Direktlänk till inlägg 29 december 2013

Helstekt lammfilé med örttäcke

Av Maria - 29 december 2013 17:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 220 grader + 220 grader + 220 grader, innetemperatur 55 grader


Ingredienser:

POTATIS:
1 kg mjölig potatis typ King Edward eller Mathilda
1 tsk salt
4 st svartrötter
2 msk majonnäs
150 g riven västerbottenost
100 g riven parmesan av bra sort
2 st äggulor
50 g smör
1 kruka färsk basilika
Salt
Svartpeppar
Chilikrydda


RÖDVINSÅS À LA BOURGUIGNON:
1 dl varmrökt hackat sidfläsk
1 st rödlök i tunna skivor
8 dl gott rödvin helst från Bourgogne
½ dl koncentrerad kalvfond
2 msk råsocker
1 st vitlöksklyfta
50 g smör

 



UGNSROSTADE COCKTAILTOMATER:
1 paket  cocktailtomater på kvist, eller andra söta goda tomater på kvist.
Olivolja
Balsamicokräm
Flingsalt


ÖRTRULLAD HELSTEKT LAMMYTTERFILÉ:
400 g lammytterfilé
1 dl olivolja
2 msk soja
3 kvistar rosmarin
3 st vitlöksklyftor
2 st mortlade lagerblad
1 msk lammkrydda
½ st citron
Salt
Peppar
Torkad chilikrydda
1 dl  hackad timjan
1 dl  hackad basilika
1 dl  hackad persilja

 

Gör så här:


Potatis:
Skala potatisen och svartroten, skär i bitar och koka i saltat vatten.

Plocka upp svartrötterna när de känns mjuka, potatisen har lite längre koktid. 
Häll av vattnet och lägg tillbaka svartroten och mosa den med potatisen.

Blanda i smöret, majonnäsen, äggulorna, osten (spara lite av parmesanen till att strö på puffarna), basilikan och kryddorna. 
Klicka i rikligt med mos i muffinsformarna (blir bäst i lite rejälare formar i plåt eller silikon).

Strö över parmesan, sätt in i ugnen i cirka 220 grader och låt stå inne tills de har fått fin färg. 
Ta ut och låt svalna lite innan du försiktigt tar ut puffarna ur formen. 

 

Rödvinsås:
Finhacka sidfläsken och stek det så att det får en fin stekyta. 
Stek rödlöken utan att den tar färg utan bara blir mjuk 
Lägg fläsket och löken i en såskastrull, strö över råsocker, häll på vinet, kalvfonden och pressa i vitlöken. 
Låt reducera ned till hälften.

Smaka av och rör i smöret precis innan servering. 

 


Ugnsrostade cocktailtomater:
Sätt ugnen på 220 grader.

Lägg tomaterna med kvisten i en form.

Stänk över lite olivolja, ringla över balsamicocremen, några nypor flingsalt och några tag med pepparkvarnen. 
Sätt in i ugnen och låt stå tills tomaterna fått fin färg.

Låt svalna och servera ljumna.

Klipp av bitar och lägg upp på tallrik med kvisten kvar. 

 

Örtrullad helstekt lammytterfilé:
Blanda till marinaden med olivolja, soja, citronsaft från citronhalvan. 
Dela sedan citronen i bitar och lägg i marinaden tillsammans med rosmarin, de mortlade lagerbladen, specialkrydda (kan uteslutas), pressade vitlöksklyftor, salt, peppar, och chili. 
Lägg i köttet och låt marineras i minst en timme, allra helst över natten. 
Stek köttet i grillpanna så att det får fina ränder på sig. 
Lägg i form med termometer och in i 220 grader i ugnen med stektermometer tills innertemperaturen nått 55 grader (rosa). 
Ta ut köttet och låt det vila cirka 5 minuter i folie.

Häll ned den eventuella skyn som blir över i rödvinsåsen. 
Innan servering: rulla köttet i de hackade örterna och skär upp i skivor. 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards