Direktlänk till inlägg 12 november 2013
Antal: 8-10 portioner
Ingredienser:
500 g laxfilé (med skinn)
½ dl salt
½ dl strösocker
10 kryddpepparkorn
1 liten kanelstång
½ tsk riven muskot
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 stjärnanis
5 hela nejlikor
Gör så här:
Mortla eller mal (i elektrisk kryddkvarn) kryddpeppar, kanel, stjärnanis och nejlikor till en fin kryddmix.
Blanda med svartpeppar, riven muskot, salt och socker.
Gnid in detta på laxens köttsida och lägg den med skinnsidan nedåt i en liten form som noga plastas in.
Låt stå i kylen i 24 timmar.
När laxen är färdiggravad klarar den sig ca 1 vecka i kylskåp, men den går som sagt även bra att frysa in.
Ska man grava lax måste man frysa in den i ett dygn, antingen innan man gravar eller efter.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|