Alla inlägg under mars 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liten gul lök
5 dl förkokt het spelt
1 liter ljus buljong, t.ex kalvfond
1 kvist färsk rosmarin
Några kvistar färsk timjan
4-5 skivor bacon
250 g svamp
1 burk små skalade tomater eller ca 15 körsbärstomater
Gör så här:
Skala och hacka löken.
Blanda i en kastrull lök, spelt och buljong samt repad rosmarin och timjan.
Lägg också i några halverade körsbärstomater.
Sjud ca 20 minuter tills spelten är "al dente".
Skär fläsket i bitar och skiva eller dela svampen i bitar.
Stek i en panna, lägg i halverade tomater och stek tills fläsk och svamp fått färg och tomaterna är mjuka.
Lägg över i kastrullen med spelt och låt koka samman några minuter.
Servera genast, toppa gärna med lite färska örter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 1½ timme
Ingredienser:
Kyckling, ca 1 1/4 kg
2 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
5 potatisar
1 purjolök
Pensling:
1-2 msk smält smör
1 msk soja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk rosmarin eller dragon
Gör så här:
Ansa rotfrukter, potatis ock purjolök, skär allt i sockerbitsstora bitar.
Lägg lergrytan i vatten minst 15 minuter.
Lägg i rotfrukterna i botten på grytan.
Dela kycklingen i halvor eller i 4 portionsbitar.
Blanda smör, soja, salt och peppar, pensla kycklingen runt om med detta.
Strö rosmarin (dragon) på undersidan av bitarna.
Lägg dem överst i grytan med skinnet uppåt.
Sätt grytan nederst i kall ugn, sätt på ugnen på 175 grader, låt stå inne ca 1½ timme.
Servera sedan direkt ur grytan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g salsicciakorv
1 stor lök
Matfett
3 paprikor, blandade färger
300 g tagliatelle
2 msk god olivolja
125 g mozzarellaost
Svartpeppar
Gör så här:
Skär korvarna i slantar.
Skala och hacka löken.
Kärna ur och tärna paprikorna.
Fräs korv och lök i lite matfett tills löken är mjuk och glansig och korven har fått lite färg.
Tillsätt paprikorna och låt dem fräsa med tills de mjuknar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och ringla över olivolja.
Rör samman den nykokta pastan med korven och grönsaksfräset.
Dela osten i små bitar och strö över.
Krydda med nymalen svartpeppar.
Bjud gärna en sallad till.
Ingredienser:
1 kg hallon, 2 liter
½-3/4 liter kokt kallt vatten
500 g socker, 6 dl/liter avrunnen saft
1½ tsk citronsyra
1 rågar krm natriumbensoat
Gör så här:
Rensa hallonen, lägg i en bunke och mosa dem.
Slå på vattnet och citronsyran, rör om och täck.
Ställ svalt i 1 dygn.
Sila och mät upp saften, rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Tillsätt bensoatet utrört i lite saft och häll upp i väl rengjorda flaskor.
Tillslut dem eller frys i lämpliga förpackningar - utan bensoatet.
Mängd: 3 dl
Ingredienser:
1 dl torkade tranbär
Saften av ½ citron
1 stor banan
1 msk sesamfrön
2 msk grekisk yoghurt
2 dl helmjölk (eller mellanmjölk)
Gör så här:
Mixa tranbären och citronsaften tills bären är finfördelade.
Tillsätt banan och sesamfrön och mixa till slät puré.
Skrapa ner det som fastnar på glasets sidor.
Häll i yoghurt och mjölk och mixa till en skummande smoothie.
Garnera gärna med torkade tranbär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 liter nyplockad ramslök
2 msk smör
3 msk vetemjöl
Ca 8 dl hett vaten
2 örtbuljongtärningar
3 dl grädde
Salt
Grovmalen svartpeppar
4 msk klippt ramslök
Gör så här:
Skölj ramslöken och hacka den grovt.
Fräs bladen mjuka i smör i en kastrull.
Pudra över mjölet och rör om.
Slå på vattnet och smula ner buljongtärningarna.
Låt koka några minuter.
Mixa soppan slät med mixerstav.
Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan rykande varm med lite klippt ramslök över.
Ingredienser:
175 g naturell färskost
2 msk flytande honung
4 cl punsch
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna och vispa slätt.
Spritsa eller klicka en dutt kräm på varje kaka.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g benfri kassler
200 g skivade champinjoner
1-2 msk smör eller margarin
1 röd paprika
1 grön paprika
100 g ädelost
2 dl crème fraiche, gärna lätt
Ev. dill
Gör så här:
Fräs svampen i matfett tills det "knäpper" i den.
Strimla de ansade paprikorna och låt dem fräsa med en stund.
Smula ner osten, rör om och låt den smälta.
Blanda ner crème fraiche och låt grytan sjuda upp och bli genomvarm.
Servera med pasta, ris eller potatis.
Strö gärna över lite dill, det är gott.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|