Direktlänk till inlägg 29 december 2013
Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader + 220 grader + 220 grader, innetemperatur 55 grader
Ingredienser:
POTATIS:
1 kg mjölig potatis typ King Edward eller Mathilda
1 tsk salt
4 st svartrötter
2 msk majonnäs
150 g riven västerbottenost
100 g riven parmesan av bra sort
2 st äggulor
50 g smör
1 kruka färsk basilika
Salt
Svartpeppar
Chilikrydda
RÖDVINSÅS À LA BOURGUIGNON:
1 dl varmrökt hackat sidfläsk
1 st rödlök i tunna skivor
8 dl gott rödvin helst från Bourgogne
½ dl koncentrerad kalvfond
2 msk råsocker
1 st vitlöksklyfta
50 g smör
UGNSROSTADE COCKTAILTOMATER:
1 paket cocktailtomater på kvist, eller andra söta goda tomater på kvist.
Olivolja
Balsamicokräm
Flingsalt
ÖRTRULLAD HELSTEKT LAMMYTTERFILÉ:
400 g lammytterfilé
1 dl olivolja
2 msk soja
3 kvistar rosmarin
3 st vitlöksklyftor
2 st mortlade lagerblad
1 msk lammkrydda
½ st citron
Salt
Peppar
Torkad chilikrydda
1 dl hackad timjan
1 dl hackad basilika
1 dl hackad persilja
Gör så här:
Potatis:
Skala potatisen och svartroten, skär i bitar och koka i saltat vatten.
Plocka upp svartrötterna när de känns mjuka, potatisen har lite längre koktid.
Häll av vattnet och lägg tillbaka svartroten och mosa den med potatisen.
Blanda i smöret, majonnäsen, äggulorna, osten (spara lite av parmesanen till att strö på puffarna), basilikan och kryddorna.
Klicka i rikligt med mos i muffinsformarna (blir bäst i lite rejälare formar i plåt eller silikon).
Strö över parmesan, sätt in i ugnen i cirka 220 grader och låt stå inne tills de har fått fin färg.
Ta ut och låt svalna lite innan du försiktigt tar ut puffarna ur formen.
Rödvinsås:
Finhacka sidfläsken och stek det så att det får en fin stekyta.
Stek rödlöken utan att den tar färg utan bara blir mjuk
Lägg fläsket och löken i en såskastrull, strö över råsocker, häll på vinet, kalvfonden och pressa i vitlöken.
Låt reducera ned till hälften.
Smaka av och rör i smöret precis innan servering.
Ugnsrostade cocktailtomater:
Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg tomaterna med kvisten i en form.
Stänk över lite olivolja, ringla över balsamicocremen, några nypor flingsalt och några tag med pepparkvarnen.
Sätt in i ugnen och låt stå tills tomaterna fått fin färg.
Låt svalna och servera ljumna.
Klipp av bitar och lägg upp på tallrik med kvisten kvar.
Örtrullad helstekt lammytterfilé:
Blanda till marinaden med olivolja, soja, citronsaft från citronhalvan.
Dela sedan citronen i bitar och lägg i marinaden tillsammans med rosmarin, de mortlade lagerbladen, specialkrydda (kan uteslutas), pressade vitlöksklyftor, salt, peppar, och chili.
Lägg i köttet och låt marineras i minst en timme, allra helst över natten.
Stek köttet i grillpanna så att det får fina ränder på sig.
Lägg i form med termometer och in i 220 grader i ugnen med stektermometer tills innertemperaturen nått 55 grader (rosa).
Ta ut köttet och låt det vila cirka 5 minuter i folie.
Häll ned den eventuella skyn som blir över i rödvinsåsen.
Innan servering: rulla köttet i de hackade örterna och skär upp i skivor.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|