Direktlänk till inlägg 26 december 2013
Antal: 6 portioner
Ugn: 175-200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
300 g putsad oxfilé, fin bit
0,9 dl salt
1 l vatten
1 st lagerblad
1 st timjankvist
1 st rosmarinkvist
5 st enbär
1 st mindre rotselleri
2 dl smetana
300 g Karl-johan svamp korkar färska eller fryst
1 st schallotenlök
4 dl olivolja av fin kvalitet
1-2 msk vit balsamico vinäger
2 dl torkade nypon skal
1 dl vatten
2 dl socker
1 msk ättika
1 st kanelstång
1 tsk nejlikor
Vattenkrasse helst fransk odlad
Salt
Svartpeppar, nymalen
Gör så här:
Putsa oxfilén fri ifrån senor.
Koka ihop salt, socker, vatten och kryddorna, kyl ner och lägg i oxfilén, låt rimma i cirka 3-4 dagar.
Förbered röklådan med spånen, kryddorna och rök oxfilén hårt så den får en riktig röksmak.
Skala rotsellerin, skär ut snygga kuber av hälften utav sellerin och baka av mjukt med salt, peppar och olivolja.
Sellerikrämen gör man på den andra halvan ,man rostar den hårt med olivolja på 175-200 grader i cirka 15 minuter.
Den ska vara mjuk när man mixar den slät med salt och smetana.
Kyl ner både krämen och kuberna
Karl-johan svampen förkokar man en gång, silar av vätskan (går att använda vätskan till en god svamp buljong). Tärna svampen i lagom stora bitar.
Skala och hacka schalottenlöken.
Värm en panna, slå i olivolja och svamp och fräs den
knaprig. Tillsätt lök och fräs några minuter till.
Smaka av med salt, peppar, olja och balsamvinäger.
Koka ihop lag på vatten, socker, ättika, nejlikor och kanel.
Tillsätt nypon och låt stå och dra.
Plocka vattenkrasse och garnera.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|