Alla inlägg under maj 2014

Av Maria - 28 maj 2014 13:00

Detta är friterade ostpiroger

 

Till ca 20 piroger:

5 ark filodeg (ca 25x30 cm)

1 ägg till pensling

 

Fyllning:

50 g smör

2 msk vetemjöl

1 dl mjölk

3 ägg

300 g fetaost

1 dl grovhackad mynta

ev salt

 

Fritering:

1 liter rasp- eller solrosolja

 

Gör så här:

Fyllning:

Smält smöret i en liten kastrull. Rör i mjölet. Låt blandningen fräsa 1-2 minuter under omrörning.

Späd med mjölken, lite i taget, under vispning. Låt koka 3-4 minuter under vispning. Låt blandningen svalna.

Vispa i äggen, ett i taget. Grovriv fetaosten. Blanda den med äggblandningen. Tillsätt myntan och smaka eventuellt av med salt.

Lägg filodegen mellan ordentligt fuktiga handdukar. Skär ett ark i taget i fyra delar.

Lägg en dryg matsked ostmassa mitt på nedre delen av degen. Vik upp nederkanten över ostmassan, vik in kanterna och rulla ihop. Pensla med lättvispat ägg så att degen klistras ihop.

Lägg rullarna på mjölat underlag efter hand.

Hetta upp oljan till 180ºC. Fritera fyra rullar i taget 2-3 minuter. Ta upp dem med hålslev. Låt rullarna rinna av på hushållspapper.

Värm i ugnen, 100ºC, ca 5 minuter före servering.

ANNONS
Av Maria - 28 maj 2014 09:15

Antal: 4 stycken

Jäsning: 30 minuter + 1 timme + 1 timme

Ugn: 225 grader, 15 minuter


Ingredienser:
25 g jäst
3½ dl yoghurt värmd till 35 °C
1 msk Brödsirap
1 dl flytande margarin
10 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt

 

Gör så här:

Smula ner jästen i yoghurten.

Blanda i sirapen och rör tills jästen löst sig.

Låt jäsa i 30 minuter.

 

Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt hälften av margarinet samt degspadet och arbeta samman till en lös deg som hälls upp på mjölat bakbord.

Knåda tills degen är jämn och smidig.

Täck degen med plastfilm och låt jäsa i 1 timme.

 

Forma degen till en fyrkant som kavlas tills den är 50 x 40 cm.

Arbeta långsamt så att degen inte spricker.

Pensla degplattan med resten av margarinet.

Skär plattan i 5 cm breda längder.

Lägg 5 remsor ovanpå varandra, smord sida på osmord sida.

Skär sedan de båda remsorna i 7 fyrkanter som ställs i plåt- eller mufffinsformar.

Låt jäsa under duk i 1 timme.

 

Grädda i 15 minuter i 225 °C.

Låt kuvertbröden svalna på galler.

ANNONS
Av Maria - 28 maj 2014 09:00

Antal: ca 8 bitar


Ingredienser:
Botten:
60 g smör eller margarin
½ dl Flor med chokladsmak
4 dl krossade chokladcookies


Kolalager:
4 dl söt, kondenserad mjölk
75 g smör eller margarin
2 msk Vaniljsocker Fairtrade


Chokladlager:
200 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
2 msk Florsocker
40 g smör eller margarin


Garnering (kan uteslutas):
1 ½ dl vispgrädde
chokladbitar


Gör så här:
Smält matfett och flor med chokladsmak i en kastrull. Blanda i kaksmulorna.

Tryck ut i en form med löstagbar kant.

Låt stelna i kylskåp.


Blanda den kondenserade mjölken, matfettet och vaniljsockret i en kastrull och värm på svag värme tills allt är smält.

Koka upp och koka därefter tills blandningen tjocknat, ca 6 min låt svalna något innan den hälls i formen.

Ställ i kylskåp så att kolan stelnar.


Bryt sönder chokladen och blanda den i en kastrull tillsammans med grädde, florsocker och matfett. Värm på svag värme tills allt smält samman till en jämn smet.

Låt svalna innan den hälls över på kolalagret.

Ställ i kylskåp.


Vid serveringen kan pajen garneras med gräddklickar och chokladbitar.

Av Maria - 28 maj 2014 06:15

Antal: 6 stycken

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

2 dl mandelmjöl

1 dl kookosolja

2 msk fiberhusk (malsa psylliumfröskal)

2 ägg

2 msk honung

½-1 tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

2 dl frysta bär, tec blåbär och/eller hallon


Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom bären ordenligt.

Blanda till sist ner de frysta blåbären lite försiktigt.

Forma bullar av degen och grädda dem i muffinsformar i 175 grader i ca 20 minuter.


Tips!

Gör ditt eget mandelmjöl genom att mixa sötmandel till fint mjöl, med eller utan det bruna tunna skalet.

Behåller du skalet på får du ett mer näringsrikt mjöl.


Matiga och inte så söta muffins som går snabbt att baka och ypperligt att frysa in.

Av Maria - 27 maj 2014 16:15




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
2 dl röda linser

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

2 morötter

1 bit rotselleri, ca 100 g

½ msk olja

1 förpackning krossade tomater (á 500 g)

5 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)

½ dl tomatpuré

1 tsk salt

1-2 krm peppar

4 dl keso

6 lasagneplattor

1 dl riven ost, max 17% fett


Gör så här:

Skölj linserna noga i kallt vatten och låt dem rinna av.

Skala och hacka lök och vitlök.

Skala och skär morötter och selleri i små tärningar.

Fräs de båda löksorterna, morötter och selleri i olja i en gryta.

Tillsätt linserna och låt dem fräsa med någon minut.

Häll över tomatkross och buljong.

Tillsätt tomatpuré och smaka av med salt och peppar.

Låt såsen koka under lock ca 10 minuter.

Rör ner keso i såsen.

Varva sås och lasagneplattor i en lätt smord ugnssäker form, understa och översta lagret ska vara sås.

Strö över osten.

Tillaga lasagnen mitt i ugnen i 200 grader, ca 30 minuter.

Lasagnen går bra att frysa in.




Av Maria - 27 maj 2014 12:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g  pinfärsk fiskfilé i hel bit, t ex lax, hälleflundra eller torsk
1 ask  ärtskott eller dill
1  bunt blomkrasse eller annan ört, gärna extra örtblommor till garnering
1  liten burk inlagd japansk ingefära (gari)


SESAMVINÄGRETT:
1 msk  rostade sesamfrön
1 msk  japansk tamarisoja
1 msk  vitvinsvinäger eller citronjuice
0,5 msk  flytande honung
1 msk  neutral rapsolja

 

Gör så här: 


Skär fisken i tunna skivor rakt ner och igenom, som du skivar bröd fast tunnare.

(Inga laxskivor à la 70-talet, tack :-)) 
Lägg ut skivorna på en planka, en stor skärbräda eller ett fat.

Fördela örter på fisken och klipp över krassen. 
Blanda vinägretten, gärna i en burk med tätt lock och skaka runt dressingen.
Lägg ut cirka 2 msk av den inlagda ingefäran på fisken.

Ringla över sesamvinägretten och toppa med krasse och gärna några fina blommor.

Servera som en fräsch plock-/lunchrätt. 

Av Maria - 27 maj 2014 08:45

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 175 grader, 10 minuter


Ingredienser:

175 g smör eller margarin
1 ½ dl Florsocker
1 ägg
1 ekologisk apelsin, finrivet skal
2 msk grädde
4 ¼ dl vetemjöl


Fyllning:
1–2 dl nötmassa, nutella eller sylt


Garnering:
Florsocker


Gör så här:
Rör matfett och florsocker mjukt.

Rör i ägget.
Tillsätt det rivna apelsinskalet och grädden.
Arbeta in vetemjölet.
Lägg degen i en spritspåse och tryck ut 60 st "rosor" med hjälp av en tyll.
Låt vila i kylskåp i 30 min.
Grädda "rosorna" på plåt med bakplåtspapper i ugnen i knappt 175° i ca 10 min.

Låt svalna på galler.
Lägg samman kakorna två och två med fyllning emellan.

Dofta lite florsocker över kakorna precis innan serveringen.

Av Maria - 27 maj 2014 08:30

Antal: ca 6 portioner


Ingredienser:

6 dl kokta kikärter

½ dl tahini (sesampasta)

3 msk pressad citronsaft

1 tsk salt

1 tsk spiskummin

Ev. 1 msk olivolja


Tillbehör:

Morots- eller gurkstavar


Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät smet.

Späd eventuellt med vatten om du önskar en lösare konsistens.

Ät med morötter eller gurkstavar.


Tips!

Smaksätt gärna med vitlök, basilika, kajennpeppar eller soltorkade tomater om du vill ha variation i smak.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se