Alla inlägg under mars 2014

Av Maria - 26 mars 2014 10:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

1 förpackning fryst smördeg


Fyllning:

150 g bacon

200 g skivade champinjoner

1 strimlad purjolök

1 kg räkor som skalas

1-2 dl crème fraiche

Curry, dragon eller paprikapulver


Pensling:

Ägg


Gör så här:

Klipp baconen i små bitar och bryn det tillsammans med svampen och purjolöken.

Blanda ner crème fraiche och låt det sjuda några minuter.

Smaka av med valfri krydda och ev. lite salt.

Blanda ner räkorna, men låt det inte koka då blir räkorna sega.

Låt röran svalna.

Lägg 2 smördegsplattor lite omlott och kavla ut dem till en platta, ca 20*20 cm.

Spara en kant runtom, som penslas med ägg.

Lägg på fyllningen innanför kanten.

Kavla ut ytterligare 3 plattor, lite omlott, till en något större platta.

Lägg den över fyllningen och tryck till kanterna med en gaffel.

Lägg pirogen på en bakpappersklädd plåt och pensla med ägg.

Nagga.

Hit går rätten att förbereda.

Grädda i ca 15-20 minuter mitt i ugnen tills pirogen fått fin färg och är genomgräddad.

Grönsallad är godast till, med bara lite pressad citron över.

ANNONS
Av Maria - 26 mars 2014 05:45




Mängd: 3 dl


Ingredienser:

1 medelstort salladshuvud, 200 g

1 stort päron

2 kiwi

Isbitar


Gör så här:
Pressa samtliga ingredienser till juice och servera med isbitar och gärna också med citronskiva.




ANNONS
Av Maria - 25 mars 2014 16:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl majonnäs

2 tsk pressad apelsinsaft

2 tsk pressad limesaft

1 tsk riven apelsinskal

1 msk riven färsk ingefära


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till majonnäs i en skål.

Garnera gärna med lite extra apelsinskal.




Av Maria - 25 mars 2014 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Ca 500 g magert benfritt fläskkött av bog eller skinka i tunna skivor

1 syrligt äpple

Salt

Peppar

1½ tsk curry

1½ dl vatten

1 dl crème fraiche

Mjöl + vatten till redning


Gör så här:

Lägg ut köttskivorna bredvid varandra.

Salta, peppra och strö curry över dem.

Skala och kärna ur äpplet.

Skär det i klyftor och fördela äppelklyftorna på köttet.

Rulla ihop och fäst varje rulle med tandpetare.

Bryn lite smör i en stekpanna.

Bryn rulladerna gyllenbruna runt om.

Späd med vatten och låt dem eftersteka under lock på svag värme ca 20 minuter.

Ta upp rulladerna och vispa ner crème fraiche.

Låt såsen koka upp.

Rör ut lite mjöl med vatten till redning och vispa ner det i såsen.

Låt såsen koka några minuter.

Smaka av.

Ta bort tandpetarna och låt rulladerna bli genomvarma i såsen.

Brynt potatis smakar bra till.

Av Maria - 25 mars 2014 13:30




Mängd: ca 3 kg marmelad


Ingredienser:
5 apelsiner

2 citroner

12 dl vatten

1,7 kg socker (ca 2 liter)

2 tsk citronsyra


Gör så här:
Borsta frukterna rena i varmt vatten.

Dela dem i fyra klyftor.

Skär klyftorna i tunna skivor.

Ta vara på alla kärnor och skaländar som knyts i en gasväv.

Lägg frukten och kärnknytet i en gryta.

Tillsätt vatten och koka frukten under lock ca 45 minuter tills den känns mjuk.

Rör ner sockret lite i taget och koka kraftigt under lock i ca 10-15 minuter.

Ta av grytan och ta upp kärnknytet.

Rör ner citronsyran.

Häll den färdiga marmeladen i rena, varma burkar.

Fyll dem upp till kanten.

Sätt på locket genast.

Förvara svalt.




Av Maria - 25 mars 2014 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g benfri högrev

1 msk vetemjöl

Ca 75 g bacon

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ dl tomatpuré

4 dl köttbuljong

2 tsk fransk senap

2 morötter

200 g champinjoner

1 dl crème fraiche

75 g smörgåsgurka

Salt

Peppar


Gör så här:
Skär köttet i tärningar, ca 2*2 cm.

Bryn det i lite smör runt om.

Ta upp köttet och lägg det i en gryta.

Salta och peppra.

Strö över mjölet och rör om.

Strimla bacon och fräs det.

Låt det rinna av på hushållspapper.

Lägg ner det i grytan.

Skala och hacka löken, ansa och skiva svampen.

Fräs lök och svamp i lite smör tills all vätska kokat in.

Lägg ner det i grytan.

Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, buljong och senap.

Låt grytan koka under lock på svag värme ca 40 minuter.


Skala och skär morötterna i tunna stavar.

Skär gurkorna i mindre bitar.

Lägg ner det i grytan.

Låt det sjuda ca 5 minuter.

Rör ner crème fraiche och smaka av.

Låt allt bli genomvarmt.

Bjud kokt ris till.

Av Maria - 25 mars 2014 05:45

Mängd: 3 dl


Ingredienser:
1 apelsin

½ citron

½ stor mango

100 g konserverade mandariner (avrunna)

Isbitar


Gör så här:

Pressa apelsin och citron till juice och mixa med mangon och mandarinerna.

Häll i glas med isbitar och garnera gärna med färsk basilika.

Av Maria - 24 mars 2014 08:15

Antal: 12 portioner

Ugn: 175 grader, 20 minuter


Ingredienser:

Botten:

100 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao


Mousse:

6 st gelatinblad
2 st passionsfrukter
250 g mango fryst, tinad
2 dl passionsfruktjuice
1 dl florsocker

4 dl vispgrädde


Gelé:

3 st gelatinblad
4 st passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice


Garnera med:

hallon
physalis
passionsfrukt
citronmeliss

 

Gör så här:

Botten:

Smält smöret.

Vispa samman smör och socker.

Vispa i äggen.

Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smeten.

Rör om tills allt är blandat.

Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter, med löstagbar botten.

Grädda i 20 minuter och låt svalna.

Mousse:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Dela och gröp ur passionsfrukterna.

Pressa fruktköttet genom en sil så kärnorna silas bort.

Mixa mangon till puré.

Koka upp ½ dl av passionsfruktjuicen och florsocker.

Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma lagen.

Rör i resten av juicen, de pressade passionsfruktköttet och mangopurén.

Vispa grädden och blanda i passionsfruktslagen.

Häll smeten över bottnen och ställ i kyl att stelna i minst 4 timmar.

Gelé:

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter.

Värm ½ dl av passionsfruktsjuicen.

Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma juicen.

Dela och gröp ur passionsfrukterna och rör ner i lagen tillsammans med resten av lagen.

Låt svalna och börja stelna lite innan den hälls över moussen.

Låt stelna i kyl ett par timmar.

Garnera med hallon, physalis, passionsfrukt och citronmeliss.


Tårtan behöver några timmar i kylskåpet så gör den gärna dagen före.

Tårtan är beräknad till 12-14 bitar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se