och någon av charkuterierna tills alla ingredienser är slut.
Salta och peppra.
Fördela tomaterna och mozzarellan, riven i bitar, överst och ringla över ett par matskedar olivolja.
Grädda i ugnen i 35-40 minuter.
Toppa med basilikablad ohc servera direkt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|