Direktlänk till inlägg 31 december 2013

Ryggbiff och potatismos med västerbottenost

Av Maria - 31 december 2013 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

POTATISMOS:
2 l vatten
½ msk salt
1 kg skalad och grovt skivad mandelpotatis
1 st skivad purjolök
2 dl grädde
25 g smör
1 dl hackad bladpersilja
50 g riven västerbottenost
2 tsk havssalt
2 krm nymalen svartpeppar

 



BALSAMICOSÅS:
 msk socker
3 msk balsamvinäger
4 dl rött vin
1/4 st köttbuljongstärning
1 msk maizena
2 msk kallt vatten
2 msk kallt smör


CITRONSTÄNKTA PRIMÖRER:
1 l vatten
1 tsk salt
8 st färska sparrisar
4 st nyskördade skalade, delade knippmorötter
1 st finhackad vitlöksklyfta
1 st pressad citron


RYGGBIFF:
4 st biffar á 200 g
2 krm salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk färsk hackad timjan
1 msk olivolja

 

Gör så här:


Potatismos:
Salta och koka upp vattnet i en stor kastrull.

Tillsätt potatis och purjolök, koka tills mjuk, cirka 15 minuter. 
Slå av potatis och purjolök i ett durkslag, låt stå och ånga av i cirka 5 minuter innan du lägger ned dem i kastrullen igen. 
Häll grädde, smör, bladpersilja och västerbottenost i kastrullen och mixa genom att vispa kraftigt med en ballongvisp.

Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar. 

 


Balsamicosås:
Smält socker i en liten kastrull utan att det bränner vid.

Ta sedan av den från plattan och häll i balsamicovinäger, rött vin och buljong. 
Låt koka upp och koka i cirka 15 minuter på medelvärme utan lock. 
Blanda ut maizena med vatten i ett litet glas och tillsätt i såsen, koka upp och låt sjuda på svag värme i 2 min.

Låt stå till servering då du värmer upp såsen och vispar i smöret. 

 


Citronstänkta primörer:
Salta och koka upp vattnet i en medelstor kastrull.

Snäpp av de träiga bitarna på sparrisen längst ned där de naturligt bryts av, skala lätt om det behövs. 

Låt morötterna koka i cirka 5 minuter innan du lägger i sparris. 
Koka dem tillsammans i ytterligare 5 minuter.

Slå av vattnet i durkslag och lägg därefter i de varma grönsakerna i kastrullen igen . 
Tillsätt vitlöken och pressa över citronen.

Låt inte morot och sparris ligga i den varma kastrullen för länge utan servera genast.

 


Ryggbiff:
Ta fram ryggbiffen ur kylen och låt stå rumstempererat i ca 1 timme. 
Salta och peppra samt strö över timjan på båda sidor av varje biff. 
Ringla över olivoljan och se till att kryddor och olivolja är jämnt fördelat. 
Hetta upp en stekpanna på hög värme tills det nästan ryker ur pannan.

Lägg i biffarna och sänk sedan värmen till medium efter du stekt dem ca 1 min vardera sida. 
Stek ca 2-3 min till på vardera sida beroende på hur pass välstekt du vill att köttet ska vara.

Lägg de stekta biffarna i folie och låt vila i 10 min innan servering. 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 25 mars 17:45

Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.   Vaniljyoghurt och skivad banan.   Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...

Av Maria - Måndag 25 mars 15:00

Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...

Av Maria - Måndag 25 mars 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 25 mars 08:15

Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.   Risi frutti.   Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.   ...

Av Maria - Måndag 25 mars 07:00

Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt.   Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards