Alla inlägg under november 2013

Av Maria - 27 november 2013 18:00

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:
150 g kokt kall potatis

150 g kallrökt lax i bit

2 hårdkokta ägg

1 dl créme fraiche

½ dl inlagd gurka, hackad

3 msk gräslök, hackad

50 g forellrom

Salt

Nymald vitpeppar


Till garnering:
Rödlök, hackad

Gräslök


Gör så här:
Skala potatisen.

Skär potatis och lax i små tärningar.

Skala och hacka äggen.

Blanda ihop créme fraiche, gurka, gräslök och rom.

Vänd försiktigt ner potatis, lax och ägg.

Smaka av med salt och peppar.

Garnera med hackad rödlök och gräslök vid servering.


Gubbröra innehåller vanligtvis ansjovis, men blir verkligen god med rökt lax.

Röran fungerar lika bra på julbordet, som nattamat eller som aptitretare på knäckebröd.

ANNONS
Av Maria - 27 november 2013 17:45

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

500 g brysselkål

2 dl quinoa

1 tärning grönsaksbuljong

2 apelsiner

½ dl vinägrett


Gör så här:
Koka brysselkålen i saltat vatten, 7-8 minuter, om den är färsk.

Tina om fryst.

Koka quinoan enligt anvisningar på paketet, men lägg i en buljongtärning i vattnet.

Filea apelsinerna.

Blanda brysselkål, quionoa och apelsinfiléer.

Droppa över vinägretten.

ANNONS
Av Maria - 27 november 2013 13:00




Antal: 30 stycken

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 dl socker

200 g smör eller margarin


Pensling:

Äggvita


Garnering:
Pärlsocker

Hackad mandel


Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna.

Tillsätt matfettet delat i mindre bitar.

Hacka samman till en grynig massa.

Arbeta snabbt ihop den till en smidig deg.

Forma den till längder ca 3 cm i diameter.

Skär dem i 2 cm långa bitar.

Pensla den ena snittytan med lätt vispad äggvita.

Vänd den i en blandning av pärlsocker och mandel.

Ställ dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 20 minuter.

Låt kakorna kallna på galler.


Förvaring:
I burk ca 1 månad.

I frys ca 6 månader.


Tips!

Låt kakorna svalna på bakgaller.

De bör vara riktigt kalla innan de läggs i burk eller frysförpackning.




Av Maria - 27 november 2013 11:00




Antal: 8 portioner


Ingredienser:

300 g sötmandel
1 msk olivolja
½ tsk salt

 

Smaksättning 1:

1 krm chiliflakes

 

Smaksättning 2:

1 tsk malen kanel
1 msk honung

 

Smaksättning 3:

1 citron, finrivet skal
1 msk hackad rosmarin

 

Gör så här:
Hetta upp oljan och stek mandlarna hastigt.

Salta och blanda ev ner någon av dom 3 smaksättningarna.




Av Maria - 26 november 2013 18:15




Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:
2 förpackningar 5-minuterssill

Löjrom och hackad gräslök till garnering


Sås:

1 dl majonnäs

1 dl gräddfil

1½ dl finriven lagrad prästost

3 msk hackad gräslök

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk dijonsenap

½ krm kajenpeppar

50 g löjrom

Flingsalt


Gör så här:
Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt.

Låt sillen rinna av och skär hela filéer i bitar.

Vänd ner sillen i såsen.

Låt gärna smakerna mogna i kylen före servering.

Garnera med löjrom och gräslök.


En krämig sås med vitlök, senap, lagrad ost och löjrom ger en spännande smak till sillen.

5-minuterssillen är färdiginlagd och klar att vända ner i såsen.

Sillen finns både i hela filéer och skuren i bitar.




Av Maria - 26 november 2013 15:45




Antal: 8 bufféportioner

Ugn: 225 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

1 förpackning (800 g) fryst potatisgratäng utan vitlök

1 burk löksill, ca 250 g

2 msk ströbröd

25 g smör


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Låt sillen rinna av.

Varva potatis och sillbitar i en form, avsluta med potatis.

Strö över ströbröd och klicka på smör.

Grädda i mitten av ugnen tills gratängen har fin färg, ca 35 minuter.


En burk löksill istället för ansjovis gör årets Janssons frestelse lite annorlunda.

Det här en snabbvariant gjord på färdigköpt, fryst potatisgratäng.

Trots fusket får du en krämig Janssons frestelse, men slipper momentet med att skala och strimla potatisen.

Något som kan vara skönt i all julstress.




Av Maria - 26 november 2013 12:00




Antal: 40 stycken

Vila: minst 1 timme i kylskåp

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
150 g margarin eller smör

3/4 dl socker

1 äggula

1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker

Ca 3½ dl vetemjöl


Pensling och garnering:
1 äggvita

Pärlsocker

2-3 msk fast röd sylt eller gelé


Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.

Tillsätt äggulan, vanillinsockret och mjölet.

Arbeta snabbt samman en smidig deg.

Forma den till rullar, ca 2½ cm i diameter.

Pensla dem med lätt vispad äggvita.

Rulla dem sedan i pärlsocker.

Låt längderna stå i kylskåpet minst 1 timme, gärna längre tid.


Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor.

Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.

Gör en fördjupning mitt i kakorna.

Lägg på en klick sylt eller marmelad.


Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter eller tills de får vacker guldgul färg.

Låt dem kallna på galler.


Förvaring:

I burk ca 1 månad.

I frys ca 6 månader.




Av Maria - 26 november 2013 11:15

Antal: 30 stycken


Ingredienser:

150 g parmesanost, finriven
300 g färskost

 

Strössel:

1 dl sötmandel eller valnötter
2 dl finhackade torkade tranbär, blåbär eller aprikos

 

Gör så här:
Rosta nötterna i en torr panna, låt svalna och hacka fint.

Blanda parmesanost och färskost.

Forma bollar och rulla i valfri smaksättning.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se