Alla inlägg under maj 2014

Av Maria - 22 maj 2014 18:15

Ugn: 200 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

Paj:

4 äpplen, skalade och tunt skivade
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
0,5 dl mandelmassa, riven
100 g smör
kanel, malen
 
Till servering:
vaniljglass
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en pajform eller annan ugnsfast form.

Blanda vetemjöl, havregryn, strösocker och mandelmassa i en skål.
Lägg äppelskivorna i formen och pudra över kanel efter smak.
Strö över mjölblandningen.
Hyvla smöret med hjälp av osthyvel och täck pajen med smöret.
Grädda i 20–30 minuter tills pajen fått en fin och knäckig yta.
Servera med vaniljglass.
ANNONS
Av Maria - 22 maj 2014 12:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g  oxfilé (köp färdiga tunna skivor eller banka själv)
½ dl  parmesan, riven
4 msk  olivolja
½ dl  pinjenötter
4 dl  ruccola
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
1  citron

 

Gör så här:


Lägg oxfiléskivorna mellan plastfolie och banka ut dem tunnare.

Alternativt tryck ut dem för hand med tummarna. 
Fördela oxfiléskivorna på tallrikarna. 
Strö flingsalt över köttet och kör några varv med svartpepparkvarnen. 
Skölj ruccolan noga och strö över köttet. 
Riv parmesanosten och skvätt lite olivolja över tallrikarna. 
Strö över pinjemötterna. 
Skär upp en citron och lägg en klyfta på varje tallrik. 
Din carpaccio med oxfilé är klar att servera! 

ANNONS
Av Maria - 21 maj 2014 18:00

Antal: ca 10 stycken

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

80 g smör eller margarin

½ dl socker

1 äggula

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver


Fyllning:

3-4 rivna äpplen

2 msk honung


Gör så här:

Rör smör och socker och tillsätt äggulan.

Blanda vetemjöl med bakpulvret och rör ner det.

Låt degen ligga svalt en stund.

Smörj veckade plåtformar och tryck ut deg i botten och på väggarna, spara lite deg till "lock".

Rör ihop rivna äpplen och honung och fördela det i formarna.

Kavla ut resten och tag ut lock.

Kläm fast locken över äpplena.

Grädda i medelvarm ugn (200 grader).

Stjälp upp dem.


Dessa kakor skall ätas alldeles nygräddade.

Går ej att spara.

Av Maria - 21 maj 2014 12:30

Antal: ca 15 stycken

 

Ingredienser:

25 g jäst

3 dl rumstempererat vatten

60 g smält smör

60 g socker

5 g havssalt

ca 750 g vetemjöl

 

Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet.

Blanda i resten av ingredienserna och knåda ihop till en blank deg.

Låt degen jäsa i 30 minuter.

 

Forma den till ca 15 runda bullar, drygt 1 dl deg per bulle.

Platta ut degen till kakor med ca 10 cm i diameter och nagga dem.

Lägg kakorna på smord plåt och jäs till dubbel storlek.

 

Grädda bröden i 210°C i ca 10 minuter.

Låt dem svalna på galler.

Av Maria - 20 maj 2014 18:00

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

2 hg smör eller margarin

1 1/4 dl socker

1 äggula

1-2 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

1 äggvita


Garnering:

Florsocker

Vatten

Rostad hackade nötter


Gör så här:

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt äggulan, vaniljen och mjölet.

Rör sist ner den vispade vitan.

Låt den vila ½ timme.

Baka ut den till längder av en blyertspennas tjocklek och forma dem till kringlor.

Grädda i 200 grader tills de fått lite färg.

Pensla de varma kringlorna med glasyr (florsocker och vatten) och strö på nötter.

Av Maria - 20 maj 2014 12:30

Ingredienser:

200 g  vetemjöl
300 g  vatten
10 g  salt
10 g  strösocker
2  äggulor, (40 g)
20 g  smör, smält

 

Gör så här:


Blanda alla ingredienser till en klumpfri deg.

Låt stå ca 30-60 minuter. 
Värm frityrolja till 180 grader. 
Lägg i krustadjärnet i den varma oljan ett par minuter. 
Doppa sedan det varma järnet i smeten, lägg ner det i den varma oljan och fritera tills krustaden är gyllenbrun.

Låt rinna av på lite papper. 

Av Maria - 18 maj 2014 18:00

Antal: 60 stycken


Ingredienser:

4 äggulor

3 dl (ca 270 g) smält smör eller margarin

3 dl grädde

1 1/4 dl socker

ca 1 kg vetemjöl


Gör så här:

Rör äggulor med det avsvalnade matfettet, grädde och sockret.

Tillsätt mjölet, arbeta ihop degen så den blir smidig.

Ställ den svalt en stund så den sväller.

Gör en mall av papper efter rånjärnet.

Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och skär ut rån efter mallen.

Hetta upp järnet och baka rånen först på ena sidan, vänd sedan järnet och baka dem på andra sidan.

Jämna till rånen med sax när de svalnat.

Av Maria - 18 maj 2014 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 g  fast tofu
4 msk  äggfri majonnäs
3 msk  yoghurt, t ex sojayoghurt
1 msk  finhackad dill
Citronsaft
½ dl  röd tångkaviar
Salt
Vitpeppar
Dillkvist
4  rostade brödskivor

 

Gör så här:


Smula ner tofu i en skål. 
Rör ner majonnäs, sojayoghurt, finhackad dill, citronsaft efter smak och 1 msk tångkaviar. 
Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Fördela röran på de rostade brödskivorna.

Toppa med resterande tångkaviar samt dillkvistar. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se