Alla inlägg under november 2013
Antal: ca 20 kakor
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl marsanpulver
2½ dl glutenfri mjölmix eller potatismjöl
Mintchoklad:
2 dl florsocker
1-1½ msk vatten
5 droppar peppermintsolja eller essens
50-75 g mörk choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör eller vispa smör och strösocker vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smöret.
Arbeta ihop till en deg och ställ kallt i minst 15 minuter.
Rulla ut degen till längder, skär i bitar och forma till bollar.
Lägg bollarna i små bakformar placerade på en plåt.
Gör en fördjupning i mitten på varje boll.
Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills kakorna fått fin färg.
Blanda florsocker, vatten och pepparmintsolja.
Fyll en spritspåse.
Droppa glasyr i gropen på kakorna och låt stelna på ytan.
Bryt chokladen och smält den över vattenbad.
Droppa med en tesked på varje kaka.
Tips!
Använd baksidan av ett kryddmått när du gör fördjupningar i kakdegen.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
2 msk vitvinsvinäger
3 msk sirap, helst ljus
4 msk dijonsenap
1 dl matolja
½ tsk vitpeppar
Salt
3 msk hackad dill
Gör så här:
Rör ihop vinäger, sirap och senap.
Häll försiktigt i oljan, lite i taget, under omrörning.
Smaka av med vitpeppar och salt.
Strö över dillen.
En smakrik sås som passar bra till såväl matiga rätter som till sallad.
Idén till denna rätt kommer från en liknade röra som vi brukar beställa när vi är äter på en Grekisk restarurang. Jag har inga direkt mängder ingredienser till denna röra i och med att jag har kommit på den delvis själv.
Det som jag brukar ha i röran är:
Mosad fetaost (såklart)
Färskt hackad chili
Krossad vitlök
Grekisk yoghurt
Bröd serveras till detta
Blanda alla ingredienser med varandra beroende hur lös eller fast du vill ha den. Ställ sedan i kyl tills ni skall äta den. Ät den med bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 päron
2 citrongräs
3 msk färsk ingefära
1 lime
1 liter vatten
Ev 1 msk honung
Garnering:
Färsk mynta eller citronmeliss
Gör så här:
Skala och kärna ut päronen.
Dela citrongräsen på längden.
Skala och skär skiva ingefäran och skiva limen.
Koka upp vatten med citrongräs, ingefära, lime och honung.
Lägg ner päronen, låt koka ca 20 minuter eller tills de är mjuka.
Låt päronen svalna i lagen och servera dem gärna med en bottenskyla av den goda lagen.
Garnera med mynta eller citronmeliss.
Antal: 2 liter
Ingredienser:
600 g apelsiner
1 grapefrukt
400 g citroner
4 dl vatten
1 kg syltsocker
½ dl riven ingefära
Gör så här:
Tvätta apelsiner, grapefrukt och citroner väl i varmt vatten.
Torka dem och skär bort ändarna.
Skär citrusfrukterna i klyftor och ta bort ev. kärnor.
Mixa i en matberedare till fint hack.
Koka uppp det mixade med vatten, syltsocker och ingefära i en stor kastrull.
Låt koka utan lock på svag värme ca 15 minuter.
Rör då och då.
Ta bort ev. skum som bildas eger hand med en hålslev.
Låt svalna något.
Häll marmeladen i väl rengjorda glasburkar.
Låt svalna helt och förvara i kylen.
Antal: ca 12 bitar
Ugn: 175 grader, 45-50 minuter
Ingredienser:
200 g mjukt smör, ev. laktosfritt
2½ dl strösocker
3 ägg
4½ dl glutenfri mjölmix, ev laktosfri
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde, ev laktosfri
Smaksättning:
½ g saffran
1 tsk cognac
1½-2 msk pepparkakskrydda (malen kanel, ingefära, nejlika och kardemumma)
Smör, ev laktosfritt
Till formen:
Glutenfritt ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en sockerkaksform med glutenfritt ströbröd.
Vispa smör och socker vitt.
Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mjölmix, bakpulver och vaniljsocker och rör i tillsammans med grädden.
Dela upp smeten i två skålar och lös saffran i cognac.
Smaksätt den ena smeten med saffran och den andra med pepparkakskryddan.
Häll först upp saffranssmeten i formen och sedan pepparkakssmeten, rör lätt med en gaffel så att det blir marmorerat.
Grädda kakan mitt i ugnen i 45-50 minuter, använd sticka.
Låt kakan stå i formen ett par minuter.
Vänd upp på ett fat och låt svalna under formen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|