Alla inlägg under april 2014

Av Maria - 26 april 2014 10:00




Mängd: 2 dl


Ingredienser:

½ grapefrukt

2 färska fikon

½ liten apelsin

½ citron

Isbitar


Gör så här:
Pressa frukterna till juice och blanda juicen med en isbit så att dne blir kall.

Garnera eventuellt med fikonskivor.




Av Maria - 25 april 2014 17:45




Ingredienser:
3/4 kg nektarin

2½ dl vatten

1 citron, saften

½ påse certo fruktpektin, ca 15 g

2 dl socker

1 krm askorbinsyra


Gör så här:

Håll frukterna någon minut i kokande vatten, skala och dela dem i mindre bitar.

Koka upp frukt, vatten och citronsaft i syltgrytan och koka livligt 1 minut, under omrörning.

Tag grytan från värmen, skumma väl.

Rör ner pektin, socker och askorbinsyra blandat.

Blanda väl.

Ös upp i bensoatsköljda burkar och sätt på täta lock.


Kokas lika bra på persikor.




Av Maria - 25 april 2014 14:30

Antal: 50 st

Ugn: 175-200°C

Ugn: ca 8-10 minuter

 

Ingredienser:

4½ dl vetemjöl

1 dl socker

200 g magarin eller smör

2 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker (eller varför inte göra eget vaniljsocker)

 

Garnering:

Hackad mandel, nötkärnor eller pärlsocker

 

Gör så här:

Man kan använda maskin eller göra degen för hand.

Maskin: Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfettet delat i bitar. Blanda allt till en deg. Ta upp den på bakbordet. Knåda inop den om det behövs.

För hand: Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke. Gör en fördjupning i mitten. Tillsätt sockret, vaniljsocker och matfettet delat i mindre bitar. Finfördela det med en kniv eller stekspade. Arbeta snabbt samman degen.

Forma rullar drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i mandel, nötter eller pärlsocker.

Lägg  rullarna kallt ca 1 timma.

Skär dem i knappt ½ cm tjocka skivor.

Lägg kakorna på smorda plåtar eller på bakplåtspapper.

Grädda i kakorna mitt i ugnen i 175-200°C i 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.

Låt kakorna kallna på galler.

Kakorna kan förvaras i burk 10-14 dagar eller i frysen ca 6 månader.

Av Maria - 25 april 2014 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Vinägerpicklad rödlök:
2 tunnskivade rödlökar
1 dl vitvinsvinäger
2 msk socker
½ tsk salt


Marinad:
1 pressad lime
1 msk sweet chili
3 msk matolja
salt och peppar
500 g laxfilé skinnfri i portionsbitar
½ huvud isbergssallad
4 hamburgerbröd


Citrontzatziki:
2 dl matlagningsyoghurt
1 riven vitlöksklyfta
½ tärnad skalad gurka
½ citron saft och skal
salt och svartpeppar


Gör så här:
Rör ut socker med vinäger och salt.

Lägg i löken och låt pickla minst 20 minuter.

Rör samman marinaden och lägg i portionsbitar av laxen.

Låt marinera ca 15 minuter.

Blanda samman alla ingredienserna till tzatsikin och smaka av med salt och peppar.

Stek laxbitarna i panna eller försiktigt på grillen.

Servera i hamburgerbröd tillsammans med citrontzatsiki, isbergssallad och picklad lök.

Av Maria - 25 april 2014 11:00

Ingredienser:

2 burk kikärtor burkar Varje burk är ca 400g
gul lök
vitlöksklyftor
olivolja
1 tsk mald spiskummin
1 msk färsk riven ingefära
1 l vatten
2 tärning grönsaksbuljong
3 msk pressad citron
3 krm harissa
salt
 
Gör så här:

Skölj kikärterna.

Skala och hacka lök och vitlök och fräs i oljan.

Blanda i kikärter, spiskummin och ingefära.

Låt fräsa med en stund.

Tillsätt vatten och buljong.

Koka under lock cirka 15 minuter.

Mixa soppan slät.

Smaka av med citronsaft, harissa och salt.

Toppa soppan med en klick yoghurt, hackad koriander och granatäppelkärnor.

Servera med quesadilla.

Av Maria - 25 april 2014 10:00

Mängd: 2½ dl


Ingredienser:

1 lime

2 små apelsiner

½ stor mango

Isbitar


Gör så här:

Pressa limen och apelsinerna till juice och mixa med mango och isbitar i en mixer eller matberedare.

Dekorera gärna med limeskivor.

Av Maria - 24 april 2014 17:30




Ingredienser:
500 g rabarber, ca 1 liter skivade

1 liter färska/frysta jordgubbar

½ liter vatten

4 tsk certo fruktpektin

6 dl socker

1 krm natriumbensoat

1 krm kaliumsorbat


Gör så här:

Skölj, ansa och skiva rabarbern.

Skölj, snoppa och skiva färska jordgubbar, tina och mosa frysta.

Koka upp vatten, rabarber och jordgubbar och koka tills rabarbern mjuknat, 5-10 minuter.

Blanda pektin och 3 msk socker, rör ner och koka fruktmassan 1 minut.

Tillsätt resten av sockret, koka ytterligare 3 minuter.

Skumma och tillsätt konserveringsmedlen utrörda i lite het bärmassa.

Ös upp i bensoatsköljda burkar.

Sätt på täta lock.




Av Maria - 24 april 2014 13:45

Ingredienser:

500 g  mandelmassa
4 msk  konjak
150 g  nougat
150 g  mörk choklad
100 g  vit choklad
Florsocker

 

Gör så här:

Bryt ner mandelmassa och tillsätt konjak och arbeta in spriten. 

Skär nougaten i kuber som är 1x1 cm. 
Smält den mörka chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn. 
Rulla samtidigt en kula av mandelmassan stor som en femkrona, tryck ner tummen och bilda en grop. Placera nougaten i gropen och rulla in i kulan.

Använd florsocker som mjöl om mandelmassan kladdar. 
Doppa kulan i chokladen med hjälp av två skedar, placera den chokladrullade kulan i en bakform. 
Smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn. 
Använd en spritspåse till att göra mönster på kulorna. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards