Direktlänk till inlägg 28 november 2013
Antal: Ca 25 stycken
Jäsning: ca 3 timmar + 45 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Dag 1:
2 msk vodka eller konjak
1 msk strösocker
1 g saffran (2 pkt)
Dag 2:
25 g jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
Ca 14 dl vetemjöl special
2 1/4 dl strösocker
150 g smör, kylskåpskallt
1 tsk salt
Fyllning & pensling:
Ca 100 g smör, rumsvarmt
1 ägg, lätt uppvispat
½ dl strösocker
½ dl osaltade pistaschnötter, finhackade
Gör så här:
Dag 1:
Häll vodka eller konjak och strösocker i en liten glasburk.
Tillsätt saffran, sätt på ett tättslutande lock och vicka burken litegrann så att allting blandas.
Låt stå i minst 8 timmar, gärna längre.
Dag 2:
Häll alla ingredienser samt saffranslag i bunke till en köksassistent.
Knåda degen i ca 10 minuter.
Låt den jäsa under bakduk i ca 3 timmar.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela varje bit till en rund bulle och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ett djupt hål i varje bulle med ett mjölat finger.
Lägg en klick smör i varje.
Pensla bullarna med ägg.
Strö ca ½ tsk strösocker i vajre hål.
Strö på pistaschnötter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Tips!
Du kan även kalljäsa bulldegen i kylskåp över natten.
Minska då jästmängden till 15-20 gram.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|