Alla inlägg under november 2013

Av Maria - 11 november 2013 17:00

Antal: 15-20 stycken


Ingredienser:
2 dl créme fraiche

1 dl glögg, Lucia choklad

350 g mörk choklad, gärna choklad knappar


Till garnering:
½ dl kakaopulver


Till servering:

Kyld Lucia chokladglögg


Gör så här:

Sjud upp créme fraiche och glögg i en liten stekpanna med beläggning, ca 22 cm i diameter, under omrörning.

Ta pannan från värmen och rör ner chokladen, rör om tills den smälter.

Häll massan i en liten plastburk, täck med en bit bakplåtspapper och låt kallna i rumstemperatur.

Låt stelna i kylskåp i 1-3 timmar, tills det går att ta ut kulor med kuljärn eller sked.

Rulla kulorna i kakao.

Förvara svalt.

Servera med kyld Lucia-glögg.


Chokladglöggen med smak från rostade kakaobönor kommer från Italien.

Den finns att beställa på systembolaget.

Den är också jättegod att servera både till tryfflarna och till annat julgodis, både kall och varm.

Av Maria - 11 november 2013 16:00

Antal: ca 25 kakor

Ugn: 150 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

3 äggulor

1 msk vatten

4 dl florsocker

0,5 tsk hjorthornssalt

1 tsk vaniljsocker


Garnering:

ca 2 msk grovhackade mandlar


Gör så här:

Rör samman äggulor (3 äggulor = 0,5 dl) och vatten.

Blanda florsockret med hjorthornssalt och vaniljsocker.

Sikta ner blandningen i äggulorna och vispa till tjockt, poröst och stadigt skum.

Strö hackad mandel över.

Grädda (torka) mitt i ugnen 20 minuter i 150 grader.

Bakat · Jul
Av Maria - 11 november 2013 11:30




Antal: 1o-12 portioner

Ingredienser:
2 ursaltade sillfiléer

6-8 hela inlagda rödbetor

1 hel ättiksgurka

3 kokta potatisar

2 äpplen, Ingrid Marie

2½ dl spad från de inglagda rödbetorna

1 gul lök

Salt

Vitpeppar


Gör så här:

Hacka lök, ättiksgurka, rödbetor och sill fint.

Kärna ur äpplena och skär dem och potatisen i riktigt små, fina tärningar.

Blanda samman allt ordenligt med rödbetsspadet.

Smaka av med salt och vitpeppar och lägg i en stor plastburk med tillhörande lock.

Låt stå i kylskåp i minst 1 dygn, rör gärna om någon gång under tiden.

Smaka av sillsalladen igen och dekorera eventuellt med hackat, kokt ägg vid servering.




Av Maria - 11 november 2013 10:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ dl senap av valfri sort

1 msk vitvinsvinäger

1½ dl rapsolja

1½ msk vatten

½ krm salt

1 krm vitpeppar


Gör så här:
Blanda senap och vitvinsvinäger.

Droppa i rapsoljan under kraftig vispning.

Späd med vattnet och krydda med salt och vitpeppar.


Olika senapssorter ger olika karaktär till dressingen, använd senap du själv gillar.

Du kan också smaksätta vinägretten med hackad dill eller gräslök.

Dressingen passar bra till tomatsallad emd rödlök eller en sallad med varmrökt lax, ägg och räkor.




Av Maria - 10 november 2013 19:45

Antal: 12-15 stycken

Jäsning: ca 40 minuter + ca 20 minuter

Ugn: 225 grader, ca 7-9 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

1 dl mjölk

1½ dl vatten

2 msk olja

1 msk honung

1 tsk salt

6-7 dl dinkelsikt


Fyllning:

200 g förvälld eller fryst grönkål

1½ dl riven cheddarost

½ dl hackade valnötter

Salt

Peppar


Gör så här:

Smula jästen i en degbunke.

Blanda mjölk och vatten och värm till 37 grader.

Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen löser sig.

Tillsätt oljan.

Rör ner en tredjedel av mjölet, salt och honung.

Blanda ner resterande mjöl och arbeta till en smidig deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.


Förbered fyllningen:

Fräs grönkålen i smör några minuter och lå svalna.

Salta och peppra en aning.


Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel ca ½ cm tjock.

Bred ut grönkålen och strö över ost och valnötter.

Rulla ihop till en rulle och skär rullen i bullar.

Lägg bullarna i formar.

Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 minuter.


Grädda i 225 grader ca 7-9 minuter.

Av Maria - 10 november 2013 18:30

Antal: 6 bufféportioner

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

100 g morot
100 g palsternacka
100 g sötpotatis
30 g grönkål
1 liten gul lök
2 dl grädde
1 msk fransk senap
2 dl riven lagrad cheddar
1 msk finhackad färsk timjan eller ½ tsk torkad
3/4 tsk salt
½ tsk svartpeppar
färsk timjan, till garnering

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Skala och riv rotfrukterna grovt.

Finhacka grönkålsbladen och löken.

Rör ihop grädden med senap, hälften av osten, timjan, salt och peppar.

Vänd ner grönsakerna och fördela i sex smorda miniugnsformar.

Strö över resten av osten och grädda mitt i ugnen ca 30 min.

Garnera med timjan.

Av Maria - 10 november 2013 17:45

Antal: ca 70 kakor

Ugn: 200 grader, ca 6 minuter


Ingredienser:

200 g smör eller magarin

3 dl florsocker

2 ägg

1 tsk finstötta kardemummakärnor

1 tsk hjorthornssalt

10-11 dl vetmjöl


Till pensling:

1-2 uppvispade äggvitor

1 dl pärl- eller strösocker

2-3 dl finhackade oskalade sötmandlar


Gör så här:

Rör matfett och socker ljust och poröst.

Rör ner äggen, ett i taget.

Blanda kardemumma och hjorthornssalt med lite av mjölet och rör ner blandningen.

Blanda ner vetemjölet utom 1 dl som sparas att justera degen med om då behövs.

Låt degen vila övertäckt med plast i kylskåpet, gärna över natten.

Kavla på väl mjölat bakbord så tunt som möjligt.

Grädda en provkaka.

Tillsätt mer mjöl om kakan flyter ut.

Ta ut kakor med hjärtmått.

Pensla med äggvita och doppa kakorna i en blandning av socker och mandel.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader ca 6 minuter.

Låt dem svalna på plåten.

Förvara kakorna i tät burk.

Bakat · Jul
Av Maria - 10 november 2013 10:45

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

1 kg lax med skinn, putsad
3 msk strösocker
3 msk flingsalt
½ tsk krossade svartpepparkorn
1 färsk rödbeta, skalad grovriven

 

Till servering:

1 apelsin, rivet skal

 

 

Gör så här:

Blanda socker, salt och peppar.

Klappa in blandningen och riven rödbeta på laxens skinnfria sida och lägg i en plastpåse.

Pressa ur luften ur påsen och knyt.

Grava laxen i kylskåp 2-3 dygn.

Vänd laxen en gång per dygn.


Vid servering:

Ta bort kryddor och rödbetor från laxen, skiva den tunt och strö över apelsinskal (endast det orangea).

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards