Direktlänk till inlägg 13 november 2013
Antal: ca 25 bitar
Jäsning: ca 45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
2 kuvert saffran
1 tsk strösocker
150 g smör
4 dl standarmjölk
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
1½ dl strösocker
250 g kesella lätt
1 ägg
500 g mjölmix (tex Lailas blå)
Fyllning:
200 g rumsvarm färskost
150 g smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Rivet skal av 1 apelsin
Pensling:
1 ägg
Mandelspån
Pärlsocker
Ev. florsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål.
Stöt saffran i en mortel ihop med 1 tsk strösocker.
Smält smöret i en kastrull ihop med saffransblandningen.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.
Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen i maskin ca 10 minuter.
Detta är viktigt för degens konsistens.
Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 45 minuter.
Blanda fyllningen.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord.
Platta ut den till en platta, 30*40 cm.
Placera plattan i en bakpappersklädd långpanna.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
När degen jäst klart gör du gropar i den, tätt och ganska djupt.
Fördela fyllningen i groparna.
Pensla degen med ett uppvispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 minuter.
Ta ut, låt svalna och dela i rutor.
Pudra gärna över florsocker vid servering.
Lätt med sprits!
Använd gärna sprits när du ska fylla långpannerutorna.
Då blir det både lättare och mindre kladd.
Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja. Vaniljyoghurt och skivad banan. Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...
Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|