Alla inlägg under mars 2014

Av Maria - 17 mars 2014 07:00

Måndag:

Frittata med paprika: Strimla 1 orange och 1 grön paprika, skiva 1 purjolök och 1 vitlöksklyfta. Fräs allt i lite smör. Krydda med salt, peppar och 1 tsk timjan. Dela och tillsätt 10 svarta urkärnade oliver. Vispa 6 ägg och 3 msk mjölk och häll smeten i en panna. Grädda omeletten på svag värme. Servera med sallad.


Tisdag:
Fisk i paket: Strimla 1 purjolök och skiva 4 tomater. Fördela torskfilé, ca 125 g/person på fyra folieark. Fyll på med purjolök och tomat. Blanda samman 4 msk smör med salt, citronpeppar och 1 tsk oregano, klicka det över fiskpaketen. Tillaga i ugn, 225 grader ca 20 minuter. Servera med pressad potatis.


Onsdag:

Pastalåda med korv: Varva 4 portioner kokt pasta, 250 g tärnad falukorv, 1 tärnad grön paprika och 10 cm finhackad purjolök i smörad form. Vispa ihop 3 dl mjölk och 2 dl riven ost. Häll blandningen över formen. Grädda ca 30 minuter i 200 graders varm ugn. Servera med 4 dl strimlad kinakål blandad med 1 dl krossad ananas.


Torsdag:

Het råkostsoppa: Mixa 1 skalad morot, ½ gurka, ½ purjolök och 1 vitlöksklyfta i matberedaren. Blanda med 8 dl grönsaksbuljong (tärning), koka 10 minuter. Rör i 1 dl matlagningsyoghurt. Smaka av med lite örtsalt, peppar och 2-3 stänk tabasco. Hetta upp och klipp över persilja. Servera med gott bröd.


Fredag:

Kycklingpytt: Skär 300 g grillat kycklingkött i små tärningar. Skala och hacka i 1 liten gul lök. Skölj och tärna 1 fänkålsstånd. Förväll fänkålstärningarna ett par minuter i lättsaltat vatten och låt dem rinna av. Tärna 1 stor tomat. Fräs lök och kycklingkött i lite smör på ganska stark värme.

Pressa i lite vitlök och smula över rosmarin. Salta och peppra. Lägg i fänkål och tomat och låt det fräsa med någon minut. Servera med kokt ris.


Lördag:

Currygryta med ris och papaya.


Söndag:
Fläskrullader med äpple.

ANNONS
Av Maria - 17 mars 2014 06:30




Måndag:

Gravad lax med hovmästarsås, kokt potatis och kokt blomkål med brynt smör och citron.


Färsk frukt i säsong.


Tisdag:

Mexikansk soppa: Bryn 400 g köttfärs i olja med 1 strimlad purjolök och 1 påse tacokrydda. Tillsätt 1 burk tomatkross, 3 msk tomatpuré, 8 dl köttbuljong, 1 burk svarta bönor, salt och peppar. Majschips till.


Plättar med lönnsirap och kanel.


Onsdag:

Ugnsgratinerad kryddig korv, toppad med riven ost och grön potatissallad till.


Fruktkräm med fint tärnat äpple i.


Torsdag:

Vegosoppa: Hacka zucchini, gul lök och morötter i smått och stek i olja med pressad vitlök.

Tillsätt tomatkross, krydda med salt och peppar och servera med parmesan och nykokt pasta.


Kaffeshake: Mixa 2 dl chokladmjölk, 2 bananer, 2 dl starkt kaffe.


Fredag:

Halloumi- och baconsmörgås: Blanda tärnad tomat, hackad basilika, olivolja, pressad vitlök, salt och peppar. Stek skivor av bacon och halloumi och lägg tillsammans med tomatröran i en baguette.


Varma hallon med vaniljglass och chokladsås.


Lördag:

Lax med smörsås, ris och bladspenat.


Rulltårta fylld med apelsinsmörkräm. Servera skivorna toppade med en gräddklick och riven mörk apelsinchoklad.


Söndag:

Helstekt fläskytterfilé med stuvade champinjoner, ärter och klyftpotatis.


Konserverade aprikoser serverade med en klick vispad grädde och hackad daim.




ANNONS
Av Maria - 17 mars 2014 06:00

Måndag:

Ugnsstekt falukorv, "snittad" och fylld med katrinplommon, äppelskivor och ost, muskotkryddat potatismos med hackad persilja. Koka potatis så det räcker även till tisdagens middag.


Färsk frukt.


Tisdag:

Fiskpinnar, stekt potatis och gurksallad.


Karlsbadersemlor.


Onsdag:

Halstrad lever med persiljesmör, potatis och råkostsallad.


Vaniljglass med färdig lakritssås.


Torsdag:

Nikkaluoktasoppa, bröd och ost. Bryn älg-/renfärs ock lök, lägg ner grovstrimlade rotsaker och kidneybönor, späd med buljong och koka ca 10 minuter. Smaka av.


Lingongrädde i strut.


Fredag:
Tunnbrödsrullar till buljong i kopp med purjolöksringar och kryddgrönska. Bred gravlaxsås på mjukt tunnbröd. Lägg på strimlad isbergssallad/salladskål. Tärna kall kokt potatis, 1 rejäl portion, och fördela över brödet tillsammans med skivor av gravad och/eller rökt lax. Toppa med dill och rulla ihop.


Ost och frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:
Sjömansbiff, inlagd gurka, sallad. Bryn 500 g tunt skivat benfritt nötkött. Bryn 4-5 skivade gula lökar. Skala och skiva 10-12 medelstora potatisar. Varva allt i ugnssäker form, börja och sluta med potatis, salta och peppra mellan varven. Slå över 4-5 dl buljong/lättöl eller både ock. Täck formen med lock och tillaga i nedre delen av 200 graders varm ugn ca 30 minuter, tag av locket och tillaga ytterligare 25-30 minuter.


Ugnsbakade bananer, vaniljglass och lönnsirap.


Söndag:

Spanska rulader med paprika och bönsallad, potatis


Hjortrongömma.

Av Maria - 16 mars 2014 19:45




Ugn: 200 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

3 ägg

3 dl socker

150 g smält smör

Rivet skal av ½ apelsin

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning:
2 dl gräddmjölk

2 äggulor

1 tsk vaniljsocker

1 msk potatismjöl

1 msk socker

Rivet skal av ½ apelsin


Garnering:
2 dl vetemjöl

1½ msk apelsinsaft

2-3 msk hackade syltade apelsinskal


Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt apelsinskal, smör och vetemjöl blandat med bakpulver.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 2/4 liter.

Grädda tills en sticka känns torr, ca 40 minuter.

Stjälp upp och låt kakan kallna under formen.


Blanda allt till fyllningen utom vaniljsockret i en kastrull.

Sjud upp under vispning till krämen tjocknat, men den får inte koka.

Låt krämen svalna och blanda i vanlijsockret.


Dela kakan i två bottnar och bred krämen mellan bottnarna.

Blanda det siktade florsockret med apelsinsaft och bred över tårtan.

Garnera med apelsinskal.




Av Maria - 16 mars 2014 18:15

Ingredienser:
1 kg plommon, knappt mogna

650 g strösocker, 7 dl

1 msk nypressad citronsaft

50 g skållad sötmandel


Gör så här:
Tvätta och kärna ur plommonen, varva dem med sockret i syltgrytan och ställ kallt över natten.

Koka sakta upp plommonen, tillsätt citronsaften och koka ca 20 minuter.

Tag grytan från värmen, skumma väl och tillsätt strimlad mandel.

Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock.

Av Maria - 16 mars 2014 15:45

Mängd: 2 dl


Ingredienser:

½ ananas, ca 225 g

1 citron

½ stor avokado


Gör så här:

Hacka ananasköttet grovt och pressa det och den skalade citronen till juice.

Häll juicen i en mixer och mixa tillsammans med avokadon.

Servera gärna med en citronskiva.

Av Maria - 16 mars 2014 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 knippe färsklök

Späda morötter

Grön sparris

Sockerärter

Färska spenatblad eller rucola

1 delad citron

Färska örter

Salt

Olivolja


Gör så här:

Skär färsklöken på längden och lägg i kallvatten i 15 minuter.

Låt rinna av.

Koka morötter, sparris och sockerärter försiktigt.

Blanda med färska blad och färsklök.

Grilla citronhalvorna med köttet, nedåt, pressa över primörerna.

Strö över färska örter, salt och olivolja.

Av Maria - 16 mars 2014 05:45




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

300 g torra stora vita bönor

Olivolja

Salt

Svartpeppar

2 vitlöksklyftor

Hackad persilja

Repad backtimjan


Gör så här:

Börja med att lägga bönorna i blöt i 1 dygn, byt vatten 2 gånger.

Koka dem  i minst 1½ timme tills de är mjuka.

Sätt ugnen på 200 grader.

Sila av vattnet och lägg bönorna i en ugnsfast form, droppa på rikligt med olivolja, salta och peppra.

Rosta i ugnen i ca 25 minuter.

Då 10 minuter återstår, pressa på 2 vitlöksklyftor och blanda väl.

Ta ut bönorna.

Vänd i lite hackad persilja i bönorna och repa över timjan.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se