Direktlänk till inlägg 17 mars 2014
Måndag:
Buljongkokt vitkål med kummin och korv: Skär bitar av en stor klyfta vitkål och 4 potatisar i klyftor. Fräs det i lite flytande margarin och häll över 1-1½ dl grönsaksbuljong. Smaksätt med salt och peppar och lite kummin. Strö över hackad persilja. Servera med stekt mager falukorv.
Tisdag:
Het soppa med palsternackor: Hetta upp lite margarin i en kastrull. Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minut. Skala och tärna ½ kg palsternackor. Lägg tärningarna i grytan, salta och peppra och häll på 7 dl grönsaksbuljong. Låt koka tills tärningarna är mjuka, ca 20 minuter. Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät. Klicka lite lätt crème fraiche i soppan före serveringen.
Onsdag:
Gorgonzolapasta med tomatsallad: Fräs 1 pressad vitlök i lite smör, tillsätt 2 dl mjölk och 50 g gorgonzola. Låt osten smälta i mjölken. Tillsätt 1 dl matlagningsgrädde. Låt såsen koka samman 5-10 minuter. Tillsätt 2 msk hackad basilika. Koka pastan. Skiva 3-4 tomater och 1 rödlök. Blanda tomater, rödlök, 1 msk olja och lite salt.
Torsdag:
Röda färsbiffar: Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs. Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris. Stek biffarna gyllene i lite margarin. Servera med nykokt pasta.
Fredag (Långfredag, år 2008):
Lammgryta från Provence: Skär 500 g benfritt lammkött i små tärningar. Lägg dem i en gryta tillsammans med 1 hackad gul lök, 1 dl buljong, 1 msk vinäger, 2 msk soja, 1 tsk timjan. Sjud under lock på svag värme ca 45 minuter. Fräs 8-10 schalottenlökar och 4 vitlöksklyftor i lite smör och lägg dem i grytan när 5 minuter återstår av koktiden. Red av med 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten. Blanda i ½ dl grädde och koka upp igen. Smaka av.
Lördag (Påskafton, år 2008):
Laxtartar med senapssås, spenatpaj med valnötter, Kycklingköttbullar, äggroyal med rökt lax, löjromssill.
Söndag:
Rödtunga på grönsaksbädd.
Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja. Vaniljyoghurt och skivad banan. Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...
Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|