Alla inlägg under april 2014

Av Maria - 26 april 2014 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 skivade gula lökar
1 msk matolja
600–700 g högrevs- eller nötfärs
salt och peppar
8 skivor cheddarost
4 brioche hamburgerbröd


Smoky hamburgerdressing:
2 dl majonnäs
½ dl dijonsenap
1 msk chilisås
1 msk bostongurka
1 tsk rökt paprikapulver
salt och svartpeppar


Gör så här:

Stek löken mjuk i olja ca 5 minuter, krydda med salt och peppar.

Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar.

Rulla färsen till 8 jämnstora bollar.

Lägg i varm panna utan fett och tryck till med en tung stekspade, se till att ytan blir riktigt brynt, salta och peppra lite och vänd.

Lägg på en skiva cheddarost och stek andra sidan.

Lägg ihop två och två och servera i hamburgerbröd med stekt lök och hamburgerdressing.

ANNONS
Av Maria - 26 april 2014 14:30

Antal: 3-4 limpor

Ugn: 175 grader, 1-1½ timme


Ingredienser:

3 dl  rågmjöl
5 dl  fullkornsdinkel
12 dl  grahamsmjöl
8 dl  vetemjöl
50 g  blandade torkade frukter och nötter
1,5 l  yoghurt
4 dl  mörk sirap
1 dl  sesamfrön
8 tsk  bikarbonat

 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader. 
Rör samman alla ingredienser och fördela på 3-4 smorda brödformar, "bröa" formarna med sesamfrön. 

Fördela smeten i formarna och strössla sesam på brödet.

Grädda brödet i 1-1,5 timme, provstick brödet för att se om det är klart.

ANNONS
Av Maria - 26 april 2014 11:15




Antal: 2 portioner


Ingredienser:

2 dl havregryn
2 dl finriven pumpa
5 dl vatten
1⁄2 tsk malen kardemumma
1⁄2 tsk kanel
2 krm salt
1 msk mandelsmör


Topping:
1 tsk flytande honung
1⁄2 dl frysta tranbär
2 msk grekisk yoghurt


Gör så här:
Lägg alla ingredienser till gröten i en kastrull, låt koka några minuter.

Toppa gröten med honung, tranbär, riven pumpa och en klick yoghurt.




Av Maria - 26 april 2014 11:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

fläskkotletter
smör till stekning
salt
nymald peppar
1 st citrongräs
2 st vitlöksklyftor
1 st burk kokosmjölk 400 ml
2 msk fisksås
1.5 msk riven färsk ingefära
1 tsk sambal oelek
65 g färsk babyspenat
1 kruka koriander
 
Servera med:
jasminris eller basmatiris
limeklyftor
 
Gör så här:

Bryn kotletterna på båda sidor i en stekpanna med smör.

Salta och peppra.

Ställ åt sidan.

Finhacka citrongräset och vitlöken.

Blanda kokosmjölk, citrongräs, vitlök, fisksås, ingefära och sambal oelek i en gryta, och koka under lock, ca 5 minuter.

Lägg i kotletterna, och koka under lock, ca 10 minuter.

Vänd ner spenaten och rör tills den sjunkit ihop.

Strö över hackad koriander.




Av Maria - 26 april 2014 10:00




Mängd: 2 dl


Ingredienser:

½ grapefrukt

2 färska fikon

½ liten apelsin

½ citron

Isbitar


Gör så här:
Pressa frukterna till juice och blanda juicen med en isbit så att dne blir kall.

Garnera eventuellt med fikonskivor.




Av Maria - 25 april 2014 17:45




Ingredienser:
3/4 kg nektarin

2½ dl vatten

1 citron, saften

½ påse certo fruktpektin, ca 15 g

2 dl socker

1 krm askorbinsyra


Gör så här:

Håll frukterna någon minut i kokande vatten, skala och dela dem i mindre bitar.

Koka upp frukt, vatten och citronsaft i syltgrytan och koka livligt 1 minut, under omrörning.

Tag grytan från värmen, skumma väl.

Rör ner pektin, socker och askorbinsyra blandat.

Blanda väl.

Ös upp i bensoatsköljda burkar och sätt på täta lock.


Kokas lika bra på persikor.




Av Maria - 25 april 2014 14:30

Antal: 50 st

Ugn: 175-200°C

Ugn: ca 8-10 minuter

 

Ingredienser:

4½ dl vetemjöl

1 dl socker

200 g magarin eller smör

2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker (eller varför inte göra eget vaniljsocker)

 

Garnering:

Hackad mandel, nötkärnor eller pärlsocker

 

Gör så här:

Man kan använda maskin eller göra degen för hand.

Maskin: Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfettet delat i bitar. Blanda allt till en deg. Ta upp den på bakbordet. Knåda inop den om det behövs.

För hand: Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke. Gör en fördjupning i mitten. Tillsätt sockret, vaniljsocker och matfettet delat i mindre bitar. Finfördela det med en kniv eller stekspade. Arbeta snabbt samman degen.

Forma rullar drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i mandel, nötter eller pärlsocker.

Lägg  rullarna kallt ca 1 timma.

Skär dem i knappt ½ cm tjocka skivor.

Lägg kakorna på smorda plåtar eller på bakplåtspapper.

Grädda i kakorna mitt i ugnen i 175-200°C i 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.

Låt kakorna kallna på galler.

Kakorna kan förvaras i burk 10-14 dagar eller i frysen ca 6 månader.

Av Maria - 25 april 2014 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Vinägerpicklad rödlök:
2 tunnskivade rödlökar
1 dl vitvinsvinäger
2 msk socker
½ tsk salt


Marinad:
1 pressad lime
1 msk sweet chili
3 msk matolja
salt och peppar
500 g laxfilé skinnfri i portionsbitar
½ huvud isbergssallad
4 hamburgerbröd


Citrontzatziki:
2 dl matlagningsyoghurt
1 riven vitlöksklyfta
½ tärnad skalad gurka
½ citron saft och skal
salt och svartpeppar


Gör så här:
Rör ut socker med vinäger och salt.

Lägg i löken och låt pickla minst 20 minuter.

Rör samman marinaden och lägg i portionsbitar av laxen.

Låt marinera ca 15 minuter.

Blanda samman alla ingredienserna till tzatsikin och smaka av med salt och peppar.

Stek laxbitarna i panna eller försiktigt på grillen.

Servera i hamburgerbröd tillsammans med citrontzatsiki, isbergssallad och picklad lök.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se