Alla inlägg under mars 2014

Av Maria - 28 mars 2014 16:15




Mängd: 2 dl


Ingredienser:
1 persika

1 granatäpple

Isbitar


Gör så här:
Ta ut stenen ur persikan och skala granatäpplet.

Pressa båda frukterna till juice och mixa juicen med 2-3 isbitar.




Av Maria - 28 mars 2014 11:45

Antal: 8-10 bitar

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:
150 g smör

3 dl socker

1 dl kakao

1 krm salt

2 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

2 ägg


Tryffel:

1½ dl vispgrädde

2 msk smör

200 g hackad mjölkchoklad

(ev 1 msk whisky för vuxnare smak)


Gör så här:

Smält smöret.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Knäck i äggen och häll i smöret.

Rör till en tjock, slät kräm.

Smörj och bröa en form, häll i smeten och grädde i 175 grader i knappt 20 minuter.


Koka upp grädde och smör och ta kastrullen från värmen.

Lägg i chokladen och rör tills den smält.

Ställ tryffeln i kylen ca 1 timme så att den tjocknar.

Bred den kalla tryffeln på den kalla kakan.

Av Maria - 28 mars 2014 10:30




Ingredienser:

1 kg frostnupna slånbär, 2 liter

5 dl kokande vatten

500-600 g socker, 6-7 dl/liter avrunnen saft

½ tsk natriumbensoat/liter saft


Gör så här:
Rensa och krossa bären lite lätt (med mortelstöten), lägg dem i en bunke och slå över vattnet.

Täck och ställ kallt över natten.

Sila ifrån saften, koka upp och häll den åter kokande över bären.

Täck och ställ kallt över natten.

Upprepa tre gånger med ett dygn mellan varje.

Låt bären självrinna genom silduken, urvriden i hett vatten.

Mät saften, koka upp den och rör ner sockret.

Koka upp ännu en gång.

Rör i bensoatet utrört i lite het saft och slå upp i väl rengjorda varma flaskor, tillslut väl.




Av Maria - 28 mars 2014 08:00




Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, 30 minuter


Ingredienser:

1 kg delikatesspotatis
2 msk olja gärna oliv
salt och peppar
250 g sparris
10 st rädisor


Vinägrett:

½ st äpple
2 msk pressad citronsaft
2 msk olja gärna raps
1 msk vatten
½ dl hackad persilja

 

Gör så här:

Tvätta och dela potatisen i bitar.

Blanda med olja, salt och peppar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Rosta i ugn i 30 minuter.

Bryt av nedersta biten på sparrisen och släng.

Koka sparrisen i ett par minuter och spola den i kallt vatten.

Ansa, tvätta och dela rädisorna i bitar.

Blanda potatis, sparris och rädisor.


Vinägrett:

Kärna ur och hacka äpplet fint.

Blanda med citronsaft, olja, vatten och persilja.

Smaka av med salt och peppar och blanda med potatisen.




Av Maria - 27 mars 2014 19:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 sats köttfärssås

1 burk kidneybönor

1 burk majs

1 paprika

2 tsk spiskummin

1 msk paprikapulver

1-2 vitlöksklyftor

Taco Tubs, tacoskal eller tortilla


Avokadosås:

1 avokado

1 dl crème fraiche

1 tsk pressad citronsaft

Salt


Gör så här:
Börja med avokadosåsen.

Mosa avokadoköttet tillsammans med crème fraiche.

Smaka av med pressad citronsaft och salt.

Gör köttfärssåsen men uteslut oregano och basilika.

Tillsätt istället paprikapulver, spiskummin och pressad vitlök.

Kärna ur och tärna paprikan.

Låt bönor och majs rinna av.

Rör ner det i köttfärssåsen och låt den puttra några minuter.

Bjud köttfärssåsen tillsammans med avokadosås och tex taco tubs.




Av Maria - 27 mars 2014 11:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g laxfilé

1 ägg

1 dl vispgrädde

3/4 tsk salt

1 krm cayennepeppar eller chilipulver


Sås:

3 schalottenlökar eller 1 gul lök

Olivolja att steka i

3½ dl vitt vin

½ fisk- eller hönsbuljongtärning

1 tsk vetemjöl + ½ dl vispgrädde

1 dl vispgrädde

Salt

Ev cayennepeppar


Gör så här:

Kör laxfilén i en matberedare eller använd stavmixer.

Tillsätt ägg, vispgrädde, salt och cayennepeppar och kör till en slät smet.

Hacka löken till såsen och fräs den i olja i en gryta.

Häll på vitt vin och buljongtärning och låt det koka ihop i några minuter.

Forma smeten till queneller med hjälp av två dessertskedar som doppas i kallt vatten mellan varje quenell.

Lägg dem i skyn allteftersom och låt dem koka några minuter.

Ta upp efterhand de är klara och håll dem varma.

Sila skyn och släng löken.

Häll skyn i en kastrull.

Blanda vetemjöl och vispgrädde till en redning och tillsätt den samtidigt som du rör.

Låt såsen koka i 5 minuter och avsluta med att röra ner resten av grädden och smaka av med salt och eventuellt cayenne.

Servera quenellerna i såsen, med pressad potatis till och ångkokad savoykål.




Av Maria - 27 mars 2014 11:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

500 g benfri kassler

800 g palsternackor

4 tomater

Salt


Sås:

3 1/4 dl mjölk

2 msk vetemjöl

125 g pepparrotsost

50 g ädelost


Gör så här:

Skala och skiva palsternackorna och koka dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter.

Häll bort vattnet och låt palsternackorna rinna av.

Häll mjölken i en kastrull, vispa ner mjölet och vispa det klimpfritt.

Låt koka under fortsatt omrörning ca 3 minuter på svag värme.

Ta kastrullen från värmen och rör ner de båda ostsorterna tills osten har smält.

Lägg palsternackorna på smort eldfast fat.

Skär kasslern i skivor och lägg dem ovanpå.

Ställ tomaterna bredvid och skär ett kryss i varje tomat.

Fördela såsen över kasslern och palsternackorna.

Salta tomaterna lätt.

Gratinera mitt i ugnen ca 15-20 minuter.

Strö över lite persilja.

Av Maria - 27 mars 2014 08:00




Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1 dl persilja
½ dl basilika
½ dl olja
2 dl crème fraîche
2 dl turkisk yoghurt
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar
 
Gör så här:
Mixa persilja, basilika och olja till en grön olja.
Blanda med crème fraiche och yoghurt.
Blanda i riven vitlök och smaka av med salt och peppar.



Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards