Alla inlägg under mars 2014
Ingredienser:
1 kg hallon, 2 liter
500 g socker, 6 dl
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Rensa bären och varva dem med socker i en syltgryta.
Låt stå en halvtimme och safta sig.
Hetta långsamt upp bären och koka dem 10-15 minuter.
Rör inte med skaka grytan då och då för jämnare upphettning.
Sylten är klar när bären sjunker till botten.
Tag grytan från plattan, skumma väl och rör ner bensoatet utrört i lite het sylt.
Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock.
Mängd: 3 dl
Ingredienser:
2 dl färska hallon
2 dl naturell yoghurt
1 dl sojamjölk
Gör så här:
Mixa hallon, yoghurt och sojamjölk till en slät smoothie.
Häll upp i ett glas och ringla över lite yoghurt.
Antal: 4-5 portioner
Ingredienser:
1½ påse katrinplommon
2-3 msk florsocker
75-80 g sötmandel
Fromage:
5 blad gelatin
1 stort ägg
3/4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde
Garnering:
2½ dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 msk kakao
50 g mörk chokladkaka
Gör så här:
Lägg plommonen i skål eller burk och slå på så mycket kokande vatten att det täcker frukten.
Täck och låt stå till nästa dag.
Skålla, skala och hacka grovt.
Lägg plommonen på serveringsfatet, forma dem till en lätt oval och strö över mandeln.
Blötlägg gelatinbladen enligt anvisning.
Vispa ägget luftigt med socker och vaniljsocker.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i lite het grädde, låt svalna.
Vispa ner gelatinet i äggsmeten blanda väl och rör ner den till skum vispade grädden.
Ställ skålen svalt tills smeten börjar stelna och bred den i tjockt, slätt lager över plommonen.
Ställ kallt.
Vispa grädde och socker, täck fromagen, sikta över kakao och toppa med grovriven choklad.
Ingredienser:
750 g hallon, 1½ liter
1 kg blåbär, 1½ liter
1 kg socker, 1,2 liter
1 rågat krm natriumbensoat
Gör så här:
Rensa bären och varva dem med socker i syltgrytan.
Ställ svalt över natten så att de saftar sig.
Hetta upp och koka försiktigt 15-20 minuter.
Rör inte med skaka grytan då och då för jämnare upphettning.
Sylten är färdig när bären sjunker i lagen.
Tag grytan från plattan, skumma väl och tillsätt bensoatet utrört i lite varm sylt.
Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock.
Antal: 8-10 bitar
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
2 ägg
Glasyr:
2 dl florsocker
2 dl jordnötssmör (gärna crunchy)
1 dl hackade salta jordnötter
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Rör i smör och ägg och blanda till en slät kräm.
Smöra och bröa en springform och häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 10-15 minuter (beroende på hur kladdig man vill ha kakan).
Blanda florsocker, jordnötssmör och hackade jordnötter till glasyren.
Späd eventuellt med lite vatten om smeten är för tjock.
Låt kakan svalna och bred på glasyren.
Riv gärna lite mörk choklad över innan serveringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ dl majsolja
300 g fryst majs
3 vitlöksklyftor
Ca ½ tsk sambal oelek
Ca 2 msk pressad citron
Salt
Gör så här:
Hetta upp hälften av oljan i en panna och rosta majskornen tills de blir gyllene.
Häll över i en mixerskål.
Tillsätt resten av oljan, pressad vitlök, sambal oelek och citron.
Mixa till en slät röra.
Smaka a med citron och salt.
Späd med mer olja eller hett vatten för en mjukare konsistens.
Gott till grillat, lättkokta grönsaker, sallad eller mexikanska rätter.
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
Blanda socker, salt, krossad peppar och citronskal.
Gnid in laxen runt om med blandningen.
Skala och riv rödbetorna grovt och klappa in i laxen.
Lägg laxen i en form och grava i kylen i två dygn.
Vänd laxen efter halva tiden.
Koka upp ättiksprit, socker och vatten tills sockret lösts upp.
Skala och skiva löken tunt.
Blanda med lagen och låt stå några timmar.
Skrapa av rödbetorna från laxen och skiva upp den.
Toppa med syrad lök och garnera med dill.
Måndag:
Buljongkokt vitkål med kummin och korv: Skär bitar av en stor klyfta vitkål och 4 potatisar i klyftor. Fräs det i lite flytande margarin och häll över 1-1½ dl grönsaksbuljong. Smaksätt med salt och peppar och lite kummin. Strö över hackad persilja. Servera med stekt mager falukorv.
Tisdag:
Het soppa med palsternackor: Hetta upp lite margarin i en kastrull. Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minut. Skala och tärna ½ kg palsternackor. Lägg tärningarna i grytan, salta och peppra och häll på 7 dl grönsaksbuljong. Låt koka tills tärningarna är mjuka, ca 20 minuter. Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät. Klicka lite lätt crème fraiche i soppan före serveringen.
Onsdag:
Gorgonzolapasta med tomatsallad: Fräs 1 pressad vitlök i lite smör, tillsätt 2 dl mjölk och 50 g gorgonzola. Låt osten smälta i mjölken. Tillsätt 1 dl matlagningsgrädde. Låt såsen koka samman 5-10 minuter. Tillsätt 2 msk hackad basilika. Koka pastan. Skiva 3-4 tomater och 1 rödlök. Blanda tomater, rödlök, 1 msk olja och lite salt.
Torsdag:
Röda färsbiffar: Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs. Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris. Stek biffarna gyllene i lite margarin. Servera med nykokt pasta.
Fredag (Långfredag, år 2008):
Lammgryta från Provence: Skär 500 g benfritt lammkött i små tärningar. Lägg dem i en gryta tillsammans med 1 hackad gul lök, 1 dl buljong, 1 msk vinäger, 2 msk soja, 1 tsk timjan. Sjud under lock på svag värme ca 45 minuter. Fräs 8-10 schalottenlökar och 4 vitlöksklyftor i lite smör och lägg dem i grytan när 5 minuter återstår av koktiden. Red av med 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten. Blanda i ½ dl grädde och koka upp igen. Smaka av.
Lördag (Påskafton, år 2008):
Laxtartar med senapssås, spenatpaj med valnötter, Kycklingköttbullar, äggroyal med rökt lax, löjromssill.
Söndag:
Rödtunga på grönsaksbädd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|