Alla inlägg under november 2013

Av Maria - 19 november 2013 18:15

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:
400 g matjessill

1 dl ättikssprit, 12%

2 dl strösocker

3 dl vatten

1½ tsk hela fänkålsfrön

8 cl kumminkryddat brännvin

1 rödlök

1 morot

½ fänkål


Gör så här:
Skölj sillen, låt rinna av och skär i bitar.

Blanda ättikssprit, socker, vatten, fänkålsfrö och brännvin.

Rör tills sockret löst sig.

Skiva lök, morot och fänkål.

Varva sill, lök, morot och fänkål i en burk.

Häll på lagen.

Låt gärna smakerna mogna i kylen före servering.


En inlagd sill hör till julbordet.

Med matjesill, lök, fänkål och en liten skvätt kumminkryddat brännvin är det så här enkelt att lägga in sin egen goda julsill.

ANNONS
Av Maria - 19 november 2013 15:30




Antal: 6 portioner


Ingredienser:

500 g lax

1½ msk salt

½ dl socker

1 tsk grovstött vitpeppar

2 msk gin eller annan sprit

½ dl finhackad dill


Gör så här:

Gnid in laxen med salt, socker och gin.

Låt stå framme i rumstemperatur ca 20 minuter så att gravningsprocessen sätter igång.

Om laxen åker in kylen på en gång får den en hård gravad yta och gravningen har svårt att tränga igenom hela laxen.

Strö över dill och ställ i kyl över natten.

Skiva tunt och servera med gravlaxsås.


Köp gärna färsk salmalax som inte behöver frysas innan gravning.

Hittar man inte den i sin butik kan man köpa färsk och frysa minst 3 dygn innan gravning.




ANNONS
Av Maria - 19 november 2013 13:00

Antal: 8 bufféportioner

Ugn: 125 grader, ca 2½ timme + ca 15 minuter


Ingredienser:

2 kg tjocka revbensspjäll
1 liter äppelmust
2 kanelstänger
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt

 

Gör så här:

Häll äppelmusten i en vid kastrull.

Tillsätt kanel, ingefära och salt.

Koka ihop utan lock på medelvärme tills ca 2 dl återstår och du har en simmig glaze.

Skär revbensspjällen i stora bitar och lägg i en ugnsform.

Spara ca ½ dl av glazen och pensla resterande på spjällen.

Tillaga mitt i ugnen ca 2 ½ tim tills de är möra.

Vänd och ös spjällen då och då under tiden.

Pensla till sist köttsidan på revbensspjällen med den sparade glazen och tillaga ca 15 min till.

Servera revbenen till äppelsallad med kryddsocker och citrus.

Av Maria - 19 november 2013 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 vitlöksklyftor

2 dl färska oreganoblad

½ röd chili

1 dl olivolja

2 msk rödvinsvinäger

½ tsk strösocker

½ röd paprika

Salt

Grovmalen svartpeppar


Gör så här:

Hacka vitlök och oregano mycket fint.

Kärna ur chilin och finhacka den.

Blanda allt i en skål och tillsätt olja, vinäger och socker.

Finhacka paprikan och vänd i den.

Blanda och smaka av med salt och peppar.


En kryddstark sydamerikansk sås som passar bra till grillat kött, kycling och fisk.

Den kan också användas som marinad eller glaze.

Av Maria - 18 november 2013 17:15

Ingredienser:

3 dl socker

2 msk grädde

1 nypa salt

20 g frysta torkade hallon (eller någon annan torkad frukt, krossad mandel eller kokos)


Gör så här:

Smält sockret i en kastrull så att det blir gyllenbrunt som en karamell, tillsätt grädde och vänd runt så att allt kokar in.

Låt koka i 1-2 minuter tills smeten börjar hårdna.

Häll ut knäcken på en plåt och toppa med hackad, torkad frukt.

Kyl ner i frysen och bryt sedan portionsbitar.

Av Maria - 18 november 2013 16:00

Antal: ca 55 kakor

Ugn: 225 grader, 5-7 minuter


Ingredienser:

6 äggvitor

5 3/4 dl strösocker

10 dl kokosflingor


Gör så här:

Blanda äggvitor (6 äggvitor = 2 dl) socker och kokosflingor i en kastrull.

Rör i smeten på svag värme 5-6 minuter.

Låt svalna och klicka ut smeten i toppar med två stora teskedar på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter i 225 grader.

Kokoskakorna ska ha en fast yta med mjukt innanmäte.

Bakat · Jul
Av Maria - 18 november 2013 12:30




Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

600 g färska strömmingsfiléer
1 tsk salt
2 dl ströbröd
2 dl rågmjöl
Smör, till stekning
2 små rödlökar, skivade

 

Inläggningslag:

1 liter vatten
5 dl strösocker
3 dl ättiksprit (12 %)
1 msk salt
10 lagerblad
1 msk kryddpepparkorn, hälften krossade, hälften hela
1 msk svartpepparkorn, hälften krossade, hälften hela
1 msk enbär, krossade

 

Gör så här:

Klipp bort ryggfenorna på strömmingsfiléerna och salta på köttsidorna.

Lägg ihop dem två och två med skinnsidorna utåt.

Vänd dem i en blandning av ströbröd och rågmjöl.

Stek i smör på båda sidor till fin färg.

Varva stekta filéer med rödlök i en glasburk.

Värm alla ingredienser till lagen tills allt socker löst sig.

Låt svalna något.

Häll lagen över strömmingen och sätt på locket.

Låt stå i kyl minst 2, gärna 5 dygn, före servering.




Av Maria - 18 november 2013 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1 burk (420 g) inläggningssill

½ dl ättikssprit (12%)

1 dl socker

1½ dl vatten

1 tsk hela nejlikor

3-4 kanelstänger

1 tsk kryddpeppar

1 citron

1 apelsin

1 lime

½-1 dl akvavit

Salt

Vitpeppar


Gör så här:

Koka upp ättikssprit, socker och vatten med nejlikor, kanelstänger och kryddpeppar.

Låt svalna.

Skala och skär citrusfrukterna i hinnfria klyftor.

Krama ner saften ur resterna av citrusfrukterna i ättikslagen.

Smaka av lagen med akvavit, salt och vitpeppar.

Häll av sillen och skär den i bitar.

Varva sill och citrusklyftor i en vacker glasburk och slå över denna kalla lagen.

Låt stå 1-2 dygn.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se