Alla inlägg under november 2013
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
2 dl créme fraiche
½ buljongtärning
1 tsk soja
2 msk konjak
Svartpeppar
Gör så här:
Hacka löken fint.
Fräs den gyllene.
Rör i créme fraiche.
Smula i buljongen.
Rör i soja och konjak.
Låt puttra några minuter.
Vrid flera varv på pepparkvarnen över såsen innan servering.
En mustig sås som passar extra fint till vinterns potatis.
Antal: 4 portionerUgn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1 kg lutfisk
2 tsk salt
150 g smör
10 kryddpepparkorn, krossade
1 liten citron
Varm vinterkål:
500 g brysselkål, gärna stora (spara 1 rå kål till servering)
200 g grönkål eller svartkål, på stjälk
1 gul lök, finhackad
2 msk smör
1 tsk flingsalt och några varv med pepparkvarnen
Basilikakräm:
1 tomat, delad
50 g färsk spenat
1 kruka basilika (blad och stjälk)
½ vitlöksklyfta
2 dl neutral olja, iskall
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Basilikakräm:
Mixa tomat, spenat, basilika och vitlök i en matberedare.
Tillsätt iskall olja i en tunn stråle under tiden maskinen är igång.
Mixa till en tjock kräm med fin grön färg.
Smaka av med salt och peppar.
Vinterkål:
Skär bort nedersta delen på brysselkålen.
Plocka alla lösa blad ner i en värmetålig bunke.
Skär det som kvarstår i klyftor.
Lägg klyftorna i saltat kokande vatten och låt koka ca 2 min.
Sila ner vattnet i bunken med blad.
Kyl ner klyftorna i kallt vatten.
Kyl även ner bladen efter 30 sek.
Lutfisk:
Sätt ugnen på 200°.
Torka av fisken med hushållspapper och salta runt om, lägg i en mindre ugnsform.
Smält smör i en kastrull tills det börjar skumma och doftar nötigt.
Häll hälften av det brynta smöret över fisken och krydda med färsk mortlad kryddpeppar.
Täck formen med aluminium folie och tillaga mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 68-70°, ca 30 min.
Vinterkål (fortsättning):
Riv loss bladen från grön/svartkålsstjälkarna i mindre bitar.
Strimla stjälkarna superfint.
Fräs lök och stjälkar i smör tills de är mjuka och löken är glansig utan färg.
Tillsätt kålbladen och fräs med under omrörning tills de sjunkit ihop något.
Lägg i brysselkålsklyftorna och krydda med salt och peppar.
Vänd ner brysselkålsbladen när allt är varmt.
Lyft över fisken på ett serveringsfat.
Häll över resten av det brynta smöret och salta lätt.
Riv över citronskal och en rå brysselkål till ett fint pudertäcke.
Fördela vinterkålen runt om och servera med basilikakrämen.
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl torkade tranbär, hackade
½ dl chiafrön
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
2 dl kokhett vatten
½ dl olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner vatten och olja.
Tryck ut degen så tunt det går på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt svalna och bryt i bitar.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
2 msk ströbröd
1 dl grädde
½ finhackad gul lök
25 g smör
500 g älgfärs
1½ tsk torkad timjan
1½ tisk dijonsenap
2 tsk malen kryddpeppar
2 krm socker
1½ tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
Smör till stekning
Gör så här:
Blanda ströbröd och grädde och låt stå i 5 minuter.
Fräs löken mjuk i smöret.
Blanda med grädden, färs, senap, kryddor och socker.
Arbeta ordenligt till en slät smet.
Smaka av med salt och svartpeppar och provstek en liten bit för att kontrollera smakerna.
Forma färsen till runda, små köttbullar.
Det gör du enklast med våta händer.
Stek köttbullarna i smör i ca 5 minuter på mellanvärme.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 ägg
1 gul lök
Smör eller kokosfett att steka i
500 g broccoli
3 dl vatten
2 dl vispgrädde, créme fraiche eller kokosmjölk
½ kruka basilika
1-2 tsk örtkrydda
2 msk pressad citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka äggen ca 7 minuter.
Hacka löken och fräs i smör eller kokosfett i en kastrull.
Dela broccolin i buketter och skal stammen och skär den i tunna skivor.
Lägg ner broccolin i kastrullen och häll på vatten.
Koka broccolin mjuk.
Tillsätt vispgrädde, créme fraiche eller kokosmjölk och basilika och mixa slät.
Krydda med örtkrydda och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar och servera soppan med ägghalvor.
Antal: ca 50 kakor
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller magarin
1 dl strösocker
100 g sötmandel
1 tsk mald kanel
5 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
1 dl grovhackad mandel
1 dl pärlsocker
Gör så här:
Rör matfett och socker vitt och poröst.
Finhacka de oskalade mandlarna.
Rör ner mandel, kanel och vetemjöl i fettet och arbeta ihop degen.
Täck över med plast och låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp, eller låt den stå över natten.
Kavla ut degen till 2-3 mm tjocklek och ta ut kakor med ett mått med uddar.
Grädda en provkaka.
Om den flyter ut för mycket så att den tappar formen får du tillsätta lite mer mjöl.
Pensla kakorna med uppvispat ägg och doppa dem i en blandning av mandel och pärlsocker.
Lägg kakorna på smord eller papprad plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader 10-12 minuter.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
420 g inläggningssill (5-minuterssill)
200 g söta körsbärstomater
2 salladslökar
1 dl olivolja
½ kruka kruspersilja
½ dl små kapris
Gör så här:
Skär sillen i 1 cm breda skivor.
Tärna tomaterna och strimla löken.
Vänd varsamt ihop allt med olja, fint skuren persilja och kapris.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
400 g vita bönor (på burk), avsköljda
500 g kycklingfärs
1 gul lök, finhackad eller grovriven
1 ägg
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 tsk mortlad kryddnejlika
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
Smör, till stekning
Gör så här:
Mixa bönorna med mixerstav till en slät puré.
Blanda med kycklingfärs, lök, ägg, torra kryddor och salt.
Forma smeten till bollar med blöta händer.
Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör, några i taget så de får fin stekyta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|