Alla inlägg under mars 2014
Mängd: ca 3 kg marmelad
Ingredienser:
5 apelsiner
2 citroner
12 dl vatten
1,7 kg socker (ca 2 liter)
2 tsk citronsyra
Gör så här:
Borsta frukterna rena i varmt vatten.
Dela dem i fyra klyftor.
Skär klyftorna i tunna skivor.
Ta vara på alla kärnor och skaländar som knyts i en gasväv.
Lägg frukten och kärnknytet i en gryta.
Tillsätt vatten och koka frukten under lock ca 45 minuter tills den känns mjuk.
Rör ner sockret lite i taget och koka kraftigt under lock i ca 10-15 minuter.
Ta av grytan och ta upp kärnknytet.
Rör ner citronsyran.
Häll den färdiga marmeladen i rena, varma burkar.
Fyll dem upp till kanten.
Sätt på locket genast.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g benfri högrev
1 msk vetemjöl
Ca 75 g bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatpuré
4 dl köttbuljong
2 tsk fransk senap
2 morötter
200 g champinjoner
1 dl crème fraiche
75 g smörgåsgurka
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär köttet i tärningar, ca 2*2 cm.
Bryn det i lite smör runt om.
Ta upp köttet och lägg det i en gryta.
Salta och peppra.
Strö över mjölet och rör om.
Strimla bacon och fräs det.
Låt det rinna av på hushållspapper.
Lägg ner det i grytan.
Skala och hacka löken, ansa och skiva svampen.
Fräs lök och svamp i lite smör tills all vätska kokat in.
Lägg ner det i grytan.
Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, buljong och senap.
Låt grytan koka under lock på svag värme ca 40 minuter.
Skala och skär morötterna i tunna stavar.
Skär gurkorna i mindre bitar.
Lägg ner det i grytan.
Låt det sjuda ca 5 minuter.
Rör ner crème fraiche och smaka av.
Låt allt bli genomvarmt.
Bjud kokt ris till.
Mängd: 3 dl
Ingredienser:
1 apelsin
½ citron
½ stor mango
100 g konserverade mandariner (avrunna)
Isbitar
Gör så här:
Pressa apelsin och citron till juice och mixa med mangon och mandarinerna.
Häll i glas med isbitar och garnera gärna med färsk basilika.
Antal: 12 portioner
Ugn: 175 grader, 20 minuter
Ingredienser:
Botten:
100 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
Mousse:
6 st gelatinblad
2 st passionsfrukter
250 g mango fryst, tinad
2 dl passionsfruktjuice
1 dl florsocker
4 dl vispgrädde
Gelé:
3 st gelatinblad
4 st passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice
Garnera med:
hallon
physalis
passionsfrukt
citronmeliss
Gör så här:
Botten:
Smält smöret.
Vispa samman smör och socker.
Vispa i äggen.
Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smeten.
Rör om tills allt är blandat.
Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
Grädda i 20 minuter och låt svalna.
Mousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Dela och gröp ur passionsfrukterna.
Pressa fruktköttet genom en sil så kärnorna silas bort.
Mixa mangon till puré.
Koka upp ½ dl av passionsfruktjuicen och florsocker.
Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma lagen.
Rör i resten av juicen, de pressade passionsfruktköttet och mangopurén.
Vispa grädden och blanda i passionsfruktslagen.
Häll smeten över bottnen och ställ i kyl att stelna i minst 4 timmar.
Gelé:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter.
Värm ½ dl av passionsfruktsjuicen.
Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma juicen.
Dela och gröp ur passionsfrukterna och rör ner i lagen tillsammans med resten av lagen.
Låt svalna och börja stelna lite innan den hälls över moussen.
Låt stelna i kyl ett par timmar.
Garnera med hallon, physalis, passionsfrukt och citronmeliss.
Tårtan behöver några timmar i kylskåpet så gör den gärna dagen före.
Tårtan är beräknad till 12-14 bitar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|