Alla inlägg under mars 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g fläskfilé
2 msk olja
3 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk (400 g)
2 msk smulade torkade limeblad
2 msk fisksås
1 msk sesamolja
1 paket äggnudlar
Limeklyftor
Gör så här:
Skiva fläskfilén i tunna skivor.
Hetta upp oljan i en panna och låt currypastan fräsa någon minut, tillsätt köttet.
Rör runt i panna tills köttet är genomstekt.
Tillsätt kokosmjölk, limeblad, fisksås och olja.
Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.
Servera med nudlar och en klyfta lime.
Antal: 16 bitar
Ugn: 200 grader, 8 minuter
Ingredienser:
250 g kyld smördeg
1 st äggula
1 msk sesamfrön
1 dl crème fraîche
2 msk senap
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad dill
150 g kallrökt lax
Inlagda senapsfrön:
4 msk senapsfrö gula och bruna
1 dl vatten
½ dl äppelcidervinäger
½ dl strösocker
½ tsk salt
Garnera med:
krasse
Gör så här:
Inlagda senapsfrön:
Koka upp vatten, vinäger, socker och salt och lägg i senapsfrö.
Småkoka i 40 minuter och låt kallna.
Rulla ut smördegen och skär den i 16 lika stora bitar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med äggula.
Strö över sesamfrön och grädda i 8 minuter tills de fått fin färg.
Blanda crème fraiche med senapssorterna och dill.
Bred på smördegsbitarna och toppa med lax, senapsfrö och krasse.
Servera direkt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g färska eller tinade frysta spättafiléer
1 tsk salt
Panering:
1 ägg
3/4-1 dl ströbröd
Stekning:
Smör
2-3 tsk curry
1 krm paprikapulver
1-2 dl crème fraiche
Ca 150 g skalade räkor
Klippt persilja
Citron
Gör så här:
Fräs purjolöken i smör.
Tillsätt curry och paprika.
Häll i crème fraiche.
Håll såsen varm.
Salta fiskfiléerna.
Vänd dem i uppvispad ägg och sedan i ströbröd.
Stek fisken i smör på medelstark värme, ca 2-3 minuter på var sida.
Lägg räkorna i såsen och värm den utan att låta den koka.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1 kiwi
½ lime
1 dl sojamjölk
Isbit
Gör så här:
Pressa saften ur kiwin och limen.
Mixa allt till en läcker smoothie tillsammans med sojamjölken och en isbit.
Antal: 6-8 personer
Ugn: 150 grader
Ingredienser:
Ca 1½ kg lammstek
2 msk flytande honung
1 skivade citron
1 kvist färsk rosmarin
Marinad:
Skal och saft av 1 citron
2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Gör så här:
Lägg steken i en tät plastpåse.
Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll i plastpåsen.
Blanda runt och lägg in i kylen minst ett par timmar, gärna ett dygn.
Vänd någon gång.
Sätt ugnen på 150 grader.
Ta steken ur plastpåsen och lägg på ett ugnsfast fat.
Ringla över honung och täck steken med citronskivor och färsk rosmarin.
Sätt in i ugnens nedre del och stick in en stektermometer där steken är som tjockast.
Stek tills innertemperaturen är 65 grader.
Ingredienser:
1 kg små druvgurkor (ca 8 cm långa gröna gurkor)
10-12 dillkronor
10-12 vinbärsblad
Lag:
1 liter vatten
½ dl salt
2 tsk socker
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skölj gurkorna väl och pricka dem.
Skölj blad och dillkronor.
Blanda lagen och rör den tills salt och socker löst sig helt.
Varva gurkor, blad och dill i en stor kruka eller glasburk.
Slå över lagen.
Sätt på lock och låt stå kallt, efter 3-4 dagar är gurkorna färdiga att ätas.
Gör inga stora satser per gång, dessa gurkor är inte lika hållbara som vanlig saltgurka.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, innertemperatur 70 grader
Ingredienser:
800 g kycklingfilé
salt och peppar
1 msk smör
Marinad 1:
1 msk soja
2 msk rapsolja
1 st vitlöksklyfta
2 msk sweet chilisås
Marinad 2:
1 dl olivolja
1 msk kycklingfond
1 msk flytande honung
1 st citron pressad saft
4 st salladslökar
salt och peppar
0.5 kruka basilika
Servera med:
sockerärter
Gör så här:
Marinad 1:
Blanda samman soja, olja, pressad vitlök och sweet chilisås i en plastpåse.
Lägg i kycklingen och knyt påsen.
Marinera i 2 timmar i kyl eller över natten.
Vänd påsen någon gång.
Torka av filéerna och krydda med salt och peppar.
Bryn runt om i smör i stekpanna.
Tillaga klart i ugn tills innertemperaturen är 70°.
Låt kycklingen vila i 15 minuter.
Marinad 2:
Blanda samman olja, fond, honung och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar.
Skiva kycklingen och lägg upp på ett fat.
Skeda över marinad 2 och toppa med strimlad salladslök och basilika.
Täck över och låt stå minst 20 minuter innan servering.
Servera med sockerärter.
Lägg gärna kycklingfilén i marinaden kvällen före så den hinner suga upp alla goda smaker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g blandfärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 liten grön paprika
1 liten gul paprika
1 liten orange paprika
1 morot
1½ dl köttbuljong
4 msk tomatpuré
1 msk fransk senap
2 krm paprikapulver
1-2 tsk sambal oelek
1-2 msk kinesisk soja
Salt
Gör så här:
Lägg färsen i en kall panna och låt den brynas i eget fett.
Hacka lök och vitlök.
Strimla paprikor och riv moroten grovt.
Lägg lök, paprika och morot i pannan med färs och häll över buljong.
Rör ner tomatpuré och fransk senap.
Smaksätt med paprika, sambal oelek, soja och salt.
Låt puttra ca 10 minuter.
Servera med pasta, ris och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|