Alla inlägg under april 2014

Av Maria - 27 april 2014 14:45

Ingredienser:

1 torrjäst för söta degar

8 dl mjölk

1 msk socker

1 tsk salt

6 dl vetemjöl

150 g smör

 

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda jästen med mjölet.

Tillsätt socker, salt och sist mjölk (40°C, lite varmare än fingervarmt).

Vispa till en jämn smet.

Låt jäsa i 30 minuter.

Rör i det smälta smöret.

Grädda våfflorna på våffeljärn.

Av Maria - 27 april 2014 13:00

Mängd: 2 dl


Ingredienser:

1 morot

½ galia- eller honungsmelon

1 lime

2½ cm färsk ingefära, grovt hackad

Isbitar


Gör så här:
Pressa morot, melonkött, lime och ingefära till juice.

Häll i ett glas med isbitar.

Dekorera gärna med limeklyfta och kardemummakärnor.

Drycker · Juice · Lime · Melon
Av Maria - 27 april 2014 11:15

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

2 croissanter
1 banan, delad på längden
25 g hackad mörk eller ljus choklad
2 msk hackade rostade nötter


Gör så här:
Dela croissanterna på längden.

Fördela den halverade bananen, choklad och nötter på underdelen av croissanten.

Lägg på överdelen.

Grilla i våffeljärn eller smörgåsgrill.

Av Maria - 27 april 2014 11:00




Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

550 g falukorv
4 st tomater
1 st gul lök
1.5 dl grädde valfri fetthalt
1 dl chilisås
1 st vitlöksklyfta
1 tsk oregano torkad


Servera med:

pasta eller potatismos
sallad


Gör så här:

Skiva korv, tomater och lök.

Blanda grädde, chilisås, pressad vitlök och oregano, och häll lite av såsen i botten på en ugnsform.

Varva korv, tomater och lök i formen och häll på resten av såsen.

Tillaga mitt i ugnen tills rätten fått fin färg, ca 20 minuter.

Servera med pasta och sallad.




Av Maria - 26 april 2014 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 skivade gula lökar
1 msk matolja
600–700 g högrevs- eller nötfärs
salt och peppar
8 skivor cheddarost
4 brioche hamburgerbröd


Smoky hamburgerdressing:
2 dl majonnäs
½ dl dijonsenap
1 msk chilisås
1 msk bostongurka
1 tsk rökt paprikapulver
salt och svartpeppar


Gör så här:

Stek löken mjuk i olja ca 5 minuter, krydda med salt och peppar.

Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar.

Rulla färsen till 8 jämnstora bollar.

Lägg i varm panna utan fett och tryck till med en tung stekspade, se till att ytan blir riktigt brynt, salta och peppra lite och vänd.

Lägg på en skiva cheddarost och stek andra sidan.

Lägg ihop två och två och servera i hamburgerbröd med stekt lök och hamburgerdressing.

Av Maria - 26 april 2014 14:30

Antal: 3-4 limpor

Ugn: 175 grader, 1-1½ timme


Ingredienser:

3 dl  rågmjöl
5 dl  fullkornsdinkel
12 dl  grahamsmjöl
8 dl  vetemjöl
50 g  blandade torkade frukter och nötter
1,5 l  yoghurt
4 dl  mörk sirap
1 dl  sesamfrön
8 tsk  bikarbonat

 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader. 
Rör samman alla ingredienser och fördela på 3-4 smorda brödformar, "bröa" formarna med sesamfrön. 

Fördela smeten i formarna och strössla sesam på brödet.

Grädda brödet i 1-1,5 timme, provstick brödet för att se om det är klart.

Av Maria - 26 april 2014 11:15




Antal: 2 portioner


Ingredienser:

2 dl havregryn
2 dl finriven pumpa
5 dl vatten
1⁄2 tsk malen kardemumma
1⁄2 tsk kanel
2 krm salt
1 msk mandelsmör


Topping:
1 tsk flytande honung
1⁄2 dl frysta tranbär
2 msk grekisk yoghurt


Gör så här:
Lägg alla ingredienser till gröten i en kastrull, låt koka några minuter.

Toppa gröten med honung, tranbär, riven pumpa och en klick yoghurt.




Av Maria - 26 april 2014 11:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

fläskkotletter
smör till stekning
salt
nymald peppar
1 st citrongräs
2 st vitlöksklyftor
1 st burk kokosmjölk 400 ml
2 msk fisksås
1.5 msk riven färsk ingefära
1 tsk sambal oelek
65 g färsk babyspenat
1 kruka koriander
 
Servera med:
jasminris eller basmatiris
limeklyftor
 
Gör så här:

Bryn kotletterna på båda sidor i en stekpanna med smör.

Salta och peppra.

Ställ åt sidan.

Finhacka citrongräset och vitlöken.

Blanda kokosmjölk, citrongräs, vitlök, fisksås, ingefära och sambal oelek i en gryta, och koka under lock, ca 5 minuter.

Lägg i kotletterna, och koka under lock, ca 10 minuter.

Vänd ner spenaten och rör tills den sjunkit ihop.

Strö över hackad koriander.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards