Alla inlägg under april 2014
Ingredienser:
1 torrjäst för söta degar
8 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
150 g smör
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda jästen med mjölet.
Tillsätt socker, salt och sist mjölk (40°C, lite varmare än fingervarmt).
Vispa till en jämn smet.
Låt jäsa i 30 minuter.
Rör i det smälta smöret.
Grädda våfflorna på våffeljärn.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1 morot
½ galia- eller honungsmelon
1 lime
2½ cm färsk ingefära, grovt hackad
Isbitar
Gör så här:
Pressa morot, melonkött, lime och ingefära till juice.
Häll i ett glas med isbitar.
Dekorera gärna med limeklyfta och kardemummakärnor.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 croissanter
1 banan, delad på längden
25 g hackad mörk eller ljus choklad
2 msk hackade rostade nötter
Gör så här:
Dela croissanterna på längden.
Fördela den halverade bananen, choklad och nötter på underdelen av croissanten.
Lägg på överdelen.
Grilla i våffeljärn eller smörgåsgrill.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
550 g falukorv
4 st tomater
1 st gul lök
1.5 dl grädde valfri fetthalt
1 dl chilisås
1 st vitlöksklyfta
1 tsk oregano torkad
Servera med:
pasta eller potatismos
sallad
Gör så här:
Skiva korv, tomater och lök.
Blanda grädde, chilisås, pressad vitlök och oregano, och häll lite av såsen i botten på en ugnsform.
Varva korv, tomater och lök i formen och häll på resten av såsen.
Tillaga mitt i ugnen tills rätten fått fin färg, ca 20 minuter.
Servera med pasta och sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 skivade gula lökar
1 msk matolja
600–700 g högrevs- eller nötfärs
salt och peppar
8 skivor cheddarost
4 brioche hamburgerbröd
Smoky hamburgerdressing:
2 dl majonnäs
½ dl dijonsenap
1 msk chilisås
1 msk bostongurka
1 tsk rökt paprikapulver
salt och svartpeppar
Gör så här:
Stek löken mjuk i olja ca 5 minuter, krydda med salt och peppar.
Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar.
Rulla färsen till 8 jämnstora bollar.
Lägg i varm panna utan fett och tryck till med en tung stekspade, se till att ytan blir riktigt brynt, salta och peppra lite och vänd.
Lägg på en skiva cheddarost och stek andra sidan.
Lägg ihop två och två och servera i hamburgerbröd med stekt lök och hamburgerdressing.
Antal: 3-4 limpor
Ugn: 175 grader, 1-1½ timme
Ingredienser:
3 dl rågmjöl
5 dl fullkornsdinkel
12 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
50 g blandade torkade frukter och nötter
1,5 l yoghurt
4 dl mörk sirap
1 dl sesamfrön
8 tsk bikarbonat
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör samman alla ingredienser och fördela på 3-4 smorda brödformar, "bröa" formarna med sesamfrön.
Fördela smeten i formarna och strössla sesam på brödet.
Grädda brödet i 1-1,5 timme, provstick brödet för att se om det är klart.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 dl havregryn
2 dl finriven pumpa
5 dl vatten
1⁄2 tsk malen kardemumma
1⁄2 tsk kanel
2 krm salt
1 msk mandelsmör
Topping:
1 tsk flytande honung
1⁄2 dl frysta tranbär
2 msk grekisk yoghurt
Gör så här:
Lägg alla ingredienser till gröten i en kastrull, låt koka några minuter.
Toppa gröten med honung, tranbär, riven pumpa och en klick yoghurt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Bryn kotletterna på båda sidor i en stekpanna med smör.
Salta och peppra.
Ställ åt sidan.
Finhacka citrongräset och vitlöken.
Blanda kokosmjölk, citrongräs, vitlök, fisksås, ingefära och sambal oelek i en gryta, och koka under lock, ca 5 minuter.
Lägg i kotletterna, och koka under lock, ca 10 minuter.
Vänd ner spenaten och rör tills den sjunkit ihop.
Strö över hackad koriander.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|