Direktlänk till inlägg 24 maj 2014

Oxfilé Wellington med madeirasås & duxelmassa

Av Maria - 24 maj 2014 12:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, 30-35 minuter


Ingredienser: 

MADEIRASÅS:
4 st  schalottenlökar
1 st  liten morot
1 knippe  bladpersilja
1 dl  Madeira
4 dl  kalvfond, se faktaruta
1 msk  tomatpuré
1 msk  smör


OXFILÉ:
800 g  färsk oxfilé (mittbiten)
2 st  smördegsplattor à 30x20 cm
1 st  ägg till pensling
Salt

Peppar
Smör och olja till stekning


DUXELLMASSA:
500 g  färska champinjoner
300 g  rökt sidfläsk eller skinka
6 st  schalottenlökar
4 msk  tomatpuré
0,5 dl  hackad färsk timjan
3 nypor  vetemjöl att reda av med

 

Gör så här:


Madeirasås:
Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret. 
Klicka i tomatpurén och häll i madeiran.

Sedan kalvfonden.

Låt koka ihop till en kraftig sky. 
Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt eventuellt en skvätt grädde. 


Duxellmassa;
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint.

Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta. 
Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till. 
Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan.

Ställ och låt svalna. 

 

Oxfilé:
Putsa oxfilén fri från hinnor.

Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt.

Låt oxfilén svalna av. 
Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan.

Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan.

Pensla med det uppvispade ägget runt filén.

Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan. 
Skär bort överflödig deg.

Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén.

Tryck till med en gaffel runt om.

Pensla med resten av ägget över hela filén.

Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster. 
Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött.

Obs Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter.

Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den.

Servera med krispig sallad och madeirasåsen. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 18 mars 17:15

Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.   Färsk frukt.   Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...

Av Maria - Måndag 18 mars 16:15

Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...

Av Maria - Måndag 18 mars 11:15

Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.   Knäckiga sesamkex.   Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...

Av Maria - Måndag 18 mars 07:45

Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.   Risi frutti   Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.   Fruktyoghurt.   Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...

Av Maria - Måndag 18 mars 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards