Alla inlägg under december 2013
Ingredienser:
KALVFILÉ OSCAR:
8 st kalvfilé, à 80 g
Salt
Peppar
Smör till stekning
CHORONSÅS:
1 st schalottenlök
½ dl rödvinsvinäger
7-8 st vitpepparkorn
3-4 st persiljestjälkar
300 g smör
3 st äggulor
2 msk tomatpuré
2 msk hackad persilja
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
Salt
Peppar
GARNERING:
4 st hummerklor
8 st vita kokta sparrisar
Färsk kryddkvist
Tillbehör:
Stekt potatis
Gör så här:
Choronsås:
Skala och hacka schalottenlöken till choronsåsen.
Koka ihop vinäger, peppar, schalottenlök och persiljestjälkar tills hälften återstår.
Sila av.
Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Dra åt sidan.
Sjud ihop reduktionen med äggulorna i ett vattenbad.
Vispa hela tiden till äggblandningen blir luftig och fingervarm.
Droppa ner det skirade fingervarma smöret, dock ej den vita bottensatsen i en tunn stråle under kraftig vispning.
Tillsätt tomatpuré, hackad persilja, hackad dragon och smaka av med salt och peppar.
Kalvfilé Oscar:
Salta och peppra köttet.
Stek skivorna på båda sidor i smör på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida.
De ska vara lätt rosa inuti.
Ringla ut såsen i form av bokstaven O på tallriken.
Placera två köttbitar i mitten och lägg på två kokta sparrisar som en romersk tvåa.
Garnera med en hummerklo och en kvist kryddgrönt.
Servera med stekt potatis.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
12 st pilgrimsmusslor
1 st citron
½ st blomkålshuvud
1 kruka finhackad gräslök
½ st skalad gurka
50 g laxrom
25 g skott (rödkål- eller ärtskott tex.)
5 cm skalad pepparrot
1 nypa socker
ca 1½ dl olivolja
Gör så här:
Ta pilgrimmsmusslorna och vänd dem i olivolja.
Stek sedan musslorna, inte för många i taget, runt om på högkant.
Musslorna ska få en sotad yta, dock bara på kanterna.
Låt sedan musslorna vila fram till servering.
Skär fina kuber av grukan, lägg dem i en skål med lite salt på.
Blanda en citronett, skalet från citronen samt en del citronsaft och tre delar olivolja.
Ca 3 msk saft och 9 msk olivolja.
Även en nypa socker går i.
Blanda runt och smaka av.
Den ska inte vara söt, sockret balanserar syran.
Blanda ner laxrommen i citronetten och den finhackade gräslöken.
Dela musslorna på mitten, salt och peppra och placera ut på tallrikar, sex halvor per person.
Placera ut grukkuberna och hyvla tunna tunna skivor av blomkål i små buketter och placera ut.
Rispa pepparroten med en sked och lägg på tallriken.
Droppa citronetten på rätten och avsluta med vackra skott.
Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader + 220 grader + 220 grader, innetemperatur 55 grader
Ingredienser:
POTATIS:
1 kg mjölig potatis typ King Edward eller Mathilda
1 tsk salt
4 st svartrötter
2 msk majonnäs
150 g riven västerbottenost
100 g riven parmesan av bra sort
2 st äggulor
50 g smör
1 kruka färsk basilika
Salt
Svartpeppar
Chilikrydda
RÖDVINSÅS À LA BOURGUIGNON:
1 dl varmrökt hackat sidfläsk
1 st rödlök i tunna skivor
8 dl gott rödvin helst från Bourgogne
½ dl koncentrerad kalvfond
2 msk råsocker
1 st vitlöksklyfta
50 g smör
UGNSROSTADE COCKTAILTOMATER:
1 paket cocktailtomater på kvist, eller andra söta goda tomater på kvist.
Olivolja
Balsamicokräm
Flingsalt
ÖRTRULLAD HELSTEKT LAMMYTTERFILÉ:
400 g lammytterfilé
1 dl olivolja
2 msk soja
3 kvistar rosmarin
3 st vitlöksklyftor
2 st mortlade lagerblad
1 msk lammkrydda
½ st citron
Salt
Peppar
Torkad chilikrydda
1 dl hackad timjan
1 dl hackad basilika
1 dl hackad persilja
Gör så här:
Potatis:
Skala potatisen och svartroten, skär i bitar och koka i saltat vatten.
Plocka upp svartrötterna när de känns mjuka, potatisen har lite längre koktid.
Häll av vattnet och lägg tillbaka svartroten och mosa den med potatisen.
Blanda i smöret, majonnäsen, äggulorna, osten (spara lite av parmesanen till att strö på puffarna), basilikan och kryddorna.
Klicka i rikligt med mos i muffinsformarna (blir bäst i lite rejälare formar i plåt eller silikon).
Strö över parmesan, sätt in i ugnen i cirka 220 grader och låt stå inne tills de har fått fin färg.
Ta ut och låt svalna lite innan du försiktigt tar ut puffarna ur formen.
Rödvinsås:
Finhacka sidfläsken och stek det så att det får en fin stekyta.
Stek rödlöken utan att den tar färg utan bara blir mjuk
Lägg fläsket och löken i en såskastrull, strö över råsocker, häll på vinet, kalvfonden och pressa i vitlöken.
Låt reducera ned till hälften.
Smaka av och rör i smöret precis innan servering.
Ugnsrostade cocktailtomater:
Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg tomaterna med kvisten i en form.
Stänk över lite olivolja, ringla över balsamicocremen, några nypor flingsalt och några tag med pepparkvarnen.
Sätt in i ugnen och låt stå tills tomaterna fått fin färg.
Låt svalna och servera ljumna.
Klipp av bitar och lägg upp på tallrik med kvisten kvar.
Örtrullad helstekt lammytterfilé:
Blanda till marinaden med olivolja, soja, citronsaft från citronhalvan.
Dela sedan citronen i bitar och lägg i marinaden tillsammans med rosmarin, de mortlade lagerbladen, specialkrydda (kan uteslutas), pressade vitlöksklyftor, salt, peppar, och chili.
Lägg i köttet och låt marineras i minst en timme, allra helst över natten.
Stek köttet i grillpanna så att det får fina ränder på sig.
Lägg i form med termometer och in i 220 grader i ugnen med stektermometer tills innertemperaturen nått 55 grader (rosa).
Ta ut köttet och låt det vila cirka 5 minuter i folie.
Häll ned den eventuella skyn som blir över i rödvinsåsen.
Innan servering: rulla köttet i de hackade örterna och skär upp i skivor.
kcal: 131
Portioner: 1
Ingredienser:
3 äggvitor
1/2 dl keso mini
20 g purjolök
3 tunna skivor rökt kalkon
Salt
Peppar
Gör så här:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Hacka purjolöken och kalkonen och blanda med äggviteskummet och keso, smaksätt med salt och peppar.
Häll blandningen i en stekpanna och stek på låg värme.
Antal: 3-4 personer
Ingredienser:
3 passionsfrukter
16 cl tropisk fruktjuice
1 flaska mousserande vitt vin
Gör så här:
Fördela passionsfrukterna i 8 champagneglas.
Fyll på med fruktjuice (2 cl per glas) och toppa med mousserande vin.
Ugn: 200 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
160 g smördeg
1 dl valnötter
70 g ädelost
2 dl plocksallad, typ maché
3/4 dl creme fraiche
100 g vindruvor
Gör så här:
Skär degen i remsor.
Stryk på crème fraiche på remsorna.
Bryt över osten och strössla över valnötterna.
Baka av i ugnen i 200 grader i ca 12 min tills smördegen fått en gyllenbrun och frasig yta.
Skär vindruvorna i klyftor.
Toppa med halverade, urkärnade vindruvor och skär remsorna i ca 2 cm breda bitar.
Avsluta med salladsblad på toppen.
Ingredienser:
12 st minikrustader (färdiga, köpta)
15 cm kungskrabba, ben, rensade
st lime, saft
0,5 krm salt
1 st avokado, hackad
4 st körsbärstomater, urkärnade och strimlade
1 st salladslök, skivad
½ st färsk röd chili, hackad
Koriander att dekorera med
Gör så här:
Blanda limesaft och salt och rör om.
Blanda salladslök, avokado, tomat och röd chili i en skål.
Droppa över den saltade limesaften, lite i taget och smaka av – det ska inte bli rinnigt.
Fördela avokadoröran i krustaderna, toppa med kungskrabba och ett korianderblad.
Tycker du inte om koriander, använd dill istället.
Servera direkt.
Totalt kcal för alla rätter: 485
Frukost: Kiwi
kcal: 100
Ingredienser:
2 kiwi
Lunch/middag: Ugnsstekt torskrygg med fänkålssallad
kcal: 300 g
Ingredienser:
150 g torskrygg eller filé
20 g riven parmesan
1/2 tsk olivolja
100 g fänkål
50 g päron
1-2 msk citronsaft
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj ett litet ugnssäkert fat med lite olivolja.
Salta och peppra torsken och strö över parmesanen och sätt in i ugnen cirka 15 minuter.
När köttet vitnat är fisken klar.
Blanda mcyket tunt skuren fänkål med tunna skivor päron, pressa över citronsaft, salta och peppra och blanda väl.
Tillbehör: Råkost med keso
kcal: 85 kcal
Ingredienser:
3 dl rivna råa grönsaker (t.ex. morot, rödbeta, blomlkål, palsternacka eller broccoli)
50 g smaksatt keso (ex. feta coh oliv)
Gör så här:
Riv blandade råa grönsaker som morot, rödbeta, blomkål, palsternacka eller broccoli.
Servera med keso.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|