Alla inlägg under mars 2014
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1 persika
1 granatäpple
Isbitar
Gör så här:
Ta ut stenen ur persikan och skala granatäpplet.
Pressa båda frukterna till juice och mixa juicen med 2-3 isbitar.
Antal: 8-10 bitar
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 ägg
Tryffel:
1½ dl vispgrädde
2 msk smör
200 g hackad mjölkchoklad
(ev 1 msk whisky för vuxnare smak)
Gör så här:
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Knäck i äggen och häll i smöret.
Rör till en tjock, slät kräm.
Smörj och bröa en form, häll i smeten och grädde i 175 grader i knappt 20 minuter.
Koka upp grädde och smör och ta kastrullen från värmen.
Lägg i chokladen och rör tills den smält.
Ställ tryffeln i kylen ca 1 timme så att den tjocknar.
Bred den kalla tryffeln på den kalla kakan.
Ingredienser:
1 kg frostnupna slånbär, 2 liter
5 dl kokande vatten
500-600 g socker, 6-7 dl/liter avrunnen saft
½ tsk natriumbensoat/liter saft
Gör så här:
Rensa och krossa bären lite lätt (med mortelstöten), lägg dem i en bunke och slå över vattnet.
Täck och ställ kallt över natten.
Sila ifrån saften, koka upp och häll den åter kokande över bären.
Täck och ställ kallt över natten.
Upprepa tre gånger med ett dygn mellan varje.
Låt bären självrinna genom silduken, urvriden i hett vatten.
Mät saften, koka upp den och rör ner sockret.
Koka upp ännu en gång.
Rör i bensoatet utrört i lite het saft och slå upp i väl rengjorda varma flaskor, tillslut väl.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, 30 minuter
Ingredienser:
1 kg delikatesspotatis
2 msk olja gärna oliv
salt och peppar
250 g sparris
10 st rädisor
Vinägrett:
½ st äpple
2 msk pressad citronsaft
2 msk olja gärna raps
1 msk vatten
½ dl hackad persilja
Gör så här:
Tvätta och dela potatisen i bitar.
Blanda med olja, salt och peppar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugn i 30 minuter.
Bryt av nedersta biten på sparrisen och släng.
Koka sparrisen i ett par minuter och spola den i kallt vatten.
Ansa, tvätta och dela rädisorna i bitar.
Blanda potatis, sparris och rädisor.
Vinägrett:
Kärna ur och hacka äpplet fint.
Blanda med citronsaft, olja, vatten och persilja.
Smaka av med salt och peppar och blanda med potatisen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 sats köttfärssås
1 burk kidneybönor
1 burk majs
1 paprika
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
1-2 vitlöksklyftor
Taco Tubs, tacoskal eller tortilla
Avokadosås:
1 avokado
1 dl crème fraiche
1 tsk pressad citronsaft
Salt
Gör så här:
Börja med avokadosåsen.
Mosa avokadoköttet tillsammans med crème fraiche.
Smaka av med pressad citronsaft och salt.
Gör köttfärssåsen men uteslut oregano och basilika.
Tillsätt istället paprikapulver, spiskummin och pressad vitlök.
Kärna ur och tärna paprikan.
Låt bönor och majs rinna av.
Rör ner det i köttfärssåsen och låt den puttra några minuter.
Bjud köttfärssåsen tillsammans med avokadosås och tex taco tubs.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g laxfilé
1 ägg
1 dl vispgrädde
3/4 tsk salt
1 krm cayennepeppar eller chilipulver
Sås:
3 schalottenlökar eller 1 gul lök
Olivolja att steka i
3½ dl vitt vin
½ fisk- eller hönsbuljongtärning
1 tsk vetemjöl + ½ dl vispgrädde
1 dl vispgrädde
Salt
Ev cayennepeppar
Gör så här:
Kör laxfilén i en matberedare eller använd stavmixer.
Tillsätt ägg, vispgrädde, salt och cayennepeppar och kör till en slät smet.
Hacka löken till såsen och fräs den i olja i en gryta.
Häll på vitt vin och buljongtärning och låt det koka ihop i några minuter.
Forma smeten till queneller med hjälp av två dessertskedar som doppas i kallt vatten mellan varje quenell.
Lägg dem i skyn allteftersom och låt dem koka några minuter.
Ta upp efterhand de är klara och håll dem varma.
Sila skyn och släng löken.
Häll skyn i en kastrull.
Blanda vetemjöl och vispgrädde till en redning och tillsätt den samtidigt som du rör.
Låt såsen koka i 5 minuter och avsluta med att röra ner resten av grädden och smaka av med salt och eventuellt cayenne.
Servera quenellerna i såsen, med pressad potatis till och ångkokad savoykål.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
500 g benfri kassler
800 g palsternackor
4 tomater
Salt
Sås:
3 1/4 dl mjölk
2 msk vetemjöl
125 g pepparrotsost
50 g ädelost
Gör så här:
Skala och skiva palsternackorna och koka dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
Häll bort vattnet och låt palsternackorna rinna av.
Häll mjölken i en kastrull, vispa ner mjölet och vispa det klimpfritt.
Låt koka under fortsatt omrörning ca 3 minuter på svag värme.
Ta kastrullen från värmen och rör ner de båda ostsorterna tills osten har smält.
Lägg palsternackorna på smort eldfast fat.
Skär kasslern i skivor och lägg dem ovanpå.
Ställ tomaterna bredvid och skär ett kryss i varje tomat.
Fördela såsen över kasslern och palsternackorna.
Salta tomaterna lätt.
Gratinera mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
Strö över lite persilja.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|