Direktlänk till inlägg 24 maj 2014
Ugn: 190 grader, ca 14 minuter
Ingredienser:
Biskvi:
1,25 dl farinsocker
200 g mandelmassa
1 äggvita
Lakritsmatta:
1 dl strösocker
4 msk grädde
1 vaniljstång
8 g smör
2 krm lakritspulver
Hjortrongrädde:
1 dl hjortron
1 dl syltsocker
2 dl vispad grädde
Gör så här:
Biskvi:
Blanda farinsocker och mandelmassa tills massan blivit mjuk.
Tillsätt äggvitan, lite i taget.
Rulla små kulor, doppa i flagad mandel och platta ut.
Bakas av på 190 °C ca 14 minuter.
Lakritsmatta:
Värm grädden i mikron tillsammans med vaniljfröerna.
Smällt sockret i en kastrull tills det blivit gyllenbrunt.
Tillsätt den varma grädden försiktigt ner i sockret under omrörning.
Ta av från plattan och tillsätt smöret.
Sätt tillbaka på plattan och värm tills du kan göra ett kulprov där kolan blir fast.
Rör sist ner lakritspulvret och mixa kolan.
Låt gärna stå till dagen efter, annars minst 2 timmar i rumstemperatur.
Hjortrongrädde:
Koka ihop sylten och rör ner i grädden när den svalnat.
Montering:
Platta ut lakritsmattan och skär ut kvadrater, lika stora som biskvibottnarna.
Lägg ihop farinbiskvierna två och två med lakritsen emellan.
Doppa halva kakan i smält mörk choklad.
Spritsa en liten klick hjortrongrädde på varje kaka och dekorera med lite hyvlad lakritsgodis och hjortron.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|