Alla inlägg under november 2013

Av Maria - 8 november 2013 16:15

Antal: 8 portioner


Ingredienser:
1 gul lök

2 dl créme fraiche

½ buljongtärning

1 tsk soja

2 msk konjak

Svartpeppar


Gör så här:

Hacka löken fint.

Fräs den gyllene.

Rör i créme fraiche.

Smula i buljongen.

Rör i soja och konjak.

Låt puttra några minuter.

Vrid flera varv på pepparkvarnen över såsen innan servering.


En mustig sås som passar extra fint till vinterns potatis.

Av Maria - 8 november 2013 10:00

Antal: 4 portionerUgn: 200 grader, ca 30 minuter

Ingredienser:
1 kg lutfisk
2 tsk salt
150 g smör
10 kryddpepparkorn, krossade
1 liten citron

Varm vinterkål:
500 g brysselkål, gärna stora (spara 1 rå kål till servering)
200 g grönkål eller svartkål, på stjälk
1 gul lök, finhackad
2 msk smör
1 tsk flingsalt och några varv med pepparkvarnen

Basilikakräm:
1 tomat, delad
50 g färsk spenat
1 kruka basilika (blad och stjälk)
½ vitlöksklyfta
2 dl neutral olja, iskall
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

Basilikakräm:

Mixa tomat, spenat, basilika och vitlök i en matberedare.

Tillsätt iskall olja i en tunn stråle under tiden maskinen är igång.

Mixa till en tjock kräm med fin grön färg.

Smaka av med salt och peppar.


Vinterkål:

Skär bort nedersta delen på brysselkålen.

Plocka alla lösa blad ner i en värmetålig bunke.

Skär det som kvarstår i klyftor.

Lägg klyftorna i saltat kokande vatten och låt koka ca 2 min.

Sila ner vattnet i bunken med blad.

Kyl ner klyftorna i kallt vatten.

Kyl även ner bladen efter 30 sek.


Lutfisk:

Sätt ugnen på 200°.

Torka av fisken med hushållspapper och salta runt om, lägg i en mindre ugnsform.

Smält smör i en kastrull tills det börjar skumma och doftar nötigt.

Häll hälften av det brynta smöret över fisken och krydda med färsk mortlad kryddpeppar.

Täck formen med aluminium folie och tillaga mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 68-70°, ca 30 min.


Vinterkål (fortsättning):

Riv loss bladen från grön/svartkålsstjälkarna i mindre bitar.

Strimla stjälkarna superfint.

Fräs lök och stjälkar i smör tills de är mjuka och löken är glansig utan färg.

Tillsätt kålbladen och fräs med under omrörning tills de sjunkit ihop något.

Lägg i brysselkålsklyftorna och krydda med salt och peppar.

Vänd ner brysselkålsbladen när allt är varmt.


Lyft över fisken på ett serveringsfat.

Häll över resten av det brynta smöret och salta lätt.

Riv över citronskal och en rå brysselkål till ett fint pudertäcke.

Fördela vinterkålen runt om och servera med basilikakrämen.

Av Maria - 8 november 2013 10:00

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

2 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl torkade tranbär, hackade
½ dl chiafrön
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
2 dl kokhett vatten
½ dl olivolja

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Blanda de torra ingredienserna.

Rör ner vatten och olja.

Tryck ut degen så tunt det går på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i ca 30 min.

Låt svalna och bryt i bitar.

Bakat · Jul
Av Maria - 7 november 2013 18:00

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:

2 msk ströbröd

1 dl grädde

½ finhackad gul lök

25 g smör

500 g älgfärs

1½ tsk torkad timjan

1½ tisk dijonsenap

2 tsk malen kryddpeppar

2 krm socker

1½ tsk salt

½ tsk malen svartpeppar

Smör till stekning


Gör så här:
Blanda ströbröd och grädde och låt stå i 5 minuter.

Fräs löken mjuk i smöret.

Blanda med grädden, färs, senap, kryddor och socker.

Arbeta ordenligt till en slät smet.

Smaka av med salt och svartpeppar och provstek en liten bit för att kontrollera smakerna.

Forma färsen till runda, små köttbullar.

Det gör du enklast med våta händer.

Stek köttbullarna i smör i ca 5 minuter på mellanvärme.

Jul · Vilt
Av Maria - 7 november 2013 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 ägg

1 gul lök

Smör eller kokosfett att steka i

500 g broccoli

3 dl vatten

2 dl vispgrädde, créme fraiche eller kokosmjölk

½ kruka basilika

1-2 tsk örtkrydda

2 msk pressad citron

Salt

Peppar


Gör så här:

Koka äggen ca 7 minuter.

Hacka löken och fräs i smör eller kokosfett i en kastrull.

Dela broccolin i buketter och skal stammen och skär den i tunna skivor.

Lägg ner broccolin i kastrullen och häll på vatten. 

Koka broccolin mjuk.

Tillsätt vispgrädde, créme fraiche eller kokosmjölk och basilika och mixa slät.

Krydda med örtkrydda och citronsaft.

Smaka av med salt och peppar och servera soppan med ägghalvor.

Av Maria - 7 november 2013 15:00

Antal: ca 50 kakor

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

200 g smör eller magarin

1 dl strösocker

100 g sötmandel

1 tsk mald kanel

5 dl vetemjöl


Pensling: 

1 ägg

1 dl grovhackad mandel

1 dl pärlsocker


Gör så här:

Rör matfett och socker vitt och poröst.

Finhacka de oskalade mandlarna.

Rör ner mandel, kanel och vetemjöl i fettet och arbeta ihop degen.

Täck över med plast och låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp, eller låt den stå över natten.

Kavla ut degen till 2-3 mm tjocklek och ta ut kakor med ett mått med uddar.

Grädda en provkaka.

Om den flyter ut för mycket så att den tappar formen får du tillsätta lite mer mjöl.

Pensla kakorna med uppvispat ägg och doppa dem i en blandning av mandel och pärlsocker.

Lägg kakorna på smord eller papprad plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader 10-12 minuter.

Bakat · Jul
Av Maria - 7 november 2013 09:45

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

420 g inläggningssill (5-minuterssill)
200 g söta körsbärstomater
2 salladslökar
1 dl olivolja
½ kruka kruspersilja
½ dl små kapris

 

Gör så här:

Skär sillen i 1 cm breda skivor.

Tärna tomaterna och strimla löken.

Vänd varsamt ihop allt med olja, fint skuren persilja och kapris.

Av Maria - 7 november 2013 09:30

Antal: 6 bufféportioner


Ingredienser:

400 g vita bönor (på burk), avsköljda
500 g kycklingfärs
1 gul lök, finhackad eller grovriven
1 ägg
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 tsk mortlad kryddnejlika
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
Smör, till stekning

 

Gör så här:
Mixa bönorna med mixerstav till en slät puré.

Blanda med kycklingfärs, lök, ägg, torra kryddor och salt.

Forma smeten till bollar med blöta händer.

Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör, några i taget så de får fin stekyta.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards