Alla inlägg under november 2013
Ingredienser:
1 slanggurka
2 msk ättiksprit, 12%
3 msk Strösocker
Persilja
Gör så här:
Skölj gurkan och skiva den tunt.
Krama den tills den mjuknat något.
Blanda ättikan och sockret, rör tills sockret löst sig.
Blanda i gurkskivorna.
Låt stå i ca 1 timme före servering.
Strö på hackad persilja precis före serveringen.
Antal: 15 stycken
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
1½ dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
75 g smör, kallt, tärnat
1 äggula
2 dl vispgrädde
2½ dl hjortronsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Lägg alla ingredienser till kakan i en matberedare monterad med kniv.
Mixa till en deg eller hacka samman degen för hand.
Tryck ut degen i smorda aluminiumformar och ställ i frysen 10 min.
Grädda mitt i ugnen 10–12 min.
Låt svalna lite innan de tas ur formarna.
Fyllning:
Vispa grädden.
Lägg en klick grädde i varje mandelmussla och toppa med hjortronsylt.
Antal: 100 stycken
Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk smör
1 dl polkagrisar, krossade
2 msk kakao
Gör så här:
Koka upp alla ingredienser till knäcken, utom smöret, under omrörning.
Låt koka ca 20 min, till 122°-125°.
Blanda ner smöret och någon av smaksättningarna.
Häll upp i knäckformar och låt stelna.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
2 apelsiner
2 blodgrapefrukter
3 krispiga äpplen, tex Pink lady, tunt skivade
2 msk socker, helst rårörsocker
1 stjärnanis
4 kryddnejlikor
1 granatäpple, kärnorna
Gör så här:
Skär bort skalet med en liten kniv så att fruktköttet på citrusfrukterna blir synligt.
Skär ut hinnfria klyftor och lägg åt sidan.
Pressa saften från mittbiten som blir kvar över äppelskivorna.
Mortla socker, stjärnanis och kryddnejlikor och vänd försiktigt runt med äpplena.
Ställ äpplena i kylen minst 30 min och häll sedan bort saften.
Arrangera citrusklyftor, äpple och granatäpplekärnor i en skål eller på ett fat.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
500 g färsk brysselkål
140 g bacon
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
1 msk ljus sirap
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Ansa brysselkålen och lägg i en kastrull med kokande vatten, låt koka 2–3 min beroende på storlek.
Kyl ner i iskallt vatten.
Strimla baconet och stek knaprigt.
Tillsätt löken och sedan brysselkål, smör och sirap.
Låt allt bli varmt.
Smaka av.
Antal: 10 stycken
Ingredienser:
5 hårdkokta, kalla ägg
1 msk créme fraiche
50 g löjrom (eller annan rom)
Dill
Gör så här:
Skala och halvera äggen.
Lägg en klick créme fraiche på varje ägghalva och toppa med löjrom.
Dekorera med lite plockad dill.
Antal: 12 biter
Ugn: 175 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
3 dl ljust muscovadosocker
3 ägg
1 apelsin, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
3 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk malen ingefära
1½ tsk bakpulver
smör och ströbröd, till formen
½ dl flagad mandel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa smör och socker poröst med en elvisp.
Tillsätt äggen ett i taget. Rör ner apelsinskal (endast det orangea) och -saft.
Blanda mandelmjöl, vetemjöl, ingefära och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Strö över flagad mandel och grädda mitt i ugnen 30–40 min.
Ingredienser:
1 mango
1 papaya
Saft av 3 limefrukter eller 2 citroner
2 msk Rörsocker Strö
1/4 tsk hackad chili
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och kärna ur mangon och papayan.
Skär dem i tärningar, 1,5 x 1,5 cm.
Koka upp limesaft, hackad chili och rörsocker i en gryta.
Tillsätt mangon.
Koka upp igen.
Tillsätt papayan och sänk värmen.
Låt blandningen småputtra på svag värme i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|