Alla inlägg under april 2014

Av Maria - 14 april 2014 09:00

Antal: 24 stycken

Jäsning: ca 45 minuter + 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

25 g jäst
4 dl mjölk
150 g smör
1 st ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
12 dl vetemjöl


Smörfyllning:

150 g smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker


Vaniljkräm:

3 dl mjölk
2.5 msk potatismjöl
2 msk strösocker
2 st äggulor
1½ msk vaniljsocker


Pensla med:

ägg


Garnera med:

2 dl florsocker
1 msk vatten

 

Gör så här:

Smula jästen i en skål.

Värm mjölken till 37° och häll över jästen.

Rör om tills jästen lösts upp.

Tillsätt rumsvarmt smör i bitar, ägg, socker, salt och det mesta av mjölet.

Arbeta degen väl i maskin tills den är smidig.

Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.


Smörfyllning:

Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.


Vaniljkräm:

Vispa ihop mjölk, potatismjöl, socker och äggulor i en kastrull.

Värm under omrörning tills krämen tjocknar.

Låt svalna och rör i vaniljsocker.


Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta, 60 x 40 cm.

Bred på smörfyllningen och rulla ihop.

Skär rullen i 24 bitar.

Ställ dem med snittytan upp i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.

Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.


Pensla bullarna med uppvispat ägg.

Tryck eller spritsa en klick -vaniljkräm i varje bulle.

Grädda i ca 25 minuter.

Låt svalna och glasera med florsocker utrörd i lite vatten.

ANNONS
Av Maria - 13 april 2014 18:15

Ingredienser:

1 kg äpplen

2 stora gula lökar

2 tomater

1 dl russin

2 vitlöksklyftor


Lag:

1 dl äppelcidervinäger

1 dl farinsocker

½-1 msk Texas grillkryddsblandning


Gör så här:
Skala frukten, tag bort kärnhusen och skär i klyftor.

Skala och skiva löken.

Skålla, skala och skär tomaterna  klyftor.

Skala och skiva vitlöken.

Koka upp lagen, lägg i frukt, grönsaker och russin och koka sakta under lock ca 30 minuter.

Tag av locket och koka ytterligare 10 minuter eller tills såsen tjocknat.

Häll upp i varma, väl rengjorda burkar, sätt på lock och förvara kallt.

ANNONS
Av Maria - 13 april 2014 17:00

Mängd: 2 dl


Ingredienser:

250 g spenat

1 knippe persilja

3 små morötter

1 tsk spirulina


Gör så här:
Pressa spenat, persilja och morötter till juice och rör i spirulina.

Servera i glas, gärna med morotsstrimlor som dekoration.

Av Maria - 13 april 2014 13:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

350 g fryst bladspenat

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 liter grönsaksbuljong

Salt

Vitpeppar

Gräslök

Ägghalvor


Gör så här:

Tina 350 g fryst bladspenat, låt rinna av och hacka den.

Rör samman 2 msk smör med 3 msk vetemjöl i en kastrull.

Lägg ner spenat och späd med 1 liter grönsaksbuljong, låt puttra några minuter.

Smaksätt med salt och vitpeppar.

Klipp över gräslök.

Servera med ägghalvor.

Av Maria - 13 april 2014 08:45




Antal: 6 portioner


Ingredienser:

3 st avokador
300 g räkor med skal ca 125 g skalade
½ st rödlök
2 msk hackad dill
½ dl majonnäs
2 msk pressad citronsaft 1 + 1
salt och peppar
 
Garnera med:
citron
dill
12 st räkor
 
Gör så här:

Skala räkorna och hacka dem grovt.

Skala och hacka löken och hacka dillen.

Blanda räkor, lök, dill och majonnäs.

Smaka av med citronsaft, salt, peppar.

Dela avokadon och ta bort kärnan.

Pensla snittytan med citronsaft och lägg i räkröra.

Garnera med citronskivor, dill och 2 räkor.


Klassiska smaker som alla tycker om.

Räkröran kan göras i förväg.

Serverar du flera smårätter som förrätt kan du dela avokadohalvorna i klyftor och klicka räkröran på dem.




Av Maria - 13 april 2014 07:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 g havreflarn 10-12 stycken
2,5 dl vispgrädde
1 l vaniljglass
2 dl kolasås färdigköpt
2 dl lingon frysta
4 msk pumpakärnor
 
Gör så här:

Bryt havreflarnen i bitar.

Vispa grädden.

Skär glassen i kuber eller ta ut kulor med kuljärn.

Värm kolasåsen försiktigt, den får inte koka.

Varva glass, flarn, grädde och lingon. Strö på pumpakärnor.

Ringla över lite av den varma såsen och servera resten till.




Av Maria - 12 april 2014 18:00

Ingredienser:

1 gurka

1 röd paprika

1 gul lök

2 stjälkar selleri


Lag:

1 dl socker

1 msk salt

1 msk senapsfrö

2 msk sirap

1 dl vinäger

Konserveringsmedel


Gör så här:

Ansa grönsakerna och skär dem i bitar, inte alltför fint.

Blanda till lagen och koka upp den.

Lägg i och koka grönsakerna 3 minuter.

Tag upp dem med hålslev och lägg i rena, varma burkar.

Koka upp lagen, skumma och tillsätt konserveringsmedel.

Sila lagen över grönsakerna och sätt på lock.

Av Maria - 12 april 2014 17:45

Mängd: 1½ dl


Ingredienser:

1 stort salladshuvud, 175 g

1 liten fänkålshuvud

½ citron

Isbitar


Gör så här:

Pressa sallad, fänkål och citron till juice.

Mixa väl och häll i ett högt glas med isbitar.

Garnera, om du vill, med strimlat citronskal och salladsblad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se