Alla inlägg under april 2014

Av Maria - 16 april 2014 13:15

Antal: 4 portioner

 

Ingredienser:

Fisken:

4 spättor

2 msk smör

Salt

Peppar

Vetemjöl (till panering)


Citruspotatis:

700 g fast potatis i bitar

4 msk olivolja

2 msk pressad citronsaft

2 tsk rivet citronskal

2 msk vatten

3 msk hackad citronmeliss

3 msk hackad dill

Salt

Peppar


Gör så här:

Vänd 4 spättor i vetemjöl.

Stek dem försiktigt i 2 msk smör.

Krydda med salt och peppar.

Koka 700 g potatis av  fast potatis i bitar.

Blanda 4 msk olivolja, 2 msk pressad citronsaft, 2 tsk rivet citronskal, 2 msk vatten, 3 msk hackad citronmelilss och 3 msk hackad dill.

Smaka av med salt och peppar.

Häll dressingen över den varma, avrunna potatisen och rör om försiktigt.

Av Maria - 16 april 2014 09:00

Antal: 12 bitar

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

Botten:

6 st ägg
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker


Fyllning:

1.5 dl hallonsylt
5 dl vispgrädde
2 msk marsanpulver
2 tsk vaniljsocker


Garnera med:

5 dl vispgrädde
500 g gul marsipan
florsocker
godisägg

 

Gör så här:

Botten:

Vispa ägg och socker riktigt pösigt.

Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten.

Blanda försiktigt ihop till en smet.

Häll smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills den är klar.

Låt bottnen svalna.

 

Fyllning:

Dela bottnen i två bitar.

Bred hallonsylt på den ena.

Vispa grädden tillsammans med marsanpulver och vaniljsocker och bred ovanpå sylten.

Lägg på den andra bottnen.

Vispa resten av grädden och bred runt, och ovanpå tårtan.

 

Kavla ut marsipanen, mjöla med lite florsocker så den inte fastnar.

Lägg den över tårtan och skär bort överflödig marsipan.

Kavla ut det som blev över och sporra ut knappt centimeterbreda längder.

Snurra dem och lägg en kant runt om tårtan och en kant uppe på tårtan.

Garnera med godisägg.

Av Maria - 16 april 2014 08:00

Antal: ca 12 stycken

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

2 ägg

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl mjölk

100 g Gruyèreost, i stavar

100 g bayonneskinka, tärnad

1/2 tsk salt

1 dl raps- eller matolja

ca 12 körsbärstomater

1/2 dl riven gruyèreost


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Blanda mjöl, bakpulver och salt väl i en bunke.

Tillsätt ost och skinka.

Blanda ägg, mjölk och olja i en bunke.

Häll ner det i mjölblandningen.

Rör om ordentligt .

Fördela smeten i 10–12 dubbla muffinsformar eller ställ formarna i en muffinsplåt.

Tryck ner en tomat i varje muffins och strö över den rivna Gruyèreosten.

Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Av Maria - 15 april 2014 18:45

Ingredienser:

1 liter jordgubbar

½ liter hallon

½ liter blåbär

½ dl vatten

2 tsk pektinpulver

4 dl socker

1 krm natriumbensoat

2 krm kaliumsorbat


Gör så här:
Skölj och skiva jordgubbarna och koka upp alla bär och vattnet.

Låt koka 5 minuter.

Blanda pektinpulver och 3 msk socker och rör ner i bärmassan.

Koka 1 minut.

Tillsätt resten av sockret och koka ytterligare 3 minuter.

Skumma och tillsätt konserveringsmedlen utrörda i lite av den heta bärmassan.

Ös upp i bensoatsköljda burkar och sätt på täta lock.

Av Maria - 15 april 2014 17:00




Mängd: 2 dl


Ingredienser:

3 små morötter

½ stånd grönkål, 250 g

Isbitar


Gör så här:

Pressa grönsakerna till juice och häll i ett högt glas med isbitar.

Garnera med lite strimlad grönkål.




Av Maria - 15 april 2014 13:15

Ingredienser:

50 g rumsvarmt smör

½ dl lingon + en handfull till garnering

125 g färskost

150 g florsocker (2½ dl)

1 tsk rivet skal av citron eller apelsin


Gör så här:

Blanda smör med mosade lingon, färskost, florsocker och fint rivet citronskal.

Rör till en jämn smet.

Servera i skål eller bred över någon kaka eller muffins.

Dekorera med lingon.

Av Maria - 15 april 2014 09:00

Antal: 21 stycken

Ugn: 200 grader, 10 minuter + 180 grader, 25 minuter


Ingredienser:

Botten:

225 g smör
4 dl vetemjöl
0.75 dl strösocker
1 st äggula


Fyllning:

125 g smör
400 g mandelmassa
3 st ägg
0.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
75 g mörk choklad


Glasyr:

3.5 dl florsocker
2 msk vatten
gul hushållsfärg
strössel

 

Gör så här:

Botten:

Blanda smöret i bitar, mjöl, socker och äggula till en deg, gärna i matberedare.

Kavla ut den på bakplåtspapper till en fyrkant, 20 x 30 cm, och lägg den i en form med samma mått. Nagga degen och förgrädda i 200°, 10 minuter.

Låt svalna något.

Sänk värmen i ugnen.


Fyllning:

Rör ihop rumsvarmt smör och riven mandelmassa.

Vispa i äggen ett i taget och blanda i kakao och vaniljsocker.

Hacka chokladen fint och blanda ner i mandelsmeten.

Fördela smeten över bottnen och grädda i 180°, 25 minuter.

Låt kakan svalna.


Glasyr:

Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr och färga den gul med hushållsfärg.

Bred glasyren över kakan och strö på strössel.

Låt stelna och skär i rutor.

 

Dubbla receptet om du vill baka kakan i en vanlig långpanna, 30 x 40 cm.

Av Maria - 15 april 2014 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 st rödlök
3 st potatis kokta
4 st ägg kokta
1 st burk ansjovisfiléer à 125 g varav 81 g ansjovisfilé
2 msk dill hackad
2 msk gräddfil
salt och peppar
 
Servera med:
grovt rågbröd
 
Garnera med:
salladslök
 
Gör så här:

Skala och hacka löken.

Tärna potatisen.

Skala och hacka äggen.

Hacka ansjovisfiléerna.

Blanda lök, potatis, ägg, ansjovis, dill och gräddfil i en bunke.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg en klick gubbröra på brödet och garnera med skivad salladslök.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards