Alla inlägg under november 2013

Av Maria - 3 november 2013 18:00

Antal: 10 stycken


Ingredienser:

150 g mörk choklad

25 g smör

2 msk grädde

1 msk kakao

50 g skalade hasselnötter

25 g pumpafrön


Gör så här:
Smält chokladen i ett vattenbad.

Tillsätt smör, kakao och grädde.

Blanda ner hasselnötter och pumpafrön.

Spara några till dekoration.

Fördela smeten i formar och dekorera med nötter och frön.

Ställ kallt till servering.

Av Maria - 3 november 2013 14:30

Antal: ca 35 kakor

Ugn: 150 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1 dl (raps)olja

100 g magarin

3 3/4 dl strösocker

4-4½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk hjorthornssalt


Gör så här:

Blanda allt i matberedare eller för hand i bunke.

Använd i första hand minsta mjölmängden och tillsätt ev. mer om provkakan flyter ut för mycket.

Rulla degen till bollar och lägg dem på plåt.

Grädda tills de får aningen gyllene färg, ca 20 minuter, mitt i ugnen i 150 grader.

Bakat · Jul
Av Maria - 3 november 2013 13:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 220 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

4 st bakpotatis

4 st ägg

3 msk majonnäs

1 dl filmjölk

½ st rödlök

10 g gräslök

Salt

Peppar

Smör till servering

70 g salladsmix

150 g rostad lök


Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader.

Picka potatisen med en gaffel och sätt in den i mikrovågsugnen, full effekt i 20 min.

Känn med en kniv så att potatisen är mjuk.
Lägg äggen i kallt vatten och sätt på spisen, vid första bubblan sätt klockan på 4 min.

Kallspola, skala och hacka äggen.
Blanda majonnäs och filmjölk, finhacka rödlöken och gräslöken.

Blanda ner löken och äggen i majonnäsen, smaksätt med salt och peppar.
Sätt in potatisen i ugnen i 10 min så att skalet blir krispigt.
Skär upp potatisen, lägg i en klick smör, en rejäl hand sallad och en stor klick äggmajonnäs.

Avsluta med att strö över rostad lök.

Av Maria - 3 november 2013 09:00

Antal: 30 stycken


Ingredienser:

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
25 g smör
2 tsk pepparkakskrydda

 

Gör så här:

Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125°, eller håller för kulprov.

Det tar 30-60 min beroende på kastrullens storlek.

Rör i smöret och pepparkakskryddorna.

Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten.

Låt stelna i kyl.

Skär eller klipp kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörpapper.


Tips!

Ingen jul utan seg, underbar kola!

Den här är smaksatt med pepparkakskryddor men du kan byta ut dem mot 2 msk kakao för chokladkola eller 2 msk lakritspulver för lakritskola.

Men kakao eller lakritspulver tillsätts då direkt med övriga ingredienser.

Av Maria - 2 november 2013 18:00

Ingredienser:

400 g mörk choklad, 72% eller 85%

2 dl grädde

Ev ½ dl sprit eller likör

2 dl hasselnötter, gänra rostade

2 dl blandade nötter, tex mandel, valnötter eller cashew, gärna rostade

1 dl pumpafrön

1 dl pistachnötter

1 dl paranötter

1 dl gojibär

Kokosflingor


Gör så här:
Klä en brödform med smörpapper.

Koka upp vatten i en kastrull på spisen.

Ställ en rostfri bunke över kastrullen.

Bryt ner chokladen i bunken och rör om tills den smält.

Rör sedan ner grädde och alla ingredienser utom kokosflingorna.

Vänd ihop och ös sedan upp i en smörpappersklädd form.

Strö gärna över kokos så att det blir ett strössel på kakan.

Ställ kallt ett par timmar.

Servera i små bitar som godis till kaffet.

Av Maria - 2 november 2013 15:45




Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:
½ rödkålshuvud

3 dl tjock yoghurt

3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

Salt

Svartpeppar


Gör så här:
Riv kålen på den grova sidan på rivjärnet.

Koka upp saltat vatten i en kastrull.

Låt kålen koka en minut.

Skölj genast i kallt vatten.

Låt rinna av ordentligt.

Blanda yoghurt med pressad vitlök, olja, salt och peppar.

Rör i rödkålen i yoghurtsblandningen.

Låt stå kallt ett tag innan servering.




Av Maria - 2 november 2013 10:15

Antal: ca 40 kakor

Ugn: 175 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

2 dl créme fraiche

3/4 dl socker

Knappt 4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

60 g mjukt smör eller magarin


Garnering:

Ev pärlsocker


Gör så här:

Vispa créme fraiche med sockret.

Blanda hälften av mjölet med bakpulvret och vänd ner i pöset.

Lägg degen på bakbordet och knåda i fettet tillsammans med resten av mjölet.

Ställ degen svalt minst 2 timmar.

Rulla ut till blyerstunna längder, ca 20 cm långa och forma till kringlor.

Tryck lätt ner dem i pärlsocker om garnering önskas.

Lägg på en papprad plåt och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter i 175 grader.

Låt svalna på galler.

Bakat · Jul
Av Maria - 2 november 2013 10:00

Antal: ca 10 bollar


Ingredienser:

1 dl osaltade, naturella cashewnötter

1 dl mandelmjöl

1 dl kokosflingor

2 msk kokosfett

1,5 tsk kakao

1 krm vaniljpulver

1 dl torkade gojibär

Kokosflingor eller kakao att rulla bollarna i


Gör så här:

Mixa allt utom gojibären tills smeten blir ganska jämn, beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha.

Tillsätt gojibären och snurra ett par varv med mixern.

Tillsätt lite vatten och mixa igen om du tycker smeten blir för smulig och du inte får ihop den till en formbar smet.

Gör små bollar och rulla dem i kokos eller kakaopulver.

Låt dem vila i kylen ett par timmar innan du avnjuter dem.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards