Alla inlägg under november 2013

Av Maria - 13 november 2013 17:00




Antal: ca 25 bitar

Jäsning: ca 45 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:
50 g jäst

2 kuvert saffran

1 tsk strösocker

150 g smör

4 dl standarmjölk

2 msk fiberhusk

½ tsk salt

1½ dl strösocker

250 g kesella lätt

1 ägg

500 g mjölmix (tex Lailas blå)


Fyllning:

200 g rumsvarm färskost

150 g smör

3 dl florsocker

2 msk vaniljsocker

Rivet skal av 1 apelsin


Pensling:

1 ägg

Mandelspån

Pärlsocker

Ev. florsocker


Gör så här:

Smula ner jästen i en skål.

Stöt saffran i en mortel ihop med 1 tsk strösocker.

Smält smöret i en kastrull ihop med saffransblandningen.

Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp.

Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.


Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen i maskin ca 10 minuter.

Detta är viktigt för degens konsistens.

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 45 minuter.


Blanda fyllningen.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord.

Platta ut den till en platta, 30*40 cm.

Placera plattan i en bakpappersklädd långpanna.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

När degen jäst klart gör du gropar i den, tätt och ganska djupt.

Fördela fyllningen i groparna.

Pensla degen med ett uppvispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 minuter.

Ta ut, låt svalna och dela i rutor.

Pudra gärna över florsocker vid servering.


Lätt med sprits!

Använd gärna sprits när du ska fylla långpannerutorna.

Då blir det både lättare och mindre kladd.




Av Maria - 13 november 2013 11:00

Antal: 30 stycken

Ugn: 200 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (70 %), hackad
½ apelsin, finrivet skal
200 g mandelmassa
100 g smält mörk choklad eller 3 msk kakao

 

Gör så här:

Koka upp grädden och ta från värmen.

Smält ner chokladen i grädden och tillsätt apelsinskalet (endast det orangea).

Kyl smeten.


Rulla ut mandelmassan till en lång rulle, ca 2 ½ cm i diameter.

Skiva i ca 3 mm tunna slantar och jämna till så att de får rund form.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen ca 5 min eller tills mandelmassan har fått lite färg och rest sig.

Låt kallna på plåten.


Bred chokladtryffeln lite toppigt på undersidan av biskvierna.

Låt stå i kylen 30 min.

Doppa i smält choklad eller kakao.

Av Maria - 12 november 2013 18:45




Antal: 6 bufféportioner


Ingredienser:

2 stora zucchini
3 msk salt
2 msk strösocker
2 dillkvistar
1 krm mald kryddpeppar

 

Senapssås:

5 msk skånsk senap
2 msk dijonsenap
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk muskovadosocker
2 dl neutral olja
Salt

Svartpeppar
½ dl dill, hackad

 

Gör så här:

Skär zucchinin i fyra avlånga skivor vardera.

Blanda salt, socker, dill och kryddpeppar.

Lägg skivorna i en form och strö över saltblandningen så den täcker alla skivor.

Låt stå i kylen minst 8 timmar.

Skölj av zucchinin och torka lätt med hushållspapper.

Skär i ca 2 cm breda skivor.

Blanda skånsk senap, dijonssenap, ättika och socker.

Häll i oljan i en tunn stråle under vispning.

Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt dillen och vänd ner zucchinin.

Låt mogna ett dygn i kylen före servering.




Av Maria - 12 november 2013 18:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
420 g färdig inlagd sill (5 minuters sill)


Sås:

2 msk svensk senap

1 msk mörk fransk senap

3 msk socker

1 msk rödvinsvinäger

1 msk kikkomansoja

1 msk vatten

4 msk finskuren färsk dill

1 msk finskuren gräslök

Salt

Nymalen vitpeppar

1½ dl rapsolja

1 dl filmjölk


Garnering:
Dill

Gräslök

Nyriven pepparrot


Gör så här:
Sås:

Blanda samtliga ingredienser utom rapsolja och filmjölk till sockret löst sig.

Rör ner oljan och sist filmjölken, krydda med nymalen vitpeppar och salt.


Låt sillen rinna av och blanda ner den i senapssåsen.

Låt dra och garnera med dill, skuren gräslök och nyriven pepparrot.

Av Maria - 12 november 2013 18:00




Ingredienser:

500 g tomater, skurna i småbitar
4–5 färska eller torkade fikon skurna i 4 klyftor vardera
1 torkad chili
2½ cm färsk hackad ingefära
1 tsk kryddblandning av fänkålsfrön, spiskummin och senapsfrön
4 msk rörsocker Strö
1 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
½ tsk salt

 

Gör så här:

Värm oljan i en gryta.

Lägg chilin, ingefäran, kryddblandningen och vitlöken i den varma grytan.

Rör runt i några sekunder.

Tillsätt tomaterna och sockret.

Koka blandningen utan lock på svag värme i cirka 15 minuter tills tomaternas saft nästan har kokat bort och massan har en tjock konsistens.

Tillsätt fikonen och låt chutneyn småkoka i ytterligare 5 minuter.

Servera chutneyn varm eller kall.

Om du använder torkade fikon ska de tillsättas samtidigt som tomaterna.




Av Maria - 12 november 2013 15:15

Antal: 8-10 portioner


Ingredienser:
500 g laxfilé (med skinn)

½ dl salt

½ dl strösocker

10 kryddpepparkorn

1 liten kanelstång

½ tsk riven muskot

½ tsk grovmalen svartpeppar

1 stjärnanis

5 hela nejlikor


Gör så här:

Mortla eller mal (i elektrisk kryddkvarn) kryddpeppar, kanel, stjärnanis och nejlikor till en fin kryddmix.

Blanda med svartpeppar, riven muskot, salt och socker.

Gnid in detta på laxens köttsida och lägg den med skinnsidan nedåt i en liten form som noga plastas in.

Låt stå i kylen i 24 timmar.

När laxen är färdiggravad klarar den sig ca 1 vecka i kylskåp, men den går som sagt även bra att frysa in.


Ska man grava lax måste man frysa in den i ett dygn, antingen innan man gravar eller efter.

Av Maria - 12 november 2013 10:45

Antal: 12 bitar

Ugn: 175 grader, ca 11 minuter


Ingredienser:

75 g smör
1½ dl vetemjöl
4 dl mjölk
5 ägg
½ tsk salt
Smör eller neutral olja
200 g färskost, rumsvarm
2 msk finriven färsk pepparrot
200 g skivad kallrökt lax


Picklad rödlök:

2 små rödlökar
1 dl strösocker
½ dl ättiksprit (12 %)
1 dl vatten

 

Gör så här:

Picklad rödlök:

Skala och skiva löken tunt, gärna med en mandolin.

Koka upp socker, ättika och vatten.

Slå den varma lagen över löken och låt svalna.



Smält smöret och vispa i mjölet.

Tillsätt mjölken lite i taget under vispning.

Låt sjuda 3-5 min, rör då och då.

Ta från värmen.

Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt mellan varje ägg.

Salta.

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt, smöra eller olja det lätt och häll ut äggsmeten så att den täcker hela pappret.

Grädda omeletten i nedre delen av ugnen ca 11 min.

Låt svalna.


Rör färskosten krämig och blanda ner pepparroten.

Bred färskosten varsamt över omeletten, lägg på laxskivorna och rulla ihop som en rulltårta från långsidan.

Skär i skivor och garnera med picklad rödlök.

Av Maria - 11 november 2013 18:30




Antal: 32 stycken

Jäsning: ca 1 timme + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

5 dl mjölk
1 g saffran
25 g jäst
12 dl vetemjöl + 2 dl till bakbordet
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
½ tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg, till pensling

 

Fyllning:

150 g smör, kallt
200 g mandelmassa

 

Topping:

1½ msk vispgrädde
100 g vit choklad, hackad
frystorkade bär

 

Gör så här:

Värm mjölk och saffran till 37°.

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, mjöl, socker, ägg, kardemumma och salt.


Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min med köksmaskin.

Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.


Sätt ugnen på 225°.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med lite av mjölet.

Dela degen i två delar.

Kavla ut varje del till en rektangel, ca 25 x 50 cm.

Riv smör och mandelmassa på den grova sidan av rivjärnet över rektanglarna.

Rulla ihop varje rektangel löst från långsidan och skär rullarna i 16 bitar vardera.

Ställ bitarna i bullformar eller ställ dem glest i en ugnsform med bakplåtspapper.

Jäs ca 30 min under bakduk.


Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 10–12 min.

Låt svalna.


Topping:

Värm grädden och smält chokladen i den under omrörning.

Ringla chokladen över bullarna och strö ev över frystorkade bär.




Bakat · Jul · Saffran

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards