Alla inlägg under november 2013
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
600 g skalad potatis
½ purjolök
Smör, att steka i
1 burk ansjovis + lite spad
1 msk dill hackad
1 dl grädde
1 dl mjölk
½ msk tomatpuré
½ msk kaviar, gärna ejderns orökta
Ströbröd
Gör så här:
Smörj 6 ugnsfasta portionsformar eller en större ugnseldsfast form.
Strimla den skalade potatisen grovt.
Skölj och strimla purjon.
Stek purjon mjuk i lite smör.
Ställ åt sidan.
Vispa ihop grädde, mjölk, tomatpuré, lite ansjovisspad och kaviar.
Ansjovisen ger sälta, så extra salt brukar inte behövas.
Varva dill, potatis, smörstekt purjo och ansjovis.
Slå på gräddmjölken och strö över ströbröd.
Lägg gärna på en klick smör.
Grädda frestelsen i ugn, 175 grader, ca 40 minuter.
Antal: ca 20 bitar
Ingredienser:
13 skumtomtar
150 g vit choklad
50 g smör
2 dl socker
1 dl vispgrädde
2 msk lemon curd
Gör så här:
Klipp eller skär 10 av tomtarna i bitar.
Bryt chokladen i bitar.
Rör ihop tomtar, smör, socker och grädde i en kastrull tills allt har smält.
Rör om.
Koka i ytterligare ca 10 minuter på låg värme.
Dra kastrullen från värmen.
Rör i chokladbitarna och lemon curd.
Rör till en jämn smet.
Häll ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20*20 cm.
Skär eller hacka de resterande tre tomtarna i små bitar.
Strö över fudgen när den börjat stelna lite.
När den stelnat helt, skär i bitar.
Slå gärna in vajre bit i cellofan.
Förvara kallt.
Den här varianten är pimpad med lemon curd för ännu mer smak.
Det kan du förstås bara hoppa över om du vill gå på den klassiska linjen.
Antal: ca 30 kakor
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
120 g smör eller magarin
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggvitor
2½ dl vetemjöl
Gör så här:
Rör matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst.
Tillsätt äggvitorna utan att vispa dem och rör ner mjölet.
Smörj och mjöla plåtar, eller klä dem med bakplåtspapper.
Bred ut smeten med stekspade till mycket tunna kakor om du vill ha släta rullade spån.
Vill du ha vridna spån breder du ut smeten i avlånga kakor.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills kakorna är ljusgula, ca 8 minuter.
Lossa dem snabbt med stekspade och rulla dem elelr böj dem över rånjärn.
Till vridna spån rullar man kakorna runt en kavelpinne.
Kakorna bryts om de svalnar för mycket innan de formas.
De mjuknar igen om de får stå en kort stund i varm ugn.
Pudra de färdigrullade spånen med vaniljsocker.
Antal: ca 40 stycken
Jäsning: Över natten + ca 45 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
2 tsk salt
2 dl rumstemperad filmjölk eller mjölk
4 dl ljummet vatten
6 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl kornmjöl
1 msk kummin
Ca 2 dl vetemjöl
Rågmjöl och vetemjöl till utbakningen
Gör så här:
Första dagen:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt honung samt salt.
Häll på mjölken och rör om.
Slå på det ljumma vattent och rör om ordenligt.
Blanda ner rågmjölet.
Täck bunken väl med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
Andra dagen:
Stöt kryddorna i en mortel och blanda med grahams- och kornmjölet.
Tillsätt detta till degen och arbeta sedan ner vetemjölet.
Arbeta degen ordenligt, och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Värm under tiden upp ugnen till 225 grader och ställ in en plåt för förvärmning.
Dela degen i ca 40 bitar.
Rulla varje bit till en rund degbulle och kavla ut på väl mjölat bakbord.
Använd rågmjöl och vetmjöl.
Vänd brödkakan allt eftersom med handen och en bred steksapde.
Mjöla bakbordet extra om degen vill fastna.
Kavla ut brödkakan tills den är riktigt, riktigt tunn och kavla sedan några gånger med en kruskavel.
Strö lite mjl över den heta plåten i ugnen och grädda en eller två brödkakor åt gången direkt på den plåten i ca 8 minuter.
Låt svalna på galler.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
200 g rödkål
1 liten rödlök
100 g grönkål
1 äpple
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs, gärna Hellmann´s
½ msk dijonsenap
1 tsk sesamolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Strimla rödkål och lök tunt, gärna med mandolin.
Riv grönkålsbladen i små bitar.
Skär äpplet i tändsticksstora strimlor.
Rör ihop gräddfilen med majonnäs, senap och sesamolja, smaka av med salt och peppar.
Vänd ihop grönsakerna med såsen och lägg upp i en serveringsskål.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
420 g färdig inlagd sill (5 minuter sill)
2 dl créme fraiche
½ tsk stött kummin
2 msk hackad dill
Rivet skal av ½ citron
1 msk kryddat brännvin
Gör så här:
Låt sillen rinna av.
Blanda försiktigt créme fraiche med kummin, dill och citronskal.
Vänd ner sillen och smaka av med kryddat brännvin.
Ställ sillen i kyl, gärna några timmar, så smakerna hinner blandas.
Sillen är hållbar i kylen 3-4 dagar.
Dekorera sillen med lite extra plockad dill ohc finrivet citronskal.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
ca 500 g skinn- och benfri laxfilé, gärna salmalax
1½ msk salt
1 msk strösocker
Gör så här:
Dela laxen i två bitar.
Blanda salt och socker.
Gnid in laxfilébitarna med blandningen.
Lägg ihop laxbitarna och slå in i bakplåtspapper till ett paket.
Lägg paketet i en form eller på ett fat med kant.
Fisken är färdiggravad efter 1-2 dygn.
Vänd laxpaketet 2-3 gånger under gravningen.
Antal: ca 15 kakor
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
200 g smör eller magarin
½ dl kallt vatten
Fyllning:
ca 2 dl färska eller frysta bär (t.ex. hallon, vinbär eller finskuren rosa rabarber)
½-1 dl strösocker
1-2 msk potatismjöl eller majsena
Pudring:
2-3 msk vaniljsocker
Gör så här:
Alla ingredienserna till degen skall vara kylskåpskalla.
Lägg mjöl och matfett direkt på bakbordet.
Hacka sönder matfettet till gryn i mjölet med en bordskniv.
Gör en fördjupning och häll i vattnet.
Hacka ihop alltsammans med kniven.
Arbeta snabbt ihop degen och låt den vila kallt minst 1 timme.
Täck över med plast så att degen inte torkar på ytan.
Kavla ut degen til en rektangulär kaka ca ½ cm tjock.
Sporra ut rutor 6x6 cm.
Ta ut ett litet hjärta på hälften av rutorna.
Strö potatismjöl på de andra samt bär och socker.
Lägg hjärtrutorna över och tryck till kanten runt om med en gaffel.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten.
Sikta över vaniljsocker.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|