Alla inlägg under april 2014

Av Maria - 23 april 2014 10:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 ägg

1 knippe grön sparris

1 msk matolja

50 g riven Västerbottenost

svartpeppar


Gör så här:
Koka äggen i 2 ½ minut.

Gnid in sparrisen med matolja och salt, stek i het panna 3 minuter.

Lägg sparrisen på ett fat och knäck äggen över, servera med riven västerbottenost och svartpeppar.

ANNONS
Av Maria - 23 april 2014 09:45

Antal: 8 portioner


Ingredienser:
2 röda grapefrukt
1 citron
1 fintärnad röd paprika
1–2 msk flytande honung


Gör så här:

Skala citrusfrukterna och ta bort alla vita hinnor.

Halvera paprikan och ta bort kärnhuset.

Dela allt i mindre bitar och mixa slätt.

Servera med lite krossad is.

ANNONS
Av Maria - 23 april 2014 09:30




Mängd: 2 dl


Ingredienser:

1/3 rotselleri, 100 g, skalad

1 rödbeta, ca 50 g

1 morot

50 g rosensallad

1 äpple

Isbitar


Gör så här:

Pressa alla ingredienserna till juice och mixa sedan med isbitar.

Garnera, om du vill, med rosensallad.




Av Maria - 23 april 2014 04:30

Ingredienser:
2-3 kg frukt


Lag:

1 liter vatten

2-5 dl socker

2 krm askorbinsyra


Gör så här:

Koka upp vatten och socker till en lagom simmig lag, låt svalna.

Rör ner askorbinsyran.

Skala och skär frukten i klyftor och koka dem nätt och jämnt mjuka i sockerlagen.

Kyl frukten snabbt.

Fördela frukten i lagom stora frysförpackningar, slå över lagen och frys in.


Använd en sorts frukt, äpplen, päron, plommon, nektariner eller persikor eller gör en kompott av flera sorter.

Av Maria - 22 april 2014 20:00

Ingredinser:

2 kg rensade, frostbitna slånbär, ca 3½ liter

5 dl vatten

1½ kg socker, ca 18 dl

½ flaska certo fruktpektin


Gör så här:

Koka upp bär och vatten i en rymlig gryta, under lock.

Mosa bären och koka dem 15 minuter.

Sila av saften och mät upp 1 liter i en kastrull.

Tillsätt sockret och koka upp under omrörning.

Rör i pektinet och koka livligt 1 minut under omrörning.

Tag kastrullen från plattan, skumma väl och slå upp geléet i bensoatsköljda geléglas.

Paraffinera och sätt på täta lock.

Av Maria - 22 april 2014 13:30

Antal: 2 stycken

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter & 200 grader, ca 20-25 minuter

Jästid: 40 minuter + 30 minuter



Ingredienser:

50 g jäst

5 dl ljummet vatten (37ºC)

2 tsk salt

1 ägg

1 olivolja

ca 15 dl vetemjöl (900 g)

 

Gör så här:

Finfördela jästen i en bunke.

Häll över vattnet och rör om.

Tillsätt salt, ägg och olivolja.Rör ner nästan allt mjöl och arbeta degen kraftigt ca 10 minuter, något kortare tid i maskin.

Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma till två runda bröd.

Skåra bröden på diagonalen med vass kniv.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.

Sätt på ugnen på 250ºC.

Ställ in bröden och släng in ca 1 dl vatten på ugnsbotten och grädda ca 10 minuter.

Sänk ugnsvärmen till 200ºC och grädda ytterligare 20-25 minuter.

Ta ut bröden och låt kallna på galler utan bakduk.

 

När jag gör detta bröd brukar jag ibland blanda in lite fetaost, hackade oliver och hackade soltomater i olja.

Av Maria - 22 april 2014 10:00




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 kokta ägg (6 minuter)


Fyllning:
300 g fläskfärs
1 finhackad röd chili
1 ägg
1 msk matolja
salt
peppar


Panering:
1 ägg
1 dl mjöl
1 dl panko eller ströbröd
5 dl matolja att fritera i


Gör så här:

Koka äggen i 6 minuter.

Blanda fläskfärs, chili, ägg, matolja, salt och peppar till en smidig färs.

Dela färsen
i 4 delar och fördela jämt runt äggen.

Panera äggen i mjöl, sedan ägg och till sist ströbröd.

Fritera äggen i 160° varm olja i 4 minuter tills gyllene.

(Använd hushållstermometer för att kolla temperaturen eller testa med en brödbit. Brödbiten ska bli gyllenbrun på
ca 1 minut.)


Tips:

Goda att äta både varma och kalla.

Perfekta att packa med ut i vårsolen.




Av Maria - 22 april 2014 09:30




Antal: 2 portioner


Ingredienser:

140 g fibertagliatelle ca 6 nystan
150 g kassler
matfett
 
Sås:
grön paprika
1 msk matfett
2 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk
1,5 dl riven ost
salt, svartpeppar
persilja
 
Servera med:
haricots verts kokta
 
Gör så här:

Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.

Låt rinna av i ett durkslag.

Skär kasslern i tunna skivor och stek hastigt i en stekpanna med lite matfett.

Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.

Låt rinna av i ett durkslag.

Skär kasslern i tunna skivor och stek hastigt i en stekpanna med lite matfett.

Dela och kärna ur paprikan.

Skär den i tärningar.

Fräs matfett och mjöl i en kastrull under omrörning.

Tillsätt mjölken, lite i taget, under omrörning.

Låt såsen sjuda i 3 minuter.

Tillsätt riven ost och paprika, och rör om tills osten smält.

Smaka av med salt och peppar.

Servera ostsåsen till pastan med kassler, hackad persilja och kokta haricots verts.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se