Alla inlägg under april 2014
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, innertemperatur 54 grader
Ingredienser:
600 g färsk laxfil
salt och svartpeppar
1 msk olivolja
Grönsakssalsa:
100 g cocktailtomater, delade
1 gurka, skalad och tärnad
1 avokado, urkärnad och tärnad
1 schalottenlök, skivad
4 sardellfiléer, strimlade
1 msk kapris
2 msk urkärnade Kalamataoliver, delade
1 knippe körvel
1/2 dl olivolja
1 citron, saften
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°.
Gnid in laxen med olivolja.
Salta och peppra.
Baka i ugn till 54° innertemperatur.
Blanda samman ingredienserna till salsan, smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med salsan.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
Pepperrotskräm:
1 dl crème fraiche
1 litet päron
1 liten bit pepparrot (1 msk riven)
1 citron
salt och svartpeppar
100 g rökt skivad renstek
2 gemsallad eller ca 8 andra små salladsblad
1 msk torkade tranbär
Gör så här:
Vispa upp crème fraichen, tärna päronet fint, spara lite till topping.
Riv pepparroten och citronskalet.
Rör ihop krämen, salta och peppra.
Strimla rensteken och blanda med krämen.
Lägg krämen i salladsbladen och toppa med skivor av päron.
Garnera med riven pepparrot och torkade tranbär.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
2 små päron
4 dl grovt strimlad vitkål, 125 g
1 selleristjälk
25 g vattenkrasse
Isbitar
Gör så här:
Pressa ingredienserna till juice och häll i ett högt glas med isbitar.
Garnera gärna med selleriblad.
Ingredienser:
4 filéer av rökt sik
2 dl små gröna ärtor
½ purjolök
1 syrligt äpple
1 bit färsk gurka
Sås:
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 msk créme fraiche
2 kokta äggulor
½ dl hackad dill
2 tsk fransk senap
Gör så här:
Dela sikfiléerna i mindre bitar.
Tina ärtorna.
Skölj och finstrimla purjolöken.
Skala och kärna ur och finhacka äpplet.
Skölj och hacka gurkan.
Blanda gräddfil, majonnäs och créme fraiche till såsen.
Passera äggulorna och blanda ner dem, dillen och senapen.
Varva ingredienserna till salladen med såsen i en skål.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 ägg
1 knippe grön sparris
1 msk matolja
50 g riven Västerbottenost
svartpeppar
Gör så här:
Koka äggen i 2 ½ minut.
Gnid in sparrisen med matolja och salt, stek i het panna 3 minuter.
Lägg sparrisen på ett fat och knäck äggen över, servera med riven västerbottenost och svartpeppar.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
2 röda grapefrukt
1 citron
1 fintärnad röd paprika
1–2 msk flytande honung
Gör så här:
Skala citrusfrukterna och ta bort alla vita hinnor.
Halvera paprikan och ta bort kärnhuset.
Dela allt i mindre bitar och mixa slätt.
Servera med lite krossad is.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1/3 rotselleri, 100 g, skalad
1 rödbeta, ca 50 g
1 morot
50 g rosensallad
1 äpple
Isbitar
Gör så här:
Pressa alla ingredienserna till juice och mixa sedan med isbitar.
Garnera, om du vill, med rosensallad.
Ingredienser:
2-3 kg frukt
Lag:
1 liter vatten
2-5 dl socker
2 krm askorbinsyra
Gör så här:
Koka upp vatten och socker till en lagom simmig lag, låt svalna.
Rör ner askorbinsyran.
Skala och skär frukten i klyftor och koka dem nätt och jämnt mjuka i sockerlagen.
Kyl frukten snabbt.
Fördela frukten i lagom stora frysförpackningar, slå över lagen och frys in.
Använd en sorts frukt, äpplen, päron, plommon, nektariner eller persikor eller gör en kompott av flera sorter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|