Alla inlägg under mars 2014

Av Maria - 19 mars 2014 05:30

Ingredienser:

1 kg hallon, 2 liter

500 g socker, 6 dl

1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Rensa bären och varva dem med socker i en syltgryta.

Låt stå en halvtimme och safta sig.

Hetta långsamt upp bären och koka dem 10-15 minuter.

Rör inte med skaka grytan då och då för jämnare upphettning.

Sylten är klar när bären sjunker till botten.

Tag grytan från plattan, skumma väl och rör ner bensoatet utrört i lite het sylt.

Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock.

ANNONS
Av Maria - 18 mars 2014 15:45

Mängd: 3 dl


Ingredienser:

2 dl färska hallon

2 dl naturell yoghurt

1 dl sojamjölk


Gör så här:
Mixa hallon, yoghurt och sojamjölk till en slät smoothie.

Häll upp i ett glas och ringla över lite yoghurt.

ANNONS
Av Maria - 18 mars 2014 13:30




Antal: 4-5 portioner


Ingredienser:

1½ påse katrinplommon

2-3 msk florsocker

75-80 g sötmandel


Fromage:

5 blad gelatin

1 stort ägg

3/4 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2½ dl vispgrädde


Garnering:
2½ dl vispgrädde

2 msk florsocker

2 msk kakao

50 g mörk chokladkaka


Gör så här:

Lägg plommonen i skål eller burk och slå på så mycket kokande vatten att det täcker frukten.

Täck och låt stå till nästa dag.

Skålla, skala och hacka grovt.

Lägg plommonen på serveringsfatet, forma dem till en lätt oval och strö över mandeln.


Blötlägg gelatinbladen enligt anvisning.

Vispa ägget luftigt med socker och vaniljsocker.

Krama ur gelatinbladen och smält dem i lite het grädde, låt svalna.

Vispa ner gelatinet i äggsmeten blanda väl och rör ner den till skum vispade grädden.

Ställ skålen svalt tills smeten börjar stelna och bred den i tjockt, slätt lager över plommonen.

Ställ kallt.


Vispa grädde och socker, täck fromagen, sikta över kakao och toppa med grovriven choklad.




Av Maria - 18 mars 2014 06:30

Ingredienser:

750 g hallon, 1½ liter

1 kg blåbär, 1½ liter

1 kg socker, 1,2 liter

1 rågat krm natriumbensoat


Gör så här:
Rensa bären och varva dem med socker i syltgrytan.

Ställ svalt över natten så att de saftar sig.

Hetta upp och koka försiktigt 15-20 minuter.

Rör inte med skaka grytan då och då för jämnare upphettning.

Sylten är färdig när bären sjunker i lagen.

Tag grytan från plattan, skumma väl och tillsätt bensoatet utrört i lite varm sylt.

Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock.

Av Maria - 18 mars 2014 06:15

Antal: 8-10 bitar

Ugn: 175 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:
150 g smält smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 dl mjöl

2 ägg


Glasyr:

2 dl florsocker

2 dl jordnötssmör (gärna crunchy)

1 dl hackade salta jordnötter


Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Rör i smör och ägg och blanda till en slät kräm.

Smöra och bröa en springform och häll i smeten.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 10-15 minuter (beroende på hur kladdig man vill ha kakan).


Blanda florsocker, jordnötssmör och hackade jordnötter till glasyren.

Späd eventuellt med lite vatten om smeten är för tjock.

Låt kakan svalna och bred på glasyren.

Riv gärna lite mörk choklad över innan serveringen.

Av Maria - 18 mars 2014 06:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ dl majsolja

300 g fryst majs

3 vitlöksklyftor

Ca ½ tsk sambal oelek

Ca 2 msk pressad citron

Salt


Gör så här:
Hetta upp hälften av oljan i en panna och rosta majskornen tills de blir gyllene.

Häll över i en mixerskål.

Tillsätt resten av oljan, pressad vitlök, sambal oelek och citron.

Mixa till en slät röra.

Smaka a med citron och salt.

Späd med mer olja eller hett vatten för en mjukare konsistens.

Gott till grillat, lättkokta grönsaker, sallad eller mexikanska rätter.




Av Maria - 17 mars 2014 08:00

Antal: 10 portioner


Ingredienser:

1 kg laxfilé utan skinn och ben
4 msk strösocker
4 msk salt
10 st svartpepparkorn krossade
rivet skal av 1 citron
2 st rödbetor
 
Syrad lök:
0.5 dl ättiksprit 12?%
1 dl strösocker
1.5 dl vatten
1 st rödlök
 
Garnera med:
dill
 
Gör så här:

Blanda socker, salt, krossad peppar och citronskal.

Gnid in laxen runt om med blandningen.

Skala och riv rödbetorna grovt och klappa in i laxen.

Lägg laxen i en form och grava i kylen i två dygn.

Vänd laxen efter halva tiden.

Koka upp ättiksprit, socker och vatten tills sockret lösts upp.

Skala och skiva löken tunt.

Blanda med lagen och låt stå några timmar.

Skrapa av rödbetorna från laxen och skiva upp den.

Toppa med syrad lök och garnera med dill.

Av Maria - 17 mars 2014 07:30

Måndag:

Buljongkokt vitkål med kummin och korv: Skär bitar av en stor klyfta vitkål och 4 potatisar i klyftor. Fräs det i lite flytande margarin och häll över 1-1½ dl grönsaksbuljong. Smaksätt med salt och peppar och lite kummin. Strö över hackad persilja. Servera med stekt mager falukorv.


Tisdag:

Het soppa med palsternackor: Hetta upp lite margarin i en kastrull. Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minut. Skala och tärna ½ kg palsternackor. Lägg tärningarna i grytan, salta och peppra och häll på 7 dl grönsaksbuljong. Låt koka tills tärningarna är mjuka, ca 20 minuter. Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät. Klicka lite lätt crème fraiche i soppan före serveringen.


Onsdag:

Gorgonzolapasta med tomatsallad: Fräs 1 pressad vitlök i lite smör, tillsätt 2 dl mjölk och 50 g gorgonzola. Låt osten smälta i mjölken. Tillsätt 1 dl matlagningsgrädde. Låt såsen koka samman 5-10 minuter. Tillsätt 2 msk hackad basilika. Koka pastan. Skiva 3-4 tomater och 1 rödlök. Blanda tomater, rödlök, 1 msk olja och lite salt.


Torsdag:
Röda färsbiffar: Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs. Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris. Stek biffarna gyllene i lite margarin. Servera med nykokt pasta.


Fredag (Långfredag, år 2008):

Lammgryta från Provence: Skär 500 g benfritt lammkött i små tärningar. Lägg dem i en gryta tillsammans med 1 hackad gul lök, 1 dl buljong, 1 msk vinäger, 2 msk soja, 1 tsk timjan. Sjud under lock på svag värme ca 45 minuter. Fräs 8-10 schalottenlökar och 4 vitlöksklyftor i lite smör och lägg dem i grytan när 5 minuter återstår av koktiden. Red av med 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten. Blanda i ½ dl grädde och koka upp igen. Smaka av.


Lördag (Påskafton, år 2008):

Laxtartar med senapssås, spenatpaj med valnötter, Kycklingköttbullar, äggroyal med rökt lax, löjromssill.


Söndag:

Rödtunga på grönsaksbädd.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se