Direktlänk till inlägg 31 december 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
MUSSLOR:
12 st stora pilgrimsmusslor (utan romsäck och med muskeln bort pillad)
Matolja
Färsk timjan
Färsk rosmarin
Vitlök
SÅS:
2 st schalottenlökar
2 msk vitvinsvinäger
1 dl vitt vin
½ dl grädde
200 g smör
1 msk citronsaft (valfritt)
Salt, efter smak
Vitpeppar, efter smak
SERVERAS MED:
Valfria primörer
Ev örtkrutonger
Färska örter
Gör så här:
Sås:
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
Gå i med grädden och koka lite till.
Sätt tillbaka kastrullen på medelvärme.
Klicka i smör som du rör i under kraftig vispning.
Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
Ta av från värmen och smaka av med något kryddmått salt och kryddmått vitpeppar samt lite citronsaft.
Smörsåsen är klar att servera!
Musslor:
Hetta upp en stor stekpanna så att alla pilgrimsmusslor kan stekas samtidigt.
Gå i med lite matolja och lägg i musslorna med den största sidan uppåt.
Stek tills musslan fått fin färg tillsammans med timjan, rosmarin och vitlöken.
Gå i med några klickar smör och vänd pilgrimsmusslorna hastigt.
Lägg sedan upp dem på en kall tallrik för att avsluta värmen från pannan.
Servera omgående med primörerna och eventuellt örtkrutonger och en massa härliga örter.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|