Alla inlägg under maj 2014

Av Maria - 17 maj 2014 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 rödbetor

1 msk olivolja

1 tsk balsamvinäger

Salt

Svartpeppar

100 g rucolasallad

200 g chévre

50 g rostade mandelspån

100 g physalisfrukter


Gör så här:

Koka rödbetorna i cirka 20-25 minuter.

Skala och dela dem.

Lägg dem i en skål och blanda med olja, vinäger,  salt och peppar.

Fördela rucolasalladen på fat och lägg på rödbetssallad.

Smula över chévre och lägg på rostade mandelspån.

Dela physalisfrukterna och fördela runt salladen.

ANNONS
Av Maria - 17 maj 2014 12:15

Ingredienser:

40 ml  Havana
10 ml  White Cacao likör
30 ml  Färskpressad limejuice
20 ml  Sockerlag

 

Gör så här:

Skaka alla ingredienser och sila upp i snyggt glas på fot. 

ANNONS
Av Maria - 16 maj 2014 18:00

Ingredienser:

1 kg röda, svarta eller vita vinbär

½-1 dl vatten


Till varje kilo passerat mos:

300-600 g (4-7 dl) socker

(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)


Gör så här:
Rensa och skölj vinbären.

Koka bären med vatten under lock på svag värme tills de mosar sig.

Rör då och då.

Passera moset medan det är varmt.

Väg moset.

Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.

(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)

Ös upp på varma burkar eller krukor.

Paraffinera och bind över.

Av Maria - 16 maj 2014 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 bananer

4 msk råsocker

2 msk smör eller magarin

1 dl pressad apelsinsaft

2 msk riven ingefära


Gör så här:

Skala bananerna och dela dem på längen.

Strö råsocker runt om bananerna.

Stek bananerna i matfett tills de är lite mjuka.

Tillsätt apelsinsaften och ingefäran.

Låt sjuda några minuter.

Servera bananerna med glass.

Av Maria - 15 maj 2014 17:45

Antal: ca 35 st

Ugn: 175 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

2½ hg (ca 4 dl) vetemjöl

3/4 dl socker

2 hg smör eller margarin

1 hg skållad mald mandel

Strösocker att doppa kakorna i


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en smidig deg.

Forma den till små krokar, lite tjockare på mitten, och lägg dem på smord plåt.

Grädda kakorna i 175 grader 10-15 minuter.

Lossa dem från plåten och doppa dem i strösocker.

Av Maria - 15 maj 2014 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredieser:

1 kg  räkor med skal, gärna färska av fin kvalitet
2  äggulor
6 dl  matolja
2 tsk  senap
1 msk  vitvinsvinäger
1 kruka  dill
10 cm  pepparrot, skalad
50 g  löjrom
1  citron
4 skivor  gott vitt bröd (ej levain)
Smör, till stekning

 

Gör så här: 


Skala alla räkor och ställ åt sidan. 
Gör en majonnäs genom att lägga ner äggulor, senapen och vinägern i en bunke.

Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden.

Använd elvisp eller handvisp.

När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar. 
Lägg alla räkor i en bunke, tillsätt fint plockad dill och blanda ner lite majonnäs i taget. 
Tillsätt lite riven pepparrot och smaka av.

Slå på mer majonnäs för en rinnigare röra eller mer pepparrot för mer sting. 
Ta fram brödet och skär ut önskad form utan att ta med kanterna, använde en skål eller ett glas som mall om ni vill ha runda bröd.

Stek sedan gyllene i smör. 
Lägg upp bröden på tallrik, toppa med skagenröra och en rejäl klick löjrom.

Avsluta med en dillkvist och en citronskiva. 

Av Maria - 14 maj 2014 17:45

Antal: ca 1 liter


Ingredienser:

1 ananas

1 kruka basilika

65 g färsk spenat

4 päron


Gör så här:

Skala ananasen.

Skär av basilikan längst ner på plantan.

Lägg ner basilikan och spenaten först i maskinen.

Kör sedan allt genom centrifugen.

Av Maria - 14 maj 2014 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

pkt  frysta gyozaplattor


FYLLNING:
300 g  kycklingfärs eller fläskfärs
3 msk  ljus soja
2 cm  ingefära, riven
1  vitlöksklyfta, pressad
 msk  sesamolja
1 msk  farinsocker
1 tsk  fisksås
1  liten morot, finhackad
1 dl  vitkål, fint hackad


DIPPSÅS:
1 dl  japansk eller koreansk soja
½ dl  risvinäger
½  röd chili, tunt skivad
1 msk  farinsocker
Rapsolja till stekning
Wasabirucola eller någon annan sallad till servering

 

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till dippsåsen och ställ åt sidan.

Rör samman mandufyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja, farinsocker och fisksås. 
Häll detta över färsen och blanda väl.

Tillsätt grönsakerna och rör samman. 
Fyll gyozaplattorna med ca halv matsked fyllning.

Lyft kanterna och pressa dem mot varandra.

"Lås" ihop dem genom att fukta kanten med lite vatten och sen vika.

Om man vill kan man trycka till 5-6 veck i mitten eller pressa samman ändarna med varandra. 

Stek i het traktörpanna utan att dina dumplings vidrör varandra, de kan då lätt fastna i varandra. 
När botten är gyllene och krispig, häll på ca 1 dl vatten, sänk värmen till medelvärme och låt ånga med locket på i ca 5 minuter. 
Servera dina dumplings rykande heta med dippsåsen och wasabirucolan. 

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se