Alla inlägg under april 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Fisken:
4 spättor
2 msk smör
Salt
Peppar
Vetemjöl (till panering)
Citruspotatis:
700 g fast potatis i bitar
4 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft
2 tsk rivet citronskal
2 msk vatten
3 msk hackad citronmeliss
3 msk hackad dill
Salt
Peppar
Gör så här:
Vänd 4 spättor i vetemjöl.
Stek dem försiktigt i 2 msk smör.
Krydda med salt och peppar.
Koka 700 g potatis av fast potatis i bitar.
Blanda 4 msk olivolja, 2 msk pressad citronsaft, 2 tsk rivet citronskal, 2 msk vatten, 3 msk hackad citronmelilss och 3 msk hackad dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över den varma, avrunna potatisen och rör om försiktigt.
Antal: 12 bitar
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
Botten:
6 st ägg
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Fyllning:
1.5 dl hallonsylt
5 dl vispgrädde
2 msk marsanpulver
2 tsk vaniljsocker
Garnera med:
5 dl vispgrädde
500 g gul marsipan
florsocker
godisägg
Gör så här:
Botten:
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten.
Blanda försiktigt ihop till en smet.
Häll smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills den är klar.
Låt bottnen svalna.
Fyllning:
Dela bottnen i två bitar.
Bred hallonsylt på den ena.
Vispa grädden tillsammans med marsanpulver och vaniljsocker och bred ovanpå sylten.
Lägg på den andra bottnen.
Vispa resten av grädden och bred runt, och ovanpå tårtan.
Kavla ut marsipanen, mjöla med lite florsocker så den inte fastnar.
Lägg den över tårtan och skär bort överflödig marsipan.
Kavla ut det som blev över och sporra ut knappt centimeterbreda längder.
Snurra dem och lägg en kant runt om tårtan och en kant uppe på tårtan.
Garnera med godisägg.
Antal: ca 12 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
2 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
100 g Gruyèreost, i stavar
100 g bayonneskinka, tärnad
1/2 tsk salt
1 dl raps- eller matolja
ca 12 körsbärstomater
1/2 dl riven gruyèreost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Blanda mjöl, bakpulver och salt väl i en bunke.
Tillsätt ost och skinka.
Blanda ägg, mjölk och olja i en bunke.
Häll ner det i mjölblandningen.
Rör om ordentligt .
Fördela smeten i 10–12 dubbla muffinsformar eller ställ formarna i en muffinsplåt.
Tryck ner en tomat i varje muffins och strö över den rivna Gruyèreosten.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Ingredienser:
1 liter jordgubbar
½ liter hallon
½ liter blåbär
½ dl vatten
2 tsk pektinpulver
4 dl socker
1 krm natriumbensoat
2 krm kaliumsorbat
Gör så här:
Skölj och skiva jordgubbarna och koka upp alla bär och vattnet.
Låt koka 5 minuter.
Blanda pektinpulver och 3 msk socker och rör ner i bärmassan.
Koka 1 minut.
Tillsätt resten av sockret och koka ytterligare 3 minuter.
Skumma och tillsätt konserveringsmedlen utrörda i lite av den heta bärmassan.
Ös upp i bensoatsköljda burkar och sätt på täta lock.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
3 små morötter
½ stånd grönkål, 250 g
Isbitar
Gör så här:
Pressa grönsakerna till juice och häll i ett högt glas med isbitar.
Garnera med lite strimlad grönkål.
Ingredienser:
50 g rumsvarmt smör
½ dl lingon + en handfull till garnering
125 g färskost
150 g florsocker (2½ dl)
1 tsk rivet skal av citron eller apelsin
Gör så här:
Blanda smör med mosade lingon, färskost, florsocker och fint rivet citronskal.
Rör till en jämn smet.
Servera i skål eller bred över någon kaka eller muffins.
Dekorera med lingon.
Antal: 21 stycken
Ugn: 200 grader, 10 minuter + 180 grader, 25 minuter
Ingredienser:
Botten:
225 g smör
4 dl vetemjöl
0.75 dl strösocker
1 st äggula
Fyllning:
125 g smör
400 g mandelmassa
3 st ägg
0.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
75 g mörk choklad
Glasyr:
3.5 dl florsocker
2 msk vatten
gul hushållsfärg
strössel
Gör så här:
Botten:
Blanda smöret i bitar, mjöl, socker och äggula till en deg, gärna i matberedare.
Kavla ut den på bakplåtspapper till en fyrkant, 20 x 30 cm, och lägg den i en form med samma mått. Nagga degen och förgrädda i 200°, 10 minuter.
Låt svalna något.
Sänk värmen i ugnen.
Fyllning:
Rör ihop rumsvarmt smör och riven mandelmassa.
Vispa i äggen ett i taget och blanda i kakao och vaniljsocker.
Hacka chokladen fint och blanda ner i mandelsmeten.
Fördela smeten över bottnen och grädda i 180°, 25 minuter.
Låt kakan svalna.
Glasyr:
Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr och färga den gul med hushållsfärg.
Bred glasyren över kakan och strö på strössel.
Låt stelna och skär i rutor.
Dubbla receptet om du vill baka kakan i en vanlig långpanna, 30 x 40 cm.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Skala och hacka löken.
Tärna potatisen.
Skala och hacka äggen.
Hacka ansjovisfiléerna.
Blanda lök, potatis, ägg, ansjovis, dill och gräddfil i en bunke.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg en klick gubbröra på brödet och garnera med skivad salladslök.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|