Alla inlägg under mars 2014
Antal: 6-8 bufféportioner
Ingredienser:
Ca 1/4 rödkålshuvud
1 äpple
1 morot
2 dl turkisk yoghurt eller lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
1-2 msk grovkornig skånsk senap
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Strimla rödkålen tunt, tärna äpplet riktigt smått och riv moroten.
Blanda yoghurt, majonnäs och senap i en skål och blanda ner kål, äpple och morot i yoghurten.
Smaka av med salt och peppar.
Vilken form av konservering det än är frågan om så måste råvaran vara den allra bästa.
Burkar, flaskor och krukor skall vara väldiskade och helst ursköljda med t.ex atamon.
Har man inte citronsyra hemma kan man använda vinsyra eller tvärtom, de ersätter varandra , men - ingenting kan ersätta natriumbensoat som är ett konserveringsämne.
Den färdiga marmeladen, sylten, saften skall fyllas i förvaringskärlet så fort det är färdigt och så högt i burken respektive flaskan det bara är möjligt.
Antal: 6 bufféportioner
Ingredienser:
1 pkt 5-minuterssill
1 ask smörgåskrasse
1 knippe finhackad dill
1½ dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 dl röd stenbitsrom
Salt
Nymalen vitpeppar
Gör så här:
Skölj sillfiléerna i iskallt vatten och skär dem i 2 cm breda bitar.
Skär bort rotsystemet på krassen och skölj de fina topparna.
Mixa hälften av krassen och hälften av dillen med en ½ dl gräddfil till en grön, slät kräm.
Vispa i resterande gräddfil, krasse, dill, majonnäs och stenbitsrom.
Vänd i sillbitarna och smaka av med salt och peppar.
Låt dra minst några timmar innan servering.
Förvara i en lufttät burk i kylen, högst 4-5 dygn.
Ingredienser:
1 kg krusbär, 2 liter
1 dl vatten
700 g socker, 8 dl
1 rågat krm natriumbensoat
2 krm citronsyra
Gör så här:
Rensa och snoppa bären, skölj dem.
Lägg i syltgrytan, sätt till vattnet och koka bären 5 minuter.
Rör ner sockret och koka ytterligare 15 minuter.
Rör inte men skaka grytan då och då för jämn upphettning.
Tag grytan från plattan, skumma väl och tillsätt bensoat och citronsyra utrört i lite varm sylt.
Ös upp i varma väl rengjorda burkar och sätt på lock.
Mängd: 3 dl
Ingredienser:
2 dl sojamjölk
2 kiwi
1 dl färska eller djupfrysta jordgubbar
3/4 dl flagad mandel
Isbitar
Gör så här:
Lägg alla ingredienserna i en mixer eller matberedare.
Tillsätt några isbitar om du använder färska istället för djupfrysta jordgubbar.
Mixa till en slät smoothie och häll upp i ett glas.
Garnera eventuellt med lite flagad mandel.
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g smör
3 dl mjöl
½ dl socker
3-4 dl bär + ev. socker
Ev. 1-2 msk potatismjöl
Gör så här:
Nyp ihop smör, mjöl och socker till en grynig massa.
Smörj en ugnsfast form och bred ut bären, blanda med lite socker om det är mindre söta bär.
Är bären "blöta" kan du blanda dem med en sked potatismjöl.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
Servera med vispgrädde spetsad med vanilj, glass eller klassisk vaniljsås.
Grundreceptet kan varieras genom att byta ut hälften av mjölet mot havregryn, tillsätt ev. någon sked solrosfrön, ringla lite sirap över pajen för en knäckig smak, eller hacka nötter eller mandel och strö över.
Goda kombinationer på pajen är tex. rabarber/jordgubb eller krusbär/blåbär.
Antal: ca 20 stycken
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2-3 msk kallt starkt kaffe
Garnering:
Kokosflingor
Gör så här:
Rör matfett, socker och vaniljsocker ljust och poröst.
Arbeta in kakao, havregryn och kaffe.
Rör till en jämn smet.
Forma smeten till små runda bollar och rulla dem i kokosflingor.
Förvara kakorna kallt.
Bär som man handplockar själv behöver i regel inte sköljas.
Däremot, syltas, saftas eller frysas in samma dag.
Använd bara fräscha bär, den som rensar stenhårt minskar risken för jäsning och mögel.
Sylten kan mögla om sockermängden är för liten, bären är av mindre bra kvalitet, burkar och redskap inte blivit ordentligt rengjorda eller om burkarna inte fyllts tillräckligt snabbt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|