Alla inlägg under december 2013
Antal: 1 glas
Ingredienser:
3 cl Persikolikör eller Persikopuré
1 droppe Grenadin
15 cl Mousserat torrt vin
Iskuber
Gör så här:
Kyl ett champagneglas med is.
Häll bort isen.
Häll persikolikör eller persikopuré i glaset.
Tillsätt en droppe grenadin.
Fyll på med kallt mousserande torrt vin.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 60 minuter + 200 grader, innetemperatur 50 grader
Ingredienser:
POTATISKAKA:
3 paket bacon
5 st rivna bakpotatisar
200 g riven parmesan
1 msk maizena
2 msk hackad basilika
2 msk hackad timjan
1 tsk salt
3 krm peppar
2 msk smör
LAMMFILÉ:
700 g lammfilé
1 tsk hackad rosmarin
0,5 st riven vitlöksklyfta
2 msk honung
2 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk olivolja
RÖDVINSÅS:
3 st schalottenlökar
1 msk smör
1 dl rött vin
1 msk rödvinsvinäger
6 dl kalvfond
5 st krossade vitpepparkorn
1 kvist färsk timjan
1 st agerblad
½ tsk salt
1 krm peppar
1 msk smör
Ev maizena
SAVOYKÅL:
300 g savoykål
1 st gul lök finhackad
1/4 st finhackad solo vitlök
2 msk smör
2 dl vitt vin
3 dl grädde
½ tsk salt
2 krm peppar
Gör så här:
Potatiskaka:
Sätt ugnen på 200 grader. Klä in en brödform i bacon.
Låt det hänga ut över sidorna så att det räcker till att täcka potatisen med.
Riv både potatis och ost grovt på ett rivjärn.
Blanda potatis, ost, maizena, basilika och timjan i en skål.
Smaka av med salt och peppar, häll blandningen i brödformen.
Pressa ihop och vik över baconet.
Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och placera något tungt ugnståligt ovanpå så att potatiskakan gräddas under press.
Grädda i 60 minuter och låt sedan svalna minst två timmar.
Skär kakan i 2 cm tjocka skivor som steks i lite smör i en grillpanna precis före servering.
Lammfilé:
Hacka rosmarin och riv vitlöken, blanda samman med honung, salt, svartpeppar och olivolja allt till en god marinad.
Lägg lammet i marinaden och låt dra i minst 2 timmar.
Hetta upp en stekpanna och bryn filén runtom.
Efterstek i ugn 200 grader tills innertemperaturen når 50 grader.
Låt vila insvept i folie 5 minuter innan du skär upp den.
Rödvinsås:
Skala och finhacka schalottenlökarna och fräs dem mjuka i smöret.
Häll på rödvin och vinäger, låt koka ner till hälften.
Tillsätt fonden och kryddorna.
Koka ner tills cirka 5 dl återstår.
Red av såsen om du vill ha den lite tjockare.
Smaka av med salt och peppar.
Sila såsen och tillsätt sedan 1 msk smör.
Savoykål:
Strimla savoykål, finhacka lök och vitlök och smörfräs det i ca två minuter.
Häll på vinet låt koka någon minut, häll på grädden och låt koka ner till en krämig konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Servera lammfilén i skivor på en bädd av savoykål med 2 skivor potatiskaka, lite rödvinsås och en blandad sallad.
Ingredienser:
Färska ostron
Champagnesås
Vispad grädde
Bladspenat smörfräst med schalottenlök
Salt
Peppar
Riven färsk parmesan
Gör så här:
Öppna och lossa ostronet från sitt skal.
Pochera snabbt ostronet i sitt eget spad cirka 30 sekunder, låt svalna.
Rengör skalen i rinnande vatten och placera den frästa spenaten likt en liten bädd i botten av skalet.
Lägg det lättpocherade ostronet ovanpå spenaten.
Blanda 1 rågad msk vispad grädde i 3 dl champagnesås försiktigt så att luften är kvar i grädden, dvs vänd ner.
Napera ostronet med sås, strö därefter över ett tunt lager riven ost.
Gratinera ostronen under glödande grillgaller i ugn tills de får en gyllenbrun färg.
Ugn: 150 grader, ca 2 timmar
Ingredienser:
8 st körsbärstomater, halverade
1 msk olivolja
1 msk socker
1 krm salt
Svartpeppar efter smak
4 st kronärtskockshjärtan, inlagda/konserverade
8 st pilgrimsmusslor
Salt efter smak
Smör eller olja till stekning
1 st schalottenlök, hackad
5 st vitpepparkorn, lätt krossade
2 dl vitt vin
1 dl vatten
6 cm färsk ingefära
2 msk grädde
100 g smör
Salt efter smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg körsbärstomaterna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper, droppa över olivoljan, strö över salt, svartpeppar och socker och baka i 2 timmar.
Låt svalna.
Strimla kronärtskockshjärtana och blanda med körsbärstomaterna.
Smaka av sältan och krydda eventuellt med lite svartpeppar.
Skala ingefäran och riv den fint på rivjärn.
Krama ur saften i en liten skål och ta vara på den saft som runnit ner på skärbrädan.
Du ska bara använda saften, inte fibrerna.
Koka upp vin, vatten, vitpeppar och schalottenlök i en kastrull och reducera tills ½ dl återstår.
Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Rör ner grädden och ingefärssaften.
Hetta upp vätskan så att den är varm men inte kokar.
Vispa i smöret, lite i taget, så att såsen tjocknar.
Salta efter smak.
Salta lätt på pilgrimsmusslorna.
Hetta upp en grillpanna penslad med olja på hög värme eller en stekpanna med en klick smör på medelhög.
Halstra eller stek musslorna så att de får fina grillränder eller stekyta, ca 45-60 sekunder på varje sida.
Musslorna ska inte vara helt genomstekta eftersom de då riskerar att bli torra.
Servera rätten i varma, djupa tallrikar:
Lägg lite tomatsallad i botten, pilgrimsmusslorna ovanpå och häll såsen ovanpå.
Servera genast.
Totalt med kcal för alla rätter: 506
Frukost: Apelsin med nöthack
kcal: 114
Ingredienser:
1 liten apelsin
10 g hasselnötter
Gör så här:
Skala och tärna apelsinen.
Hacka nötterna och strö över.
Tillbehör: Edamamebönor med flingsalt
kcal: 98
Ingredienser:
75 g frysta edamamebönor
Vatten
Flingalt
Gör så här:
Koka upp bönorna i vatten ett par minuter.
Häll av vattnet och krydda med flingsalt.
Lunch/middag: Kycklingwok
kcal: 294
Ingredienser:
100 g kycklingfilé
1/2 msk rapsolja
30 g vårlök
100 g champinjoner
100 g savojkål
1 msk sojasås blandat med 1 msk vatten
5 g torkade sesamfrön
1/2 tsk sesmolja
Lite ingefärskrydda
Lite chiliflakes
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär kycklingen i små bitar.
Strimla savoykål, vårlök och champinjoner.
Stek kycklingen i rapsoljan.
Tillsätt grönsaker och fräs tills allt är varmt.
Rör runt i woken hela tiden.
Krydda med lite chiliflakes och ingefära.
Tillsätt sojasåsen, sesamolja och frön.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
6 myntablad
3 limeklyftor
3 cl färsk limejuice
3 cl sockerlag
6 cl gin
3 cl mousserande vid
Garnering:
Apelsinklyfta
Gör så här:
Muddla lime, mynta, limejuice och sockerlag.
Lägg is i shaker och häll på gin.
Skaka och sila över i ett martiniglas.
Toppa med mousserande vin och garnera med en apelsinklyfta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
720 g kalvytterfilé
4 st schalottenlök
3 st vitlöksklyftor
1 st kvist timjan
2 dl vitt vin
2 msk kalvfond
6 dl vatten
100 g ricottaost
50 g tomater, soltorkade
100 g wontonplattor
4 st plommontomater
1 ask babyspenat, ca 80g
4 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Bryn kalvytterfilé i panna med smör och rapsolja. Krydda rikligt med salt och svartpeppar.
Bryn kalvytterfilé i panna med smör och rapsolja. Krydda rikligt med salt och svartpeppar.
Fiska upp kalvfilén vid en innetemperatur på 58 grader.
Koka en smakrik buljong på skivad schalottenlök, vitlök, timjan, lagerblad, vitt vin, vatten och kalvfond.
Brässera köttet i buljongen.
Förväll tomaterna och lägg i iskallt vatten.
Skala, kärna ur och skär tomatköttet i fina halvmånar.
Blanda babyspenaten med tomatköttet och smaka upp med en god olivolja, salt och peppar.
Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda med ricottaosten
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Lägg ut wontonplattorna.
Tag en sked med ostfyllning på varje platta, fukta kanten med lite vatten.
Tryck ihop kanterna med tummen.
Gör 4 stycken per person, lägg de på mjölat papper.
Koka dem i rikligt med vatten cirka 2-3 minuter.
Skär portionsskivor av köttet. Lägg på tallriken med tomat och spenat samt raviolin.
Skeda över buljongen och servera direkt!
Antal: 8 stycken
Ingredienser:
8 skivor kavring eller danskt eller finskt rågbröd
Smör att bre med
ÄDELOSTKRÄM:
140 g ädelost, t.ex Kvibille special
2 dl vispgrädde
1 st granatäpple
Eventuellt 8 små salladsblad
Gör så här:
Ta ut rundlar ur brödskivorna (med utstansare eller ett uppochnervänt glas).
Bre dem med smör.
Riv eller smula ner ädelosten fint i grädden.
Vispa grädden tills den blir lagom fluffig, men inte grynig.
Låt stå i kylskåpet en stund.
Dela granatäpplet i fyra klyftor och pilla ur kärnorna.
Lägg en klick ostkräm på varje kanapé.
Toppa med granatäppelkärnorna.
Garnera eventuellt med små salladsblad.
Servera!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|