Direktlänk till inlägg 8 november 2013
Antal: 4 portionerUgn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1 kg lutfisk
2 tsk salt
150 g smör
10 kryddpepparkorn, krossade
1 liten citron
Varm vinterkål:
500 g brysselkål, gärna stora (spara 1 rå kål till servering)
200 g grönkål eller svartkål, på stjälk
1 gul lök, finhackad
2 msk smör
1 tsk flingsalt och några varv med pepparkvarnen
Basilikakräm:
1 tomat, delad
50 g färsk spenat
1 kruka basilika (blad och stjälk)
½ vitlöksklyfta
2 dl neutral olja, iskall
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Basilikakräm:
Mixa tomat, spenat, basilika och vitlök i en matberedare.
Tillsätt iskall olja i en tunn stråle under tiden maskinen är igång.
Mixa till en tjock kräm med fin grön färg.
Smaka av med salt och peppar.
Vinterkål:
Skär bort nedersta delen på brysselkålen.
Plocka alla lösa blad ner i en värmetålig bunke.
Skär det som kvarstår i klyftor.
Lägg klyftorna i saltat kokande vatten och låt koka ca 2 min.
Sila ner vattnet i bunken med blad.
Kyl ner klyftorna i kallt vatten.
Kyl även ner bladen efter 30 sek.
Lutfisk:
Sätt ugnen på 200°.
Torka av fisken med hushållspapper och salta runt om, lägg i en mindre ugnsform.
Smält smör i en kastrull tills det börjar skumma och doftar nötigt.
Häll hälften av det brynta smöret över fisken och krydda med färsk mortlad kryddpeppar.
Täck formen med aluminium folie och tillaga mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 68-70°, ca 30 min.
Vinterkål (fortsättning):
Riv loss bladen från grön/svartkålsstjälkarna i mindre bitar.
Strimla stjälkarna superfint.
Fräs lök och stjälkar i smör tills de är mjuka och löken är glansig utan färg.
Tillsätt kålbladen och fräs med under omrörning tills de sjunkit ihop något.
Lägg i brysselkålsklyftorna och krydda med salt och peppar.
Vänd ner brysselkålsbladen när allt är varmt.
Lyft över fisken på ett serveringsfat.
Häll över resten av det brynta smöret och salta lätt.
Riv över citronskal och en rå brysselkål till ett fint pudertäcke.
Fördela vinterkålen runt om och servera med basilikakrämen.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|