Alla inlägg under november 2013
Antal: 10 stycken
Ingredienser:
150 g mörk choklad
25 g smör
2 msk grädde
1 msk kakao
50 g skalade hasselnötter
25 g pumpafrön
Gör så här:
Smält chokladen i ett vattenbad.
Tillsätt smör, kakao och grädde.
Blanda ner hasselnötter och pumpafrön.
Spara några till dekoration.
Fördela smeten i formar och dekorera med nötter och frön.
Ställ kallt till servering.
Antal: ca 35 kakor
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 dl (raps)olja
100 g magarin
3 3/4 dl strösocker
4-4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk hjorthornssalt
Gör så här:
Blanda allt i matberedare eller för hand i bunke.
Använd i första hand minsta mjölmängden och tillsätt ev. mer om provkakan flyter ut för mycket.
Rulla degen till bollar och lägg dem på plåt.
Grädda tills de får aningen gyllene färg, ca 20 minuter, mitt i ugnen i 150 grader.
Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 st bakpotatis
4 st ägg
3 msk majonnäs
1 dl filmjölk
½ st rödlök
10 g gräslök
Salt
Peppar
Smör till servering
70 g salladsmix
150 g rostad lök
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Picka potatisen med en gaffel och sätt in den i mikrovågsugnen, full effekt i 20 min.
Känn med en kniv så att potatisen är mjuk.
Lägg äggen i kallt vatten och sätt på spisen, vid första bubblan sätt klockan på 4 min.
Kallspola, skala och hacka äggen.
Blanda majonnäs och filmjölk, finhacka rödlöken och gräslöken.
Blanda ner löken och äggen i majonnäsen, smaksätt med salt och peppar.
Sätt in potatisen i ugnen i 10 min så att skalet blir krispigt.
Skär upp potatisen, lägg i en klick smör, en rejäl hand sallad och en stor klick äggmajonnäs.
Avsluta med att strö över rostad lök.
Antal: 30 stycken
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
25 g smör
2 tsk pepparkakskrydda
Gör så här:
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125°, eller håller för kulprov.
Det tar 30-60 min beroende på kastrullens storlek.
Rör i smöret och pepparkakskryddorna.
Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten.
Låt stelna i kyl.
Skär eller klipp kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörpapper.
Tips!
Ingen jul utan seg, underbar kola!
Den här är smaksatt med pepparkakskryddor men du kan byta ut dem mot 2 msk kakao för chokladkola eller 2 msk lakritspulver för lakritskola.
Men kakao eller lakritspulver tillsätts då direkt med övriga ingredienser.
Ingredienser:
400 g mörk choklad, 72% eller 85%
2 dl grädde
Ev ½ dl sprit eller likör
2 dl hasselnötter, gänra rostade
2 dl blandade nötter, tex mandel, valnötter eller cashew, gärna rostade
1 dl pumpafrön
1 dl pistachnötter
1 dl paranötter
1 dl gojibär
Kokosflingor
Gör så här:
Klä en brödform med smörpapper.
Koka upp vatten i en kastrull på spisen.
Ställ en rostfri bunke över kastrullen.
Bryt ner chokladen i bunken och rör om tills den smält.
Rör sedan ner grädde och alla ingredienser utom kokosflingorna.
Vänd ihop och ös sedan upp i en smörpappersklädd form.
Strö gärna över kokos så att det blir ett strössel på kakan.
Ställ kallt ett par timmar.
Servera i små bitar som godis till kaffet.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
½ rödkålshuvud
3 dl tjock yoghurt
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Riv kålen på den grova sidan på rivjärnet.
Koka upp saltat vatten i en kastrull.
Låt kålen koka en minut.
Skölj genast i kallt vatten.
Låt rinna av ordentligt.
Blanda yoghurt med pressad vitlök, olja, salt och peppar.
Rör i rödkålen i yoghurtsblandningen.
Låt stå kallt ett tag innan servering.
Antal: ca 40 kakor
Ugn: 175 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
2 dl créme fraiche
3/4 dl socker
Knappt 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
60 g mjukt smör eller magarin
Garnering:
Ev pärlsocker
Gör så här:
Vispa créme fraiche med sockret.
Blanda hälften av mjölet med bakpulvret och vänd ner i pöset.
Lägg degen på bakbordet och knåda i fettet tillsammans med resten av mjölet.
Ställ degen svalt minst 2 timmar.
Rulla ut till blyerstunna längder, ca 20 cm långa och forma till kringlor.
Tryck lätt ner dem i pärlsocker om garnering önskas.
Lägg på en papprad plåt och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter i 175 grader.
Låt svalna på galler.
Antal: ca 10 bollar
Ingredienser:
1 dl osaltade, naturella cashewnötter
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
2 msk kokosfett
1,5 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
1 dl torkade gojibär
Kokosflingor eller kakao att rulla bollarna i
Gör så här:
Mixa allt utom gojibären tills smeten blir ganska jämn, beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha.
Tillsätt gojibären och snurra ett par varv med mixern.
Tillsätt lite vatten och mixa igen om du tycker smeten blir för smulig och du inte får ihop den till en formbar smet.
Gör små bollar och rulla dem i kokos eller kakaopulver.
Låt dem vila i kylen ett par timmar innan du avnjuter dem.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|