Alla inlägg under november 2013

Av Maria - 26 november 2013 11:15




Antal: 12 stycken


Ingredienser:

3 skivor kavring eller vört
100 g stiltonost eller annan krämig blåmögelost
3 färska fikon
Flytande honung

 

Gör så här:

Rosta brödet lätt. Skär bort kanterna och bred på osten.

Skär varje brödskiva i fyra lika stora bitar.

Skär varje fikon i fyra klyftor och lägg en klyfta på varje stiltonsnitt.

Ringla över lite honung.




ANNONS
Av Maria - 25 november 2013 17:30




Ingredienser:
300 g mörk choklad av god kvalitet

2 dl vispgrädde

20 g smör

20 g kakao


Gör så här:

Smält chokladen i ett vattenbad.

Häll i grädde och blanda tills chokladen är blank.

Blanda i smöret och när chokladen är blank, kyl i kylskåp eller frys.

Forma sedan små bollar (på ca 20 gram) med händerna och rulla sedan i kakaopulver.




ANNONS
Av Maria - 25 november 2013 16:15

Antal: ca 300 kakor

Ugn: 200 grader, 7-8 minuter


Ingredienser:

3,5 dl strösocker

3 dl ljus sirap

1,5 dl grädde, 27%

250 g smör

16-17 dl vetemjöl

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kanel

1 tsk malen svartpeppar

1 tsk malen nejlika

1 tsk hjorthornssalt


Garnering:

ca 4 dl mandlar


Gör så här:

Värm upp socker, sirap (ett par matskedar mörk sirat ger fin smak) och grädde.

Tillsätt smöret och rör tills sockret löst sig och smöret smält.

Låt kallna.

Blanda ner mjöl (spara någon deciliter för korrigering om så behövs), kryddor och hjorthornssalt.

Kryddorna kan lämpligt blandas med en del av mjölet och röras i före den stora mjölmängden så att kryddsmaken fördelar sig jämnt i degen.

Täck över med plastfolie och låt degen stå kallt några timmar eller över natten.

Kavla ut små satser av degen i taget till papperstunna sjok på sparsamt mjölat, kallt bakbord.

Sporra snibbar och tryck dit 0,5 skållad mandel mitt på varje snibb.

Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter i 200 grader tills kakorna fått fin färg.

Bakat · Jul
Av Maria - 25 november 2013 11:45




Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:

4-5 matjessillfiléer


Sås:

2 msk osötad senap

2 msk söt och stark senap

½ msk dijonsenap

1½ msk råsocker

1 krm salt

½ krm svartpeppar

1½ dl rapsolja

2 msk vitbalsamvinäger

2 msk whisky


Gör så här:

Skär sillen i 2 cm breda bitar och lägg dem i en bunke.

Blanda all senap med råsocker, salt och peppar i en matberedare monterad med kniv.

Tillsätt oljan genom matarröret medan maskinen blandar, först droppvis, sedan i en tunn stråle.

Blanda i vinäger.

Smaka av med whisky.

Häll såsen över sillen och blanda försiktigt.

Täck bunken med plastfilm och låt stå svalt över natten.

Lägg sillen i en burk.




Av Maria - 25 november 2013 10:45

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

4 armar av bläckfisk (med sugproppar)

1 bläckfisktub, finns även fryst

8 små bläckfiskar (squid)

2 msk smör

3 msk olivolja

4 vitlöksklyftor, skivade eller finhackade

2 kvistar salvia


Gör så här:

Koka upp lättsaltat vatten.

Lägg i bläckfiskararmarna och koka några minuter.

Ta upp och skär dem i bitar.

Skiva tuben.

Stek all bläckfisk i smör och olja.

Lägg i vitlök och salviablad.

Servera bläckfiskaiolin till.

Av Maria - 25 november 2013 10:30




Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:
2 tsk dijonsenap

2 tsk vinäger

4 äggulor

3 dl rapsolja

1 dl olivolja

2-3 vitlöksklyftor, pressade

Salt

Kajenpeppar

1 msk bläckfiskbläck


Gör så här:

Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.

Droppa i de två oljorna i en stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajenpeppar.

Rör ner bläckfiskbläck.


Bläckfiskbläck går att beställa hos fiskhandlare eller i saluhallar och ger aiolin ett minst sagt spännande utseende.

Bäst resultat får du om ingredienserna är rumstempererade när du gör aiolin.




Av Maria - 24 november 2013 20:00

Antal: 1 flaska


Ingredienser:
1 flaska vitt vin

3 msk råsocker

1 msk honung

1 bit ingefära

1 lime

1 bit pomerans

5 gröna kardemummakapslar

2 kanelstänger

6 cl vit rom


Gör så här:

Häll vinet i en kastrull, rör ner sockret och honungen i kastrullen.

Skala och skiva ingefäran och lägg i skivorna.

Tvätta och skala av det gröna skalet på limen, lägg det i vinet och pressa i limesaften.

Lägg i pomerans, kardemumma och kanelstängerna.

Värm upp glöggen.

Häll i rommen och servera.

Av Maria - 24 november 2013 12:15

Antal: 40 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

100 g mandel, med skal
300 g vetemjöl
1.5 dl strösocker
3 bittermandlar, finrivna
½ tsk salt
200 g smör, rumsvarmt och smält smör till formarna

 

Fyllning:

vispgrädde
hallonsylt

 

Gör så här:

Rosta mandlarna i torr stekpanna tills de får färg.

Låt mandlarna svalna och mixa till ett fint pulver i en matberedare monterad med kniv.

Rör ihop med resten av de torra ingredienserna.

Tillsätt smöret och nyp ihop till en deg.

Låt degen vila minst 1 tim i kyl.

Pensla mandelmusselformar med smält smör.

Ta en bit av degen och knåda den lätt i handen så den mjuknar lite och tryck ut den i formen.

Ju tunnare deg och mindre form, desto fler och sprödare kakor.

Nagga ev botten och grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min.

Stjälp upp kakorna medan de fortfarande är varma.

Fyll de kalla mandelmusslorna med vispad grädde och en klick hallonsylt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se