Direktlänk till inlägg 24 januari 2014
Antal: 1 brödkaka
Jäsning: ca 20 minuter, ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter + ca 5 minuter
Ingredienser:
1/4 paket jäst
2 dl mjölk
1½ dl vatten
3 msk rapsolja
½ msk salt
1 msk honung
1 msk torkad timjan
8-9 dl vetemjöl
25 g rumsvarmt smör
1 klyfta vitlök
3 msk rapsolja
½ msk flingsalt
Gärna en kvist färsk timjan
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och häll över fingervarm mjök och vatten (37 grader).
Blanda i olja, salt, honung, timjan och hälften av mjölet.
Klicka i det mjuka smöret och arbeta degen för hand eller i maskin.
Tillsätt resten av mjölet, men spara lite till utbakningen och fortsätt arbeta tills degen släpper från bunken.
Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt till en slät deg.
Kavla ut till en platta ca 25*30 sm och lägg i en bakplåtspappersklädd liten långpanna.
Låt jäsa under bakdukk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör gropar i degen med fingret.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Ta ut brödet vänd det uppochned på en plåt, låt papperet sitta kvar och grädda ytterligare 5 minuter på undersidan.
Pressa vitlöken i oljan.
Ta ut och vänd brödet rätt.
Pensla på vitlöksoljan, strö över flingsalt och färsk timjan.
Servera brödet ljummet med extra olja att doppa bröden i.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|