Direktlänk till inlägg 17 november 2013

Lutfisk med brynt mandelsmör & ärtpuré

Av Maria - 17 november 2013 12:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1 kg lutfisk
1 liter vatten
1 dl strösocker
1 dl salt

 

Ärtpuré:

400 g gröna ärter, tinade
1½ dl grädde
1/4 tsk salt
1 krm vitpeppar

 

Mandelsmör:

1 dl skalad mandel
100 g smör
Salt

 

Till servering:

Kokt potatis
Mandlar, skalade, rostade

 

Gör så här:

Dag 1:

Lägg fisken i kallt vatten över natten.

Koka upp vatten, socker och salt till en lag och kyl ner.

 

Dag 2:

Ta upp fisken ur vattnet och låt rinna av.

Lägg fisken i lagen och låt rimma ca 40 min.

Häll 5 cm vatten i en kastrull och koka upp.

Lägg lutfisken i ett durkslag, sätt durkslaget över kastrullen och täck fisken med smörpapper.

Ånga fisken i 15–20 min, beroende på bitarnas storlek.

Kontrollera då och då så att det inte kokar torrt.

Koka ärterna i grädden ca 3 min.

Mixa till en slät puré och smaka av med salt och peppar.

Hacka mandeln till mandelsmöret fint.

Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt mandeln och värm tills smöret bubblar, fått ljusbrun färg och luktar knäck.

Skeda smöret över fisken och servera direkt med potatis, ärtpuré och mandlar.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Av Maria - Fredag 14 juni 06:27

Antal: 8 portioner Ugn: 200 grader, 25-30 minuter   Ingredienser: 2 små bananer 500 g keso 6 ägg Ev. 1 msk honung 2 dl hackad/mixad sötmandel 1/4-½ g saffran Bär till servering, tex hallon och granatäpple   Gör så här: Sätt ...

Av Maria - Torsdag 13 juni 06:25

Antal: 1 bröd Ugn: 200 grader, ca 1 timme   Ingredienser: 2 dl fiberhavregryn 2 dl grovt rågmjöl 2 dl kokosmjöl 1 dl rågkross 1 dl hackade nötter 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 1 banan 5 dl mild yoghurt   Gör så här: Sätt u...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se