4 benfria kycklinglår (600 g)
1 tsk havssalt
1 tsk svartpeppar
2 dl vetemjöl
1 msk maizena
2 tsk bakpulver
2 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk havssalt
2,5 dl filmjölk
1 ägg
1 l neutral rapsolja. till fritering
Klassisk majo:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1,5-2 dl neutral matolja
salt
vitpeppar
Crab cakes:
400 g krabbkött
150 g potatis, kokt och kall
2 äggulor
2 salladslökar
1 klyfta vitlök
2 lime, saft och rivet skal
1 kruka koriander
2-3 msk fish sauce
0,5 tsk vitpeppar
2 krm cayennepeppar
1 dl rismjöl, till panering
matolja, till stekning
smör, till stekning
Avokado-ärtdipp:
1 avokado
1 dl gröna ärtor
2-3 cm ingefära, saften
1 krm salt
Southern cornbread:
1 msk baconfett
3,5 dl majsmjöl
1,2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
3 dl kärnmjölk
6 msk osaltat smör, smält
Gör så här
Frasig friterad kyckling:
Skär kycklinglåren i stora bitar och krydda med salt och peppar.
Blanda mjölet med maizena, bakpulver och kryddor.
Lägg upp mjölblandningen på ett fat inför paneringen.
Blanda filmjölk med ett uppvispat ägg i en skål eller djup tallrik som man kommer åt att doppa kycklingbitarna i.
Värm på oljan i en stekpanna eller sätt igång en fritös om ni har, oljan ska ha en temperatur på ca 180 grader när vi börjar fritera (tänk på att stänga av köksfläkten!!).
Vänd kycklingen i det kryddade mjölet så det täcker rejält, lyft upp och skaka av .
Doppa nu kycklingen i filmjölken också så att det täcker köttet rejält , lyft upp och avsluta med att doppa kycklingen i mjölet igen så bitarna känns panerade.
Lägg ner några bitar i taget i den heta oljan och fritera/stek i ca 6-8 minuter tills de är vackert gyllenbruna och saftiga.
Låt dem droppa av dem på ett hushålls- eller smörpapper.
Klassisk majo:
Blanda äggula, senap och vinäger i en skål.
Vispa ner oljan droppvis tills majonnäsen blir tjock och krämig , smaksätt salt, peppar och eventuellt hackad vitlök och persilja om du önskar.
Servera med den friterade kycklingen.
Crab cakes:
Hacka över krabbköttet och mosa potatisen i en bunke tillsammans med äggulorna.
Strimla salladslök och vitlök, hacka över koriander grovt.
Blanda ner lök, vitlök, koriander och limejuice samt rivet skal i krabbhacket.
Smaka av med fish sauce och peppar.
Forma smeten till små biffar och vänd steksidorna lätt i rismjöl (panera).
Stek sedan biffarna gyllene ett par minuter på varje sida i smör och matolja.
Servera med ärtdipp och extra färsk koriander på toppen.
Avokado- och ärtdipp:
Kärna ur avokado och gröp ur köttet i ett mixerglas.
Tillsätt ärtor, pressad ingefärsjuice och salt .
Mixa till en slät dipp.
Häll upp i burk och förvara i kyl.
Cornbread:
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg ner baconfettet i en stekpanna med höga kanter, som klarar gå i ugnen.
Smält fettet i ugnen.
Blanda samman de torra ingredienserna i en stor skål.
Vispa samman ägg och kärnmjölk i en annan skål.
Rör ner äggvispet i bunken med de torra ingredienserna och rör samman till en slät smet.
Rör sist ner det smälta smöret.
Häll över smeten i den varma stekpannan och se till att smeten är jämn fördelad över pannan.
Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter eller tills brödet satt sig och kanterna börjar få lite färg. Låt bödet vila i 10-30 minuter innan du skär upp det.