Alla inlägg under maj 2014
Ingredienser:
750 g gula tomater
250 g gul lök
1 dl Strösocker
1 dl vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk cayenenpeppar
1 dl Gelésocker Multi
Gör så här:
Skålla, skala och tärna tomaterna.
Skala och hacka löken.
Blanda tomat, lök, vinäger, socker och dijonsenap i en gryta och koka i 30-40 minuter under omrörning. Tillsätt kryddorna och gelésockret och koka i 5 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara i kylskåp.
Fungerar även med tomater i andra färger.
Arom- och smakförstärkare:
Förutom det självklara att socker ger en söt smak åt bakverk, desserter, sylt och saft, så kan även
liten mängd socker framhäva grönsaker och kötträtters smak utan att ge sötma.
Lite socker får helt enkelt det mesta att smaka mer.
Jäsning:
Socker eller sirap gör att degen jäser snabbare och bättre.
Konsistens:
Sockret kan tillsammans med pektin bilda gelé.
Det gör att marmeladen och sylten får bra konsistens.
Hållbarhet:
Socker får saft, marmelad och inläggningar att hålla längre, eftersom många mikroorganismer som gör maten dålig inte trivs i sådana miljöer.
Fryspunktssänkning:
Ju högre sockerkoncentrationen är, desto lägre blir fryspunkten.
Då minskas risken för att iskristaller bildas i din glass.
Färg:
Sockret hjälper frukt och bär att bevara sin färg.
Kola blir härligt gyllenbrun tack vare sockrets karamellisering och många limpor får sin bruna ton från sirap.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g Quorn Bitar2 msk rapsolja
1 knippe vårlök
3 vitlöksklyftor
2 små gröna chilifrukter
1 röd chili
4 knippen citrongräs (ta bort de grova ytterbladen)
50 g färsk ingefära, skalad
3 msk Mirin
4 msk mild sojasås
70 g färsk koriander, finhackad (ta bort bladen från stjälkarna)
400 g burk mild kokosmjölk
4 kaffir limeblad
2 små zucchini, skivade och därefter skurna i fyra bitar
125 g gröna bönor, förvällda i kokande vatten under 2–3 minuter
Skalet och saften av 1 lime
Gör så här:
Lägg i lök, vitlök, chili, citrongräs, ingefära, Mirin, sojasås och 20 gram av koriandern i en matberedare och kör tills det blir en slät puré.
Värm upp 1 msk av oljan i en panna och stek purén i 1–2 minuter.
Tillsätt sedan kokosmjölk och kaffir limeblad.
Koka upp, sätt på lock och låt sjuda i tio minuter.
Värm under tiden den återstående oljan i en panna och stek Quorn Bitar i 5–6 minuter tills de är gyllenbruna.
Lägg sedan i zucchinibitar och tillaga i ytterligare 3–4 minuter.
Tillsätt kokosmjölk tillsammans med gröna bönor, limeskal och limesaft.
Låt sjuda utan lock i 5 minuter och rör sedan ner den återstående koriandern.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1-2 dl kesella, 10 procentig
En näve valnötter
1/2 dl färska granatäpplekärnor
Eventuellt 1-2 hårdkokta ägg
Till dekoration:
Citronmeliss eller myntablad
Gör så här:
Servera kesellan med bär och nötter.
Dekorera med citronmeliss eller myntablad.
Komplettera gärna måltiden med 1-2 hårdkokta ägg för extra mättnad.
Ingredienser:
1 kg slanggurka
½ dl gula senapsfrö
Smaksättning:
3-4 kvistar dill eller 2 vitlökar Solo och 2 röda chilifrukter
Lag:
1 dl ättikssyra 24%
3½ dl vatten
4½ dl Strösocker
1 dl salt
½ tsk vitpepparkorn
Gör så här:
Tvätta gurkorna noga.
Skär dem i centimetertjocka skivor.
Skala och dela vitlökarna.
Skölj chilin och dillen.
Varva gurkskivorna med senapsfrö och dill eller vitlök och chili i burkar.
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp.
Häll lagen över gurkorna.
Gurkorna är klara att äta efter 3 dygn.
Vill du ha en mindre salt gurka halvera saltmängden.
Talet 7 har alltid betraktats som speciellt.
Veckans sju dagar, världens sju underverk, regnbågens sju färger, de sju dödssynderna osv.
Förr i tiden ansågs man snål om man hade mindre än sju kakor på fatet och lite högfärdig om man serverade fler.
Idag får man göra precis som man vill, som tur är.
Antal: 2 längder á 12 snittar
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
Dadelfyllning:
250 g mjuka dadlar
½ tsk malen kanel
½ tsk malen nejlika
½ tsk malen kardemumma
1 msk smält smör eller matolja
1 msk apelsinblomvatten
Kolasnittar:
200 g mjukt smör
2 dl Ekologiskt Rörsocker
½ dl Muscovadosirap
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Dadelfyllning:
Kärna ur dadlarna och mixa till en slät smet i matberedare.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ytterligare någon minut.
Ställ åt sidan medan du gör degen till kolasnittarna.
Kolasnittar:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet.
Ha sedan i vetemjöl, bikarbonat och vaniljsoker.
Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
Rulla degen till 4 längder, fördelat på två plåtar med bakplåtspapper.
Gör en grop längs med längdernas mitt och fyll dem med dadelfyllningen.
Nyp ihop längderna så att fyllningarna är helt inbakade i degen och platta sedan till längderna lätt med en gaffel.
Grädda varje plåt i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt längden svalna lite innan du skär den på snedden i 12 bitar.
Mamoul är en mördegssmåkaka som bakas i både Mellanöstern och Nordafrika, här får den krämiga dadelfyllningen ta plats i de svenska kolasnittarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 mjöliga potatisar
2 purjolökar
400 g rotselleri
1 msk smör
1 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 dl matyoghurt
Salt
Peppar
4 hårdkokta ägg
1 dl urkärnade oliver
½ dl hackad, färsk gräslök
Gör så här:
Skala och skiva potatis, purjolök och selleri.
Fräs purjolöken i smör i en kastrull.
Tillsätt potatis, selleri och buljong.
Låt soppan koka 15-20 minuter.
Mosa eller mixa grönsakerna till puré.
Rör ner yoghurt och smaksätt med salt och peppar.
Skala och hacka äggen.
Hacka oliverna.
Blanda ägg, oliver och gräslök.
Servera soppan med ägghacket.
Variationstips!
Rotsellerin kan man byta mot tex morötter eller palsternacka.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|