Alla inlägg under november 2013
Antal: 15-20 stycken
Ingredienser:
2 dl créme fraiche
1 dl glögg, Lucia choklad
350 g mörk choklad, gärna choklad knappar
Till garnering:
½ dl kakaopulver
Till servering:
Kyld Lucia chokladglögg
Gör så här:
Sjud upp créme fraiche och glögg i en liten stekpanna med beläggning, ca 22 cm i diameter, under omrörning.
Ta pannan från värmen och rör ner chokladen, rör om tills den smälter.
Häll massan i en liten plastburk, täck med en bit bakplåtspapper och låt kallna i rumstemperatur.
Låt stelna i kylskåp i 1-3 timmar, tills det går att ta ut kulor med kuljärn eller sked.
Rulla kulorna i kakao.
Förvara svalt.
Servera med kyld Lucia-glögg.
Chokladglöggen med smak från rostade kakaobönor kommer från Italien.
Den finns att beställa på systembolaget.
Den är också jättegod att servera både till tryfflarna och till annat julgodis, både kall och varm.
Antal: ca 25 kakor
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
3 äggulor
1 msk vatten
4 dl florsocker
0,5 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
ca 2 msk grovhackade mandlar
Gör så här:
Rör samman äggulor (3 äggulor = 0,5 dl) och vatten.
Blanda florsockret med hjorthornssalt och vaniljsocker.
Sikta ner blandningen i äggulorna och vispa till tjockt, poröst och stadigt skum.
Strö hackad mandel över.
Grädda (torka) mitt i ugnen 20 minuter i 150 grader.
Antal: 1o-12 portioner
Ingredienser:
2 ursaltade sillfiléer
6-8 hela inlagda rödbetor
1 hel ättiksgurka
3 kokta potatisar
2 äpplen, Ingrid Marie
2½ dl spad från de inglagda rödbetorna
1 gul lök
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Hacka lök, ättiksgurka, rödbetor och sill fint.
Kärna ur äpplena och skär dem och potatisen i riktigt små, fina tärningar.
Blanda samman allt ordenligt med rödbetsspadet.
Smaka av med salt och vitpeppar och lägg i en stor plastburk med tillhörande lock.
Låt stå i kylskåp i minst 1 dygn, rör gärna om någon gång under tiden.
Smaka av sillsalladen igen och dekorera eventuellt med hackat, kokt ägg vid servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ dl senap av valfri sort
1 msk vitvinsvinäger
1½ dl rapsolja
1½ msk vatten
½ krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här:
Blanda senap och vitvinsvinäger.
Droppa i rapsoljan under kraftig vispning.
Späd med vattnet och krydda med salt och vitpeppar.
Olika senapssorter ger olika karaktär till dressingen, använd senap du själv gillar.
Du kan också smaksätta vinägretten med hackad dill eller gräslök.
Dressingen passar bra till tomatsallad emd rödlök eller en sallad med varmrökt lax, ägg och räkor.
Antal: 12-15 stycken
Jäsning: ca 40 minuter + ca 20 minuter
Ugn: 225 grader, ca 7-9 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 dl mjölk
1½ dl vatten
2 msk olja
1 msk honung
1 tsk salt
6-7 dl dinkelsikt
Fyllning:
200 g förvälld eller fryst grönkål
1½ dl riven cheddarost
½ dl hackade valnötter
Salt
Peppar
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Blanda mjölk och vatten och värm till 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen löser sig.
Tillsätt oljan.
Rör ner en tredjedel av mjölet, salt och honung.
Blanda ner resterande mjöl och arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Förbered fyllningen:
Fräs grönkålen i smör några minuter och lå svalna.
Salta och peppra en aning.
Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel ca ½ cm tjock.
Bred ut grönkålen och strö över ost och valnötter.
Rulla ihop till en rulle och skär rullen i bullar.
Lägg bullarna i formar.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Grädda i 225 grader ca 7-9 minuter.
Antal: 6 bufféportioner
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
100 g morot
100 g palsternacka
100 g sötpotatis
30 g grönkål
1 liten gul lök
2 dl grädde
1 msk fransk senap
2 dl riven lagrad cheddar
1 msk finhackad färsk timjan eller ½ tsk torkad
3/4 tsk salt
½ tsk svartpeppar
färsk timjan, till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Skala och riv rotfrukterna grovt.
Finhacka grönkålsbladen och löken.
Rör ihop grädden med senap, hälften av osten, timjan, salt och peppar.
Vänd ner grönsakerna och fördela i sex smorda miniugnsformar.
Strö över resten av osten och grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Garnera med timjan.
Antal: ca 70 kakor
Ugn: 200 grader, ca 6 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller magarin
3 dl florsocker
2 ägg
1 tsk finstötta kardemummakärnor
1 tsk hjorthornssalt
10-11 dl vetmjöl
Till pensling:
1-2 uppvispade äggvitor
1 dl pärl- eller strösocker
2-3 dl finhackade oskalade sötmandlar
Gör så här:
Rör matfett och socker ljust och poröst.
Rör ner äggen, ett i taget.
Blanda kardemumma och hjorthornssalt med lite av mjölet och rör ner blandningen.
Blanda ner vetemjölet utom 1 dl som sparas att justera degen med om då behövs.
Låt degen vila övertäckt med plast i kylskåpet, gärna över natten.
Kavla på väl mjölat bakbord så tunt som möjligt.
Grädda en provkaka.
Tillsätt mer mjöl om kakan flyter ut.
Ta ut kakor med hjärtmått.
Pensla med äggvita och doppa kakorna i en blandning av socker och mandel.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader ca 6 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Förvara kakorna i tät burk.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
1 kg lax med skinn, putsad
3 msk strösocker
3 msk flingsalt
½ tsk krossade svartpepparkorn
1 färsk rödbeta, skalad grovriven
Till servering:
1 apelsin, rivet skal
Gör så här:
Blanda socker, salt och peppar.
Klappa in blandningen och riven rödbeta på laxens skinnfria sida och lägg i en plastpåse.
Pressa ur luften ur påsen och knyt.
Grava laxen i kylskåp 2-3 dygn.
Vänd laxen en gång per dygn.
Vid servering:
Ta bort kryddor och rödbetor från laxen, skiva den tunt och strö över apelsinskal (endast det orangea).
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|