Direktlänk till inlägg 26 december 2013

Rökt oxfilé carpaccio med bakad rotselleri

Av Maria - 26 december 2013 10:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 175-200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

300 g putsad oxfilé, fin bit
0,9 dl salt
1 l vatten
1 st lagerblad
1 st timjankvist
1 st rosmarinkvist
5 st enbär
1 st mindre rotselleri
2 dl smetana
300 g Karl-johan svamp korkar färska eller fryst
1 st schallotenlök
4 dl olivolja av fin kvalitet
1-2 msk vit balsamico vinäger
2 dl torkade nypon skal
1 dl vatten
2 dl socker
1 msk ättika
1 st kanelstång
1 tsk nejlikor
Vattenkrasse helst fransk odlad
Salt 

Svartpeppar, nymalen

 

Gör så här:


Putsa oxfilén fri ifrån senor.

Koka ihop salt, socker, vatten och kryddorna, kyl ner och lägg i oxfilén, låt rimma i cirka 3-4 dagar.

Förbered röklådan med spånen, kryddorna och rök oxfilén hårt så den får en riktig röksmak. 
Skala rotsellerin, skär ut snygga kuber av hälften utav sellerin och baka av mjukt med salt, peppar och olivolja. 
Sellerikrämen gör man på den andra halvan ,man rostar den hårt med olivolja på 175-200 grader i cirka 15 minuter.

Den ska vara mjuk när man mixar den slät med salt och smetana.

Kyl ner både krämen och kuberna 
Karl-johan svampen förkokar man en gång, silar av vätskan (går att använda vätskan till en god svamp buljong). Tärna svampen i lagom stora bitar. 
Skala och hacka schalottenlöken.

Värm en panna, slå i olivolja och svamp och fräs den
knaprig. Tillsätt lök och fräs några minuter till.

Smaka av med salt, peppar, olja och balsamvinäger. 
Koka ihop lag på vatten, socker, ättika, nejlikor och kanel.

Tillsätt nypon och låt stå och dra. 
Plocka vattenkrasse och garnera.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Av Maria - Måndag 15 april 14:00

Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.   Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.   Tisdag: Köttbullar,...

Av Maria - Måndag 15 april 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 15 april 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards