Alla inlägg under mars 2014

Av Maria - 25 mars 2014 13:30




Mängd: ca 3 kg marmelad


Ingredienser:
5 apelsiner

2 citroner

12 dl vatten

1,7 kg socker (ca 2 liter)

2 tsk citronsyra


Gör så här:
Borsta frukterna rena i varmt vatten.

Dela dem i fyra klyftor.

Skär klyftorna i tunna skivor.

Ta vara på alla kärnor och skaländar som knyts i en gasväv.

Lägg frukten och kärnknytet i en gryta.

Tillsätt vatten och koka frukten under lock ca 45 minuter tills den känns mjuk.

Rör ner sockret lite i taget och koka kraftigt under lock i ca 10-15 minuter.

Ta av grytan och ta upp kärnknytet.

Rör ner citronsyran.

Häll den färdiga marmeladen i rena, varma burkar.

Fyll dem upp till kanten.

Sätt på locket genast.

Förvara svalt.




Av Maria - 25 mars 2014 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g benfri högrev

1 msk vetemjöl

Ca 75 g bacon

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ dl tomatpuré

4 dl köttbuljong

2 tsk fransk senap

2 morötter

200 g champinjoner

1 dl crème fraiche

75 g smörgåsgurka

Salt

Peppar


Gör så här:
Skär köttet i tärningar, ca 2*2 cm.

Bryn det i lite smör runt om.

Ta upp köttet och lägg det i en gryta.

Salta och peppra.

Strö över mjölet och rör om.

Strimla bacon och fräs det.

Låt det rinna av på hushållspapper.

Lägg ner det i grytan.

Skala och hacka löken, ansa och skiva svampen.

Fräs lök och svamp i lite smör tills all vätska kokat in.

Lägg ner det i grytan.

Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, buljong och senap.

Låt grytan koka under lock på svag värme ca 40 minuter.


Skala och skär morötterna i tunna stavar.

Skär gurkorna i mindre bitar.

Lägg ner det i grytan.

Låt det sjuda ca 5 minuter.

Rör ner crème fraiche och smaka av.

Låt allt bli genomvarmt.

Bjud kokt ris till.

Av Maria - 25 mars 2014 05:45

Mängd: 3 dl


Ingredienser:
1 apelsin

½ citron

½ stor mango

100 g konserverade mandariner (avrunna)

Isbitar


Gör så här:

Pressa apelsin och citron till juice och mixa med mangon och mandarinerna.

Häll i glas med isbitar och garnera gärna med färsk basilika.

Av Maria - 24 mars 2014 08:15

Antal: 12 portioner

Ugn: 175 grader, 20 minuter


Ingredienser:

Botten:

100 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao


Mousse:

6 st gelatinblad
2 st passionsfrukter
250 g mango fryst, tinad
2 dl passionsfruktjuice
1 dl florsocker

4 dl vispgrädde


Gelé:

3 st gelatinblad
4 st passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice


Garnera med:

hallon
physalis
passionsfrukt
citronmeliss

 

Gör så här:

Botten:

Smält smöret.

Vispa samman smör och socker.

Vispa i äggen.

Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smeten.

Rör om tills allt är blandat.

Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter, med löstagbar botten.

Grädda i 20 minuter och låt svalna.

Mousse:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Dela och gröp ur passionsfrukterna.

Pressa fruktköttet genom en sil så kärnorna silas bort.

Mixa mangon till puré.

Koka upp ½ dl av passionsfruktjuicen och florsocker.

Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma lagen.

Rör i resten av juicen, de pressade passionsfruktköttet och mangopurén.

Vispa grädden och blanda i passionsfruktslagen.

Häll smeten över bottnen och ställ i kyl att stelna i minst 4 timmar.

Gelé:

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter.

Värm ½ dl av passionsfruktsjuicen.

Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma juicen.

Dela och gröp ur passionsfrukterna och rör ner i lagen tillsammans med resten av lagen.

Låt svalna och börja stelna lite innan den hälls över moussen.

Låt stelna i kyl ett par timmar.

Garnera med hallon, physalis, passionsfrukt och citronmeliss.


Tårtan behöver några timmar i kylskåpet så gör den gärna dagen före.

Tårtan är beräknad till 12-14 bitar.

4

Av Maria - 24 mars 2014 06:15

3

Av Maria - 24 mars 2014 06:15

2

Av Maria - 24 mars 2014 06:15

1

Av Maria - 24 mars 2014 06:00

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards