Alla inlägg under mars 2014
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 liter vatten
1 bit kanel
½ kkp röda sagogryn
1-1½ kkp krossocker
1 kkp russin
1½ kkp sur lingonsaft
Gör så här:
Vattnet kokas upp med kanelen, sagogrynen sköljas och läggas i, likaså de rensade och sköljda russinen.
Sockret och saften tillsättas, och soppan får koka, tills grynen äro klara.
Soppan avsmakas och serveras med skorpor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
4 fläskkotletter, ca 600 g
Salt
Peppar
1-2 msk smör
Gratängsås:
2 dl vatten
½ dl grädde
3 msk koncentrerad apelsinjuice
2 msk vetemjöl
½ buljongtärning
2 tsk smulad basilika
Gratinering:
1 dl mandelflagor
1 dl riven ost
Gör så här:
Bryn kotletterna gyllenbruna på båda sidor.
Salta, peppra och lägg dem i en ugnssäker form.
Vispa samman alla ingredienserna till såsen.
Låt den koka upp under vispning.
Sjud i 4-5 minuter, smaka av.
Häll såsen över kotletterna och strö över mandel och ost.
Gratinera i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.
Mängd: 2½ dl
Ingredienser:
1/4 ananas, ca 100 g
½ liten grapefrukt
½ stor banan
Gör så här:
Pressa ananasen och grapefrukten till juice och mixa den tillsammans med bananen.
Saft kan kokas på flera sorters bär eller en enda.
Som i all konservering använd bara de bästa råvarorna.
Fyll flaskorna snabbt och så högt upp som möjligt.
Socker är lika viktigt för lyckad saft som fina bär, det ger vacker färg och bättre smak.
Saft kan vara rårörd, kokt eller ångad.
Den rårörda har en renare bärsmak men bör helst förvaras i frysen.
Ångad saft blir också härligt koncentrerad.
Saften jäser på grund av dåliga inslag i råvaran, för lång koktid, dåligt rengjorda flaskor eller för varm förvaringsplats.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 12-15 minuter
Ingredienser:
500 g nöt- eller lammfärs
2 äggulor
Salt
Peppar
2 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
1½ dl mellangrädde
Smör
Svampstuvning:
200 g förvälld hackad svamp
2 msk smör
3 dl vispgrädde
1/4 tsk salt
1 msk sherry (kan uteslutas)
4 portioner potatismos
Gör så här:
Blanda färsen med äggulor, salt, peppar, senap och vitlök.
Späd med grädden, lite i taget och blanda till en jämn färs.
Forma 8 platta biffar och stek dem i smör, ca 3 minuter på var sida.
Lägg biffarna på ett ugnssäkert fat.
Fräs svampen i smör tills det "knäpper" i den.
Häll i grädden och sjud sakta tills stuvningen är lagom tjock.
Rör ibland.
Smaka av med salt och tillsätt eventuellt lite sherry.
Spritsa potatismoset runt kanten på biffarna och lägg svampstuvningen i mitten.
Gratinera tills rätten är genomvarm och moset fått fin färg, ca 12-15 minuter.
Servera med sallad, gurka och tomater.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 kkp vita sagogryn
2 liter vatten
½ citron
1 kkp russin
2 äggulor
4-5 msk socker
1½ dl vin
Gör så här:
Sagogrynen sköljas och sättas på med vatten och citronskal.
Russinen sköljas och kokas för sig i en kastrull och hällas i soppan, då grynen äro klara.
Äggulorna, sockret, citronsaften och vinet vispas väl tillsammans i soppskålen och soppan hälles i under stark vispning, varefter den avsmakas.
Servera med skorpor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g blandfärs
2½ msk ströbröd
1 dl mjölk
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
½ kruka basilika
Salt
Peppar
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl grönsaksbuljong
Salt
En nypa chilipeppar
Gör så här:
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla ca 10 minuter.
Hacka under tiden löken och basilikan.
Rör samman färs, ströbrödsblandning, lök, pressad vitlök, basilika, salt och peppar.
Forma till bollar, lite större än köttbullar.
Hacka löken till tomatsåsen.
Fräs smör tillsammans med 1 skivad vitlöksklyfta.
Fyll på med krossade tomater, buljong, salt och chilipeppar.
Lägg ner basilikabollarna och låt det sjuda 15-20 minuter.
Servera med pasta till.
Mängd: 3 dl
Ingredienser:
½ ananas, ca 215 g
1 dl kokosmjölk
1 dl sojamjölk
Isbitar
Gör så här:
Lägg alla ingredienserna i en mixer tillsmmans med några isbitar och mixa till en slät smoothie.
Garnera gärna med ananasblad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|