Alla inlägg under november 2013
Antal: ca 25 bitar
Jäsning: ca 45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
2 kuvert saffran
1 tsk strösocker
150 g smör
4 dl standarmjölk
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
1½ dl strösocker
250 g kesella lätt
1 ägg
500 g mjölmix (tex Lailas blå)
Fyllning:
200 g rumsvarm färskost
150 g smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Rivet skal av 1 apelsin
Pensling:
1 ägg
Mandelspån
Pärlsocker
Ev. florsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål.
Stöt saffran i en mortel ihop med 1 tsk strösocker.
Smält smöret i en kastrull ihop med saffransblandningen.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.
Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen i maskin ca 10 minuter.
Detta är viktigt för degens konsistens.
Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 45 minuter.
Blanda fyllningen.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord.
Platta ut den till en platta, 30*40 cm.
Placera plattan i en bakpappersklädd långpanna.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
När degen jäst klart gör du gropar i den, tätt och ganska djupt.
Fördela fyllningen i groparna.
Pensla degen med ett uppvispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 minuter.
Ta ut, låt svalna och dela i rutor.
Pudra gärna över florsocker vid servering.
Lätt med sprits!
Använd gärna sprits när du ska fylla långpannerutorna.
Då blir det både lättare och mindre kladd.
Antal: 30 stycken
Ugn: 200 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (70 %), hackad
½ apelsin, finrivet skal
200 g mandelmassa
100 g smält mörk choklad eller 3 msk kakao
Gör så här:
Koka upp grädden och ta från värmen.
Smält ner chokladen i grädden och tillsätt apelsinskalet (endast det orangea).
Kyl smeten.
Rulla ut mandelmassan till en lång rulle, ca 2 ½ cm i diameter.
Skiva i ca 3 mm tunna slantar och jämna till så att de får rund form.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 5 min eller tills mandelmassan har fått lite färg och rest sig.
Låt kallna på plåten.
Bred chokladtryffeln lite toppigt på undersidan av biskvierna.
Låt stå i kylen 30 min.
Doppa i smält choklad eller kakao.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
2 stora zucchini
3 msk salt
2 msk strösocker
2 dillkvistar
1 krm mald kryddpeppar
5 msk skånsk senap
2 msk dijonsenap
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk muskovadosocker
2 dl neutral olja
Salt
Svartpeppar
½ dl dill, hackad
Gör så här:
Skär zucchinin i fyra avlånga skivor vardera.
Blanda salt, socker, dill och kryddpeppar.
Lägg skivorna i en form och strö över saltblandningen så den täcker alla skivor.
Låt stå i kylen minst 8 timmar.
Skölj av zucchinin och torka lätt med hushållspapper.
Skär i ca 2 cm breda skivor.
Blanda skånsk senap, dijonssenap, ättika och socker.
Häll i oljan i en tunn stråle under vispning.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt dillen och vänd ner zucchinin.
Låt mogna ett dygn i kylen före servering.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
420 g färdig inlagd sill (5 minuters sill)
Sås:
2 msk svensk senap
1 msk mörk fransk senap
3 msk socker
1 msk rödvinsvinäger
1 msk kikkomansoja
1 msk vatten
4 msk finskuren färsk dill
1 msk finskuren gräslök
Salt
Nymalen vitpeppar
1½ dl rapsolja
1 dl filmjölk
Garnering:
Dill
Gräslök
Nyriven pepparrot
Gör så här:
Sås:
Blanda samtliga ingredienser utom rapsolja och filmjölk till sockret löst sig.
Rör ner oljan och sist filmjölken, krydda med nymalen vitpeppar och salt.
Låt sillen rinna av och blanda ner den i senapssåsen.
Låt dra och garnera med dill, skuren gräslök och nyriven pepparrot.
Ingredienser:
500 g tomater, skurna i småbitar
4–5 färska eller torkade fikon skurna i 4 klyftor vardera
1 torkad chili
2½ cm färsk hackad ingefära
1 tsk kryddblandning av fänkålsfrön, spiskummin och senapsfrön
4 msk rörsocker Strö
1 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
½ tsk salt
Gör så här:
Värm oljan i en gryta.
Lägg chilin, ingefäran, kryddblandningen och vitlöken i den varma grytan.
Rör runt i några sekunder.
Tillsätt tomaterna och sockret.
Koka blandningen utan lock på svag värme i cirka 15 minuter tills tomaternas saft nästan har kokat bort och massan har en tjock konsistens.
Tillsätt fikonen och låt chutneyn småkoka i ytterligare 5 minuter.
Servera chutneyn varm eller kall.
Om du använder torkade fikon ska de tillsättas samtidigt som tomaterna.
Antal: 8-10 portioner
Ingredienser:
500 g laxfilé (med skinn)
½ dl salt
½ dl strösocker
10 kryddpepparkorn
1 liten kanelstång
½ tsk riven muskot
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 stjärnanis
5 hela nejlikor
Gör så här:
Mortla eller mal (i elektrisk kryddkvarn) kryddpeppar, kanel, stjärnanis och nejlikor till en fin kryddmix.
Blanda med svartpeppar, riven muskot, salt och socker.
Gnid in detta på laxens köttsida och lägg den med skinnsidan nedåt i en liten form som noga plastas in.
Låt stå i kylen i 24 timmar.
När laxen är färdiggravad klarar den sig ca 1 vecka i kylskåp, men den går som sagt även bra att frysa in.
Ska man grava lax måste man frysa in den i ett dygn, antingen innan man gravar eller efter.
Antal: 12 bitar
Ugn: 175 grader, ca 11 minuter
Ingredienser:
75 g smör
1½ dl vetemjöl
4 dl mjölk
5 ägg
½ tsk salt
Smör eller neutral olja
200 g färskost, rumsvarm
2 msk finriven färsk pepparrot
200 g skivad kallrökt lax
Picklad rödlök:
2 små rödlökar
1 dl strösocker
½ dl ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
Gör så här:
Picklad rödlök:
Skala och skiva löken tunt, gärna med en mandolin.
Koka upp socker, ättika och vatten.
Slå den varma lagen över löken och låt svalna.
Smält smöret och vispa i mjölet.
Tillsätt mjölken lite i taget under vispning.
Låt sjuda 3-5 min, rör då och då.
Ta från värmen.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt mellan varje ägg.
Salta.
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt, smöra eller olja det lätt och häll ut äggsmeten så att den täcker hela pappret.
Grädda omeletten i nedre delen av ugnen ca 11 min.
Låt svalna.
Rör färskosten krämig och blanda ner pepparroten.
Bred färskosten varsamt över omeletten, lägg på laxskivorna och rulla ihop som en rulltårta från långsidan.
Skär i skivor och garnera med picklad rödlök.
Antal: 32 stycken
Jäsning: ca 1 timme + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
5 dl mjölk
1 g saffran
25 g jäst
12 dl vetemjöl + 2 dl till bakbordet
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
½ tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg, till pensling
150 g smör, kallt
200 g mandelmassa
1½ msk vispgrädde
100 g vit choklad, hackad
frystorkade bär
Gör så här:
Värm mjölk och saffran till 37°.
Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, mjöl, socker, ägg, kardemumma och salt.
Klicka i smöret och arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min med köksmaskin.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225°.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med lite av mjölet.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje del till en rektangel, ca 25 x 50 cm.
Riv smör och mandelmassa på den grova sidan av rivjärnet över rektanglarna.
Rulla ihop varje rektangel löst från långsidan och skär rullarna i 16 bitar vardera.
Ställ bitarna i bullformar eller ställ dem glest i en ugnsform med bakplåtspapper.
Jäs ca 30 min under bakduk.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 10–12 min.
Låt svalna.
Topping:
Värm grädden och smält chokladen i den under omrörning.
Ringla chokladen över bullarna och strö ev över frystorkade bär.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|