Alla inlägg under november 2013
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
150 g kokt kall potatis
150 g kallrökt lax i bit
2 hårdkokta ägg
1 dl créme fraiche
½ dl inlagd gurka, hackad
3 msk gräslök, hackad
50 g forellrom
Salt
Nymald vitpeppar
Till garnering:
Rödlök, hackad
Gräslök
Gör så här:
Skala potatisen.
Skär potatis och lax i små tärningar.
Skala och hacka äggen.
Blanda ihop créme fraiche, gurka, gräslök och rom.
Vänd försiktigt ner potatis, lax och ägg.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med hackad rödlök och gräslök vid servering.
Gubbröra innehåller vanligtvis ansjovis, men blir verkligen god med rökt lax.
Röran fungerar lika bra på julbordet, som nattamat eller som aptitretare på knäckebröd.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
500 g brysselkål
2 dl quinoa
1 tärning grönsaksbuljong
2 apelsiner
½ dl vinägrett
Gör så här:
Koka brysselkålen i saltat vatten, 7-8 minuter, om den är färsk.
Tina om fryst.
Koka quinoan enligt anvisningar på paketet, men lägg i en buljongtärning i vattnet.
Filea apelsinerna.
Blanda brysselkål, quionoa och apelsinfiléer.
Droppa över vinägretten.
Antal: 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
Pensling:
Äggvita
Garnering:
Pärlsocker
Hackad mandel
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt matfettet delat i mindre bitar.
Hacka samman till en grynig massa.
Arbeta snabbt ihop den till en smidig deg.
Forma den till längder ca 3 cm i diameter.
Skär dem i 2 cm långa bitar.
Pensla den ena snittytan med lätt vispad äggvita.
Vänd den i en blandning av pärlsocker och mandel.
Ställ dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 20 minuter.
Låt kakorna kallna på galler.
Förvaring:
I burk ca 1 månad.
I frys ca 6 månader.
Tips!
Låt kakorna svalna på bakgaller.
De bör vara riktigt kalla innan de läggs i burk eller frysförpackning.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
300 g sötmandel
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm chiliflakes
1 tsk malen kanel
1 msk honung
1 citron, finrivet skal
1 msk hackad rosmarin
Gör så här:
Hetta upp oljan och stek mandlarna hastigt.
Salta och blanda ev ner någon av dom 3 smaksättningarna.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
2 förpackningar 5-minuterssill
Löjrom och hackad gräslök till garnering
Sås:
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1½ dl finriven lagrad prästost
3 msk hackad gräslök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
½ krm kajenpeppar
50 g löjrom
Flingsalt
Gör så här:
Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt.
Låt sillen rinna av och skär hela filéer i bitar.
Vänd ner sillen i såsen.
Låt gärna smakerna mogna i kylen före servering.
Garnera med löjrom och gräslök.
En krämig sås med vitlök, senap, lagrad ost och löjrom ger en spännande smak till sillen.
5-minuterssillen är färdiginlagd och klar att vända ner i såsen.
Sillen finns både i hela filéer och skuren i bitar.
Antal: 8 bufféportioner
Ugn: 225 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
1 förpackning (800 g) fryst potatisgratäng utan vitlök
1 burk löksill, ca 250 g
2 msk ströbröd
25 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt sillen rinna av.
Varva potatis och sillbitar i en form, avsluta med potatis.
Strö över ströbröd och klicka på smör.
Grädda i mitten av ugnen tills gratängen har fin färg, ca 35 minuter.
En burk löksill istället för ansjovis gör årets Janssons frestelse lite annorlunda.
Det här en snabbvariant gjord på färdigköpt, fryst potatisgratäng.
Trots fusket får du en krämig Janssons frestelse, men slipper momentet med att skala och strimla potatisen.
Något som kan vara skönt i all julstress.
Antal: 40 stycken
Vila: minst 1 timme i kylskåp
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
3/4 dl socker
1 äggula
1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
Ca 3½ dl vetemjöl
Pensling och garnering:
1 äggvita
Pärlsocker
2-3 msk fast röd sylt eller gelé
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Tillsätt äggulan, vanillinsockret och mjölet.
Arbeta snabbt samman en smidig deg.
Forma den till rullar, ca 2½ cm i diameter.
Pensla dem med lätt vispad äggvita.
Rulla dem sedan i pärlsocker.
Låt längderna stå i kylskåpet minst 1 timme, gärna längre tid.
Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gör en fördjupning mitt i kakorna.
Lägg på en klick sylt eller marmelad.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter eller tills de får vacker guldgul färg.
Låt dem kallna på galler.
Förvaring:
I burk ca 1 månad.
I frys ca 6 månader.
Antal: 12 stycken
Ingredienser:
3 skivor kavring eller vört
100 g stiltonost eller annan krämig blåmögelost
3 färska fikon
Flytande honung
Gör så här:
Rosta brödet lätt. Skär bort kanterna och bred på osten.
Skär varje brödskiva i fyra lika stora bitar.
Skär varje fikon i fyra klyftor och lägg en klyfta på varje stiltonsnitt.
Ringla över lite honung.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|